Επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τιμώντας τη μνήμη του Αγίου Νικήτα, προστάτη των Ελλήνων Εφέδρων Αξιωματικών και την ηρωική θυσία των Σελλαίων πολεμιστών, πραγματοποιήθηκαν προχθές και χθες στο Σελλά Τριφυλίας.
Στην Ιερά Μονή Αγίου Νικήτα, οι Σελλαίοι αγωνιστές γονάτισαν και προσευχήθηκαν στις 15 Σεπτεμβρίου 1827, πριν αντιμετωπίσουν το τουρκικό απόσπασμα δύο λόχων. Το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Νικήτα, που βρίσκεται σε ύψος 850 μέτρων, χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και περιλαμβάνεται στον κατάλογο των μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού.
Το μεσημέρι της Τρίτης έγινε πεζοπορική διαδρομή από το Λαογραφικό Μουσείο Σελλά στην ιστορική Ιερά Μονή του Αγίου Νικήτα μέσα από το κατάφυτο παλιό μονοπάτι με καταπράσινες αριές και βελανιδιές του βουνού του Αϊ-Λια.
Στην Ιερά Μονή τελέστηκε Μέγας Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και ακολούθως στον προαύλιο χώρο του πρώην Δημοτικού Σχολείου Σελλά έγινε προβολή βίντεο «Τα αιωνόβια δέντρα μιλούν για την Ελληνική Επανάσταση», σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας, παρουσία του βουλευτή Μεσσηνίας της Ν.Δ., Γιάννη Λαμπρόπουλου.
Χθες το πρωί στην Ιερά Μονή Αγίου Νικήτα τελέστηκε Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου.
Λίγο αργότερα, στο χώρο του ηρώου στο Σελλά, εκφωνήθηκαν χαιρετισμοί και έγιναν αποκαλυπτήρια μαρμάρινων επιγραφών με τα ονόματα Σελλαίων πολεμιστών που συμμετείχαν στις μάχες της Ελληνικής Επανάστασης (Τριπολιτσά – Δερβενάκια – Φρούριο Πάτρας – Μεσσηνιακά Φρούρια, Νεόκαστρο – Λάλα – Μανιάκι κ.τ.λ.). Επίσης προσκλητήριο νεκρών αγωνιστών, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων. Ακολούθησε ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο Σελλά και στον προαύλιο χώρο του πρώην Δημοτικού Σχολείου εκφωνήθηκε ομιλία με θέμα «Συμβολή Σελλαίων μαχητών στην Επανάσταση του 1821» από τον ιστορικό-φιλόλογο-συνταξιούχο λυκειάρχη Φώτιο Τζάβελλο, ενώ έγινε απαγγελία ποιημάτων.
Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Μεσσηνίας της Ν.Δ., Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, οι οποίοι έκαναν και τα αποκαλυπτήρια των επιγραφών με τα ονόματα των Σελλαίων πολεμιστών, οι αντιπεριφερειάρχες Βασίλειος Καπέλιος και Στάθης Αναστασόπουλος, ο αντιδήμαρχος Τριφυλίας Δημήτριος Στριμπάκος, η πρόεδρος της Κοινότητας Χάιδω Παπαευθυμίου και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων – Συνδέσμων Τριφυλίας, Παναγιώτης Λούτος.
Συνδιοργανωτές των διήμερων εκδηλώσεων ήταν ο Δήμος Τριφυλίας, η Κοινότητα Σελλά, η Επιτροπή «Ελλάδα, Τριφυλία 1821 – 2021», η Κοινωφελής Επιχείρηση Παιδείας, Πολιτισμού, Αλληλεγγύης, Περιβάλλοντος Δήμου Τριφυλίας, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Έφεδρων Αξιωματικών Νομού Μεσσηνίας, ο Σύλλογος Απανταχού Σελλαίων «Η Αγία Τριάς» και η Επιτροπή Ιεράς Μονής Αγίου Νικήτα Σελλά.
Του Ηλία Γιαννόπουλου