Συνεχώς εμπλουτίζεται ο κατάλογος των βιβλίων που φέρουν τη σφραγίδα των μεσσηνιακών εκδόσεων Καλλίεργον της Χριστίνας Τζιάλλα και Βασιλικής Κατέρη και μάλιστα είναι εντυπωσιακό το εύρος της θεματολογίας και του είδους που από τα πρώτα του βήματα καλύπτει το νεοπαγές επιχειρηματικό εγχείρημα των δύο γυναικών που αποτελεί έναν δυναμικό και πολλά υποσχόμενο πόλο πολιτισμού στην περιοχή μας.
Από τα θεατρικά έργα της Χριστίνας Τζιάλλα (Καθαρά από Κατσαρίδες, Ορίζοντας Γεγονότων) και την ποιητική συλλογή του Θανάση Παντέ (Απορρυθμιστής Συμβάντων), στον επετειακό-ιστορικό τόμο «Από το ’21 στο 2021» που έγινε σε συνεργασία με την Ένωση Μεσσήνιων Συγγραφέων, το βιβλίο αυτοβελτίωσης-απόσταγμα ζωής του Θύμιου Αλεξόπουλου «Το όνειρό μου είναι ο προσωπικός μου ήλιος» και τώρα η …φθινοπωρινή σοδειά με τέσσερα νέα βιβλία: Το πρώτο μυθιστόρημα της Σμαραγδής Κουτσοπέτρου «Πίσω από τον πίνακα», τα δύο εκπαιδευτικά βοηθήματα, το ένα για διδάσκοντες όλων των βαθμίδων- πόνημα ζωής (χρηστικό και σε επαφή με τη σύγχρονη εποχή) από τον συνταξιούχο εκπαιδευτικό Στέλιο Ανδρικάκη, «Μαθαίνω να Διδάσκω Διαλεκτικά-Μάθηση και Διδασκαλία» και το Ασκησιολόγιο Λατινικών Β’ Λυκείου που ετοίμασαν οι Κωνσταντίνος Κωστέας και Κωνσταντίνος Σίσσας για τους μαθητές που φέτος θα διδαχθούν για πρώτη φορά τη γλώσσα και του χρόνου θα κληθούν να αξιολογηθούν σε αυτή για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Ευχάριστη έκπληξη πέρα από την πεπατημένη αποτέλεσε όμως το κόμικ του Λαυρέντη Χωραΐτη, Αμαρτίες Γονέων, που προσφέρει γέλιο και προβληματισμό γύρω από την ελληνική πραγματικότητα, με τον τρόπο που μόνο ο κόσμος των σκίτσων μπορεί δώσει.
Το «Πίσω από τον πίνακα» είναι ένα βιβλίο αναμνήσεων, όπως το προλογίζει η φιλόλογος και συγγραφέας, Μαρία Σταθέα και η ηρωίδα της Σμαραγδής Κουτσοπέτρου είναι η Ρουμπίνη που αναζητεί την ταυτότητά της την εποχή της μεταπολίτευσης.
Κωστέας και Σίσσας εκτός από την άμεση βοήθεια προς τους μαθητές στα Λατινικά επιδιώκουν να αναδείξουν τη σημασία που είχε η γλώσσα και τη σύνδεσή με τα Ελληνικά, δίνοντας λόγους στα παιδιά να τη γνωρίσουν και να την αγαπήσουν.
Με τον Λαυρέντη Χωραΐτη, θα τα πούμε άμεσα και αναλυτικότερα και για το καλλιτεχνικό του έργο και για τις ενδιαφέρουσες «διαδρομές του»…
Συνεργασία-έκπληξη για την ταινία «Τυφλή Πίστη» της Καλλίεργον
Πολλές δυσκολίες, αλλά και θετικές εκπλήξεις επιφυλάσσει το μεγαλύτερο μέχρι τώρα εγχείρημα της Καλλίεργον, η υλοποίηση της μεγάλου μήκους ταινίας «Τυφλή Πίστη» που θα γυριστεί στη Μάνη, σε σενάριο και σκηνοθεσία της Ακριβής Κόλλια, με κεντρικά πρόσωπα έναν ιερέα και ένα έφηβο κορίτσι, με τα συμβολικά ονόματα Θεόπνευστος και Ζωή, τους οποίους φέρνει κοντά η τραγωδία που βιώνει η μικρή ως θύμα, φυσικό και μεταφορικό, της φωτιάς. Η ταινία προσδιορίζεται ως θρησκευτικό δράμα, θρίλερ και μυστηρίου και έχει τη δύναμη, που όχι μόνο θα της επιτρέψει να ολοκληρωθεί, αλλά και να επιτύχει, ο …κόσμος να χαλάσει, αυτή τη δύναμη που κάνει τα όνειρα πραγματικότητα, δηλαδή την ακράδαντη πεποίθηση των δημιουργών ότι αξίζει το όλο εγχείρημα ή όπως το θέτει η Βασιλική Κατέρη, εκ των ιδρυτών της Καλλίεργον: «Δουλειά, πολλή δουλειά και πίστη σε αυτό που ορίζει η ψυχούλα μας… αυτή είναι η σημαία μας!».
Η ίδια, αποκαλύπτει (εν μέρει) την έκπληξη που επιφυλάσσει η επικείμενη παραγωγή της Καλλίεργον: «Η ταινία «Τυφλή Πίστη» βρίσκεται στο τελικό στάδιο προπαραγωγής και συνεχίζουμε να καταβάλλουμε μια πολύπλευρη και ουσιαστική προσπάθεια. Θετικές εξελίξεις μας οδηγούν πια στην επανεξέταση και αναπροσαρμογή του χρονοδιαγράμματος των γυρισμάτων της ταινίας. Η σημαντικότερη από αυτές είναι ότι ένας Έλληνας, πετυχημένος ηθοποιός, με ενεργή καριέρα, επί σειρά ετών, στην Αμερική αποδέχτηκε με ενθουσιασμό τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε το όνομά του. Επιπλέον, πρόσφατα, οι δρόμοι μας συναντήθηκαν με ανθρώπους που πιστεύουν σε μας, στην ταινία μας και τη δυναμική της, στηρίζοντας έμπρακτα τον αγώνα μας».
-Περισσότερες πληροφορίες για τις παραγωγές, το εκδοτικό έργο και τις υπόλοιπες δραστηριότητες της Καλλίεργον υπάρχουν στη σελίδα www.kalliergon.com και στις αντίστοιχες σελίδες στο facebook (kalliergon και Φίλοι της Kalliergon).
Της Χριστίνας Ελευθεράκη