Την περασμένη Παρασκευή η Ένωση Γονέων του Δήμου Καλαμάτας συμμετείχε, έπειτα από πρόσκληση του δημάρχου, σε κοινή σύσκεψη φορέων της εκπαίδευσης, υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου και του ΕΟΔΔΥ, με θέμα την προετοιμασία για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Σύμφωνα, λοιπόν, με δελτίο Τύπου της Ένωσης Γονέων, από την πλευρά τους αναφέρθηκαν στα εξής θέματα:
Καθαριότητα σχολείων
«Στην τοποθέτησή μας αναδείξαμε την ανάγκη ύπαρξης μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, πλήρους απασχόλησης και με επαρκή αριθμό προσωπικού ανά σχολείο (2 άτομα για τις μεγάλες σχολικές μονάδες).
Προσπαθήσαμε να αναδείξουμε πως δεν είναι δυνατόν (και όχι μόνο λόγω πανδημίας) τα σχολεία που καθημερινά φιλοξενούν εκατοντάδες παιδιά, εκπαιδευτικούς, γονείς, να μην τηρούν υψηλά επίπεδα υγιεινής και ασφάλειας και ότι το πρόβλημα δεν είναι αν αντί για 4 ώρες θα έχουμε 5 ώρες καθαριότητας, οπότε δεν είναι εφικτό να καθαρίζονται σε κάθε σχολείο 15-20 αίθουσες, τουαλέτες, στεγασμένοι κοινόχρηστοι χώροι χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων.
Εργασίες στα σχολεία
Ο δήμαρχος μας ενημέρωσε πως το διάστημα που διανύουμε είναι σε εξέλιξη μεγάλη εργολαβία για επισκευές στις σχολικές μονάδες, μας ανέφερε ενέργειες που έχουν γίνει από τη μεριά του Δήμου για νέα χρηματοδοτικά προγράμματα, καθώς και ότι οι εργασίες καθαρισμών και επισκευών που είναι στην ευθύνη των σχολικών επιτροπών έχουν ολοκληρωθεί στο 95%.
Από την πλευρά μας, επισημάναμε την απορία μας για το πώς είναι δυνατόν με τόσα κτηριακά προβλήματα σε πολλά σχολεία να εκτελούνται εργασίες ελαιοχρωματισμών στην πιο καινούργια σχολική μονάδα του Δήμου μας (στο 10ο Δημοτικό), όταν υπάρχουν σχολεία που έχουν να βαφτούν 30-40 χρόνια. Είναι απαράδεκτο και προκλητικό η Δημοτική Αρχή να κάνει τέτοιους προγραμματισμούς.
Τι πρέπει, δηλαδή, να κάνουν τα σχολεία που οι διευθυντές δεν είναι δημοτικοί σύμβουλοι;
Οι δηλώσεις του διευθυντή του σχολείου το προηγούμενο διάστημα, ότι “η λειτουργία του Πειραματικού κτηρίου θα πρέπει να συνοδευτεί με την αισθητική αναβάθμιση του κτηρίου, δείχνοντας το νέο ξεκίνημα σε γονείς και μαθητές” αποδεικνύουν την πραγματικότητα, και δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες που είχαμε εκφράσει για τα πειραματικά σχολεία, ότι ο σκοπός τους είναι η κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων και η δημιουργία σχολείων “βιτρίνας”.
Θετική είναι η ανακοίνωση του δημάρχου ότι προτίθεται να συστήσει τεχνικό τμήμα του Δήμου με εργατοτεχνίτες που θα έχουν ως μοναδική απασχόληση την επισκευή των σχολείων. Το παραπάνω είναι πάγιο αίτημα της Ένωσης και καλούμε στην άμεση υλοποίησή του με στελέχωση εργατών όλων των ειδικοτήτων (ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, κηπουρούς, ελαιοχρωματιστές, γενικών καθηκόντων), πράγμα που θα επιτρέψει στο Δήμο να προβαίνει σε εκτεταμένες παρεμβάσεις για τη βελτίωση των κτηριακών εγκαταστάσεων.
Υγειονομικά πρωτόκολλα
Σε ενημέρωση που είχαμε για τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα, επισημάναμε τα παρακάτω: Δυστυχώς, όπως και την περσινή χρονιά, έτσι και τη φετινή, το υπουργείο Παιδείας δεν έχει λάβει κανένα απολύτως μέτρο που θα ήταν ικανό να διασφαλίσει ότι δε θα επαναληφθεί ξανά το “άνοιξε – κλείσε” των σχολείων. Μας ανησυχεί το γεγονός ότι τη φετινή χρονιά ξεκινάμε με χειρότερα επιδημιολογικά δεδομένα όσον αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά και τη μεταδοτικότητa των μεταλλάξεων στις παιδικές ηλικίες.
Τέλος, μετά την ενημέρωση που είχαμε από τον επιστημονικό συνεργάτη του δημάρχου για θέματα υγείας, ευχαρίστως δεχτήκαμε την πρότασή του για πιο συχνή επικοινωνία του με τους γονείς, καθώς και την πρόθεσή του να βοηθήσει στην πλήρη ενημέρωση των γονέων και μαθητών σε συνεργασία με τους συλλόγους γονέων».
Α.Π.