Ο κρατούμενος που έκανε τον τραπεζικό
Εγκληματική οργάνωση που διέπραττε απάτες με δράση σε όλη την Ελλάδα εξαρθρώθηκε, έπειτα από πολύμηνη έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Τρίπολης. Μία από τις υποθέσεις που εξιχνιάσθηκαν έλαβε χώρα στην Πύλο, όπου από το θύμα οι δράστες κατάφεραν να αποσπάσουν 900 ευρώ.
Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη ευρείας κλίμακας παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε περιοχές της Αττικής, της Ηλείας και της Κρήτης, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Τρίπολης, σε συνεργασία με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου, του Τμήματος Ασφαλείας Ήλιδας, των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος των Διευθύνσεων Ασφάλειας Αθηνών και Αρκαδίας, ενώ συνελήφθησαν τέσσερις ημεδαποί, ηλικίας 20, 21, 28 και 42 ετών, που κατηγορούνται όλοι ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για εγκληματική οργάνωση, πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων,απάτες και απόπειρες αυτών, ενώ περιλαμβάνει ακόμη έναν 44χρονο Έλληνα, ο οποίος βρίσκεται έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης.
Ο κρατούμενος που έκανε τον τραπεζικό
Από την έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Ασφαλείας Τρίπολης, αξιοποιώντας διάφορα στοιχεία αλλά και αποτελέσματα φυσικών και τεχνικών μεθόδων, όπως παρακολούθηση συνομιλιών, προέκυψε ότι οι δράστες, από τον Οκτώβριο του 2020 έως και προχθές, είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση και ενεργώντας με συγκεκριμένη μεθοδολογία κατάφερναν να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες, αποκομίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά.
Συγκεκριμένα, ο αρχηγός αυτής, όντας έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης, επικοινωνούσε τηλεφωνικά με ανυποψίαστους πολίτες, παρουσιαζόμενος κυρίως ως τραπεζικός υπάλληλος του υποκαταστήματος της περιοχής τους και με το πρόσχημα ότι δικαιούνταν αναδρομικά συντάξεων, είτε οι ίδιοι είτε συγγενικά τους πρόσωπα, κατάφερνε να τους πείσει να καταβάλλουν χρηματικά ποσά, δήθεν ως παρακράτηση του αντίστοιχου φόρου, σε τραπεζικούς λογαριασμούς, που ανήκαν σε έτερα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, τα οποία λειτουργούσαν ως «βιτρίνα».
Από τις φυλακές
Τα μέλη, προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών.
Από τη μέχρι στιγμής έρευνα προέκυψε ότι οι δράστες είχαν διαπράξει συνολικά 47 περιπτώσεις απατών και αποπειρών, αποκομίζοντας από την εγκληματική τους δράση παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τα 250.000 ευρώ. Μία από αυτές, όπως προαναφέραμε, συνέβη στην Πύλο.
Τέλος, σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια συλληφθέντων, καθώς και στο κελί του έγκλειστου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 7 κινητά τηλέφωνα, το χρηματικό ποσό των 10.675 ευρώ, καθώς και αποδεικτικά μεταφοράς χρημάτων.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρίπολης, ενώ η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση συνεχίζονται από το Τμήμα Ασφάλειας Τρίπολης για την εξακρίβωση τυχόν συμμετοχής τους σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.
Επανειλημμένα η Αστυνομία επισημαίνει στους πολίτες να μην πείθονται εύκολα από άτομα τα οποία τους «πλησιάζουν» ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων και να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να μπουν στην οικία τους.
Επίσης, πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να τους πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο). Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά.
Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού προσώπου να επιδιώκουν πάντα οι ίδιοι να επικοινωνούν τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό τους τηλέφωνο και κατόπιν δικής τους πρωτοβουλίας και να μη δέχονται να μιλούν με άτομο το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
Της Βίκυς Βετουλάκη