Τεράστια ήταν η ανταπόκριση του κοινού που βρέθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην Αρχαία Μεσσήνη, προκειμένου να παρακολουθήσει τρεις εκδηλώσεις που έγιναν σε διαφορετικά σημεία του αρχαιολογικού χώρου.
Η πρώτη εκδήλωση αφορούσε στην παρουσίαση του στεγάστρου που παραδόθηκε στο κοινό και πρόκειται για εργασία στη βορειοανατολική στοά του Γυμνασίου. Έργο του οποίου η μελέτη εκπονήθηκε με χρηματοδότηση της Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών ύστερα από χορηγία της ΤΕΜΕΣ Α.Ε, κόστισε 325.500 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όπου εντάχθηκε το 2017.
Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Γιάννης Λαμπρόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης και Μίλτος Χρυσομάλλης, πλήθος αυτοδιοικητικών, άνθρωποι που ασχολούνται με το χώρο της Αρχαιολογίας, ενώ για ακόμα μια φορά στο επίκεντρο βρέθηκε ο άνθρωπος που έχει συνδέσει τη ζωή του με την ανασκαφή της Αρχαίας Μεσσήνης, ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης.
Στην
ομιλία της η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Ευαγγελία
Μηλίτση-Κεχαγιά, μίλησε για την ιστορία του επιβλητικού συγκροτήματος του
Γυμνασίου της Αρχαίας Μεσσήνης. Όπως ανέφερε, το έργο προστασίας και ανάδειξης
του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης, συνολικού προϋπολογισμού 450.000
ευρώ, εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το 2017, ξεκίνησε να
υλοποιείται το 2018 και χθες βρέθηκαν στην ευχάριστη θέση να παρουσιάζουν τα
αποτελέσματά του στο κοινό.
Το βασικό και πιο δύσκολο σκέλος, εξήγησε, ήταν το υποέργο του στεγάστρου στη
βορειανατολική πλευρά του Γυμνασίου. Μάλιστα, το χαρακτήρισε εγχείρημα
απαιτητικό και σύνθετο, αφού είχε υψηλή τεχνική δυσκολία και χρονοβόρες
διοικητικές διαδικασίες.
Πριν από την υλοποίηση του έργου, συνέχισε, χρειάστηκε σωστική ανασκαφή, καθώς και ανασκαφική έρευνα στα σημεία θεμελίωσης του στεγάστρου, ενώ υπήρξαν και τεχνικές δυσκολίες κατά την εκτέλεση εξαιτίας της πανδημίας.
Η κα Μηλίτση – Κεχαγιά συμπλήρωσε ότι πλέον οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να αντιληφθούν τον τρόπο της αρχαίας στέγασης του Γυμνασίου, ενώ παράλληλα διαμορφώθηκε ένας χώρος ανάπαυσης για τους επισκέπτες.
Επίσης, ανακοίνωσε ότι στο συγκεκριμένο χώρο θα φιλοξενούνται προσωρινές αλλά και περιοδικές εκθέσεις αρχαίας και σύγχρονης τέχνης. Μάλιστα, η πρώτη πανηγυρική έκθεση που σχεδιάζεται να οργανωθεί, έπειτα από πρόταση του κ. Θέμελη, θα είναι αφιερωμένη στους φυσικούς χρήστες του χώρου κατά την αρχαιότητα, δηλαδή τους εφήβους.
Η ίδια επισήμανε ότι πριν τοποθετηθεί το στέγαστρο υπήρξαν επιφυλάξεις από πολλούς, αλλά και από την ίδια, για το μέγεθος και την πιθανή όχληση που θα προκαλούσε στο συγκεκριμένο χώρο, αλλά η τελική του μορφή, όπως είπε, φαίνεται να δικαιώνει τον εμπνευστή του Πέτρο Θέμελη.
Επίσης, έκανε αναφορά σε άλλες εργασίες που εκτελέστηκαν στον αρχαιολογικό χώρο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, ενώ κλείνοντας ευχαρίστησε ονομαστικά όσους εργάστηκαν σε όλες τις παραπάνω εργασίες.
Ειδικά ευχαρίστησε: Τον Πέτρο Θέμελη, ο οποίος, όπως είπε, είναι ο άνθρωπος που έδωσε στην Αρχαία Μεσσήνη τη σημερινή της μορφή, ενώ εμπνεύστηκε το στέγαστρο και εξασφάλισε τη χρηματοδότηση της μελέτης του από την ΤΕΜΕΣ, με τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο, που ήταν παρών στην εκδήλωση, να κρατά, όπως πάντα, χαμηλό προφίλ. Τον Αλέξη Χαρίτση που, όπως είπε, βοήθησε στην ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ πρόσθεσε ότι το έργο είχε τη συνεχή υποστήριξη της πρώην αλλά και της νυν πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΟΑ.
Στο
σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε ότι, όταν ασχολείσαι με την
κεντρική πολιτική σκηνή, δεν είναι πολλές οι φορές που νιώθεις ιδιαίτερη
ικανοποίηση και δικαίωση για τη δουλειά που γίνεται. Μία, λοιπόν, από αυτές τις
λίγες φορές για τον ίδιο ήταν εκείνη που παραδόθηκε το στέγαστρο στο κοινό το
Σάββατο. Όπως ανέφερε, νιώθει ιδιαίτερα ευτυχής που έφθασε η μέρα εγκαινίασης
του έργου, το οποίο ο ίδιος γνωρίζει από πρώτο χέρι, έργο που πέρασε από πολλές
δυσκολίες μέχρι να φτάσουν στη χρηματοδότηση και, τελικά, την υλοποίησή του.
Κλείνοντας ο κ. Χαρίτσης ευχαρίστησε την κα Μηλίτση και όλους τους εργαζομένους
στην Εφορεία Αρχαιοτήτων, το Ίδρυμα Κωνσταντακόπουλου για τη μελέτη που «άνοιξε
το δρόμο» για να προχωρήσει η χρηματοδότηση και υλοποίηση του έργου, ενώ
τελευταίο ευχαρίστησε και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του, τον καθηγητή Πέτρο
Θέμελη, όχι μόνο για την παραγωγική συνεργασία που είχαν, αλλά κυρίως γιατί «για
4 δεκαετίες σχεδόν με τη δουλειά που έχει κάνει για την ανάδειξη του μνημείου
της παγκόσμιας κληρονομιάς, μας κάνει όλους περήφανους και είμαστε ευγνώμονες
για αυτόν».
Με τη σειρά του ο Γιάννης Λαμπρόπουλος δήλωσε ότι αισθάνεται χαρά και συγκίνηση για την παρουσία του στο συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο, ενώ τον χαρακτήρισε ως έναν από τους καλύτερους της Ελλάδας και της Μεσσηνίας.
Ο κ. Λαμπρόπουλος θέλησε να συγχαρεί και να ευχαριστήσει τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην Αρχαία Μεσσήνη.
Επίσης ευχαρίστησε την κα Μηλίτση και όσους εργάστηκαν και εργάζονται για να απολαμβάνει η υφήλιος αυτόν το θησαυρό, που, όπως είπε, «δεν είναι μόνο αυτά που βλέπουμε, αλλά και όσα περιμένουμε να δούμε».
Τέλος, δεν ξέχασε να ευχαριστήσει για τις δωρεές που έχουν γίνει από την οικογένεια του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, ενώ ζήτησε από όλους να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια, αφού, όπως υποστήριξε, ο πολιτισμός είναι η μεγάλη βιομηχανία της χώρας και σε αυτόν πρέπει να ριχτεί το βάρος. Κάνοντας, δε, αναφορά στον καθηγητή Π. Θέμελη, είπε ότι πολλές φορές στενοχωριέται και διαμαρτύρεται, «έχει δίκιο», όπως είπε ο κ. Λαμπρόπουλος, «και όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε».
Από την πλευρά του, ο Στάθης Αναστασόπουλος ξεκίνησε ευχαριστώντας το υπουργείο Πολιτισμού, την Εφορεία Αρχαιοτήτων, αλλά κυρίως τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη, που πραγματικά αφιερώθηκε στο συγκεκριμένο χώρο και «είναι χαρά για όλους να βλέπουμε αυτό το δημιούργημα».
Επίσης θέλησε να συγχαρεί τον κ. Θέμελη για την άποψή του ότι ο συγκεκριμένος χώρος πρέπει να είναι ανοιχτός στο κοινό, ενώ ευχαρίστησε και τον κ. Κωνσταντακόπουλο, που- όπως είπε- είναι ουσιαστικά πίσω από κάθε έργο πολιτισμού ή και άλλα έργα που η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει χρειαστεί, όπως η μελέτη του Διοικητηρίου που έγινε από την ΤΕΜΕΣ.
Κλείνοντας ο κ. Αναστασόπουλος θέλησε να διαβεβαιώσει ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει σε πρώτη προτεραιότητα το χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, όχι μόνο για να συνεχιστούν οι αναστηλωτικές εργασίες, αλλά και για την καλύτερη πρόσβαση, όπως και για την κατασκευή νέου μουσείου, σε συνεργασία πάντα με το υπουργείο Πολιτισμού και το Δήμο Μεσσήνης.
Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Αθανασόπουλος. Όπως είπε, όταν βρίσκεται κανείς στο χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, αυτόματα του αναδύονται συναισθήματα θαυμασμού, αλλά και ευγνωμοσύνης προς τους προγόνους μας.
Σεβασμό, όμως, αλλά και ευγνωμοσύνη αισθανόμαστε και για το ανασκαφικό έργο και τη μεγάλη προσωπικότητα τον ευεργέτη, όπως τον χαρακτήρισε, καθηγητή Πέτρο Θέμελη.
Ο κ. Γιώργος Αθανασόπουλος πρόσθεσε ότι ο Δήμος Μεσσήνης έχει υποχρέωση και από την πρώτη στιγμή στηρίζει τις δράσεις του κ. Θέμελη, αλλά και της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Έτσι πολύ γρήγορα ο Δήμος προέβη στη διαδικασία παραχώρησης του οικοπέδου 10 στρεμμάτων που του ανήκε, προκειμένου να κατασκευαστεί εκεί το νέο μουσείο, κάτι που- όπως υποστήριξε- έχει ανάγκη ο αρχαιολογικός χώρος.
Ευχαρίστησε, δε, με τη σειρά του και τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο, όχι μόνο για τη συνεισφορά του στην εκπόνηση της μελέτης του στεγάστρου, αλλά και για τη θετική του ανταπόκριση σε κάθε αίτημα πολιτιστικής δράσης που ο Δήμος καταθέτει.
Τελευταίος το λόγο πήρε ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης. Όπως δήλωσε, οι προηγούμενοι λόγοι ήταν συγκινητικοί για τον ίδιο, ενώ το να τον αποκαλούν ευεργέτη είναι κάτι που ξεπερνά τις δυνάμεις και επιδιώξεις του, αλλά τους ευχαρίστησε σχετικά.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι άλλοι είναι οι ευεργέτες, αυτοί που βοηθούν και τον ίδιο να εκπληρώνει το έργο του και να κάνει πραγματικότητα το όραμά του.
Στη συνέχεια ο κ. Θέμελης μίλησε για τα αρχαιολογικά κτήρια του χώρου και ειδικότερα για το Γυμνάσιο, το Στάδιο και την Παλαίστρα, ενώ πρόσθεσε ότι οι αρχαιολογικές δράσεις στο συγκεκριμένο σύνολο έχουν μεγάλη διδακτική αξία, καθώς συγκεντρώνουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά στοιχεία που αποτελούν επιτεύγματα της Ελληνιστικής Αρχιτεκτονικής, όπως η θεατρικότητα των κατασκευών, ο γεωμετρισμός του σχεδιασμού και, κυρίως, το μεγαλείο της μεγάλης κλίμακας.
Ο κ. Θέμελης μίλησε στη συνέχεια για τη μελέτη στέγασης και το στέγαστρο που τοποθετήθηκε, καθώς και τη διαδικασία που χρειάστηκε μέχρι να παραδοθεί στο κοινό.
Ευχαρίστησε, δε, τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο για τη συμβολή τόσο του ιδίου όσο και της συζύγου του, αρχιτέκτονος, στην υλοποίηση της μελέτης.
Παράλληλα, ο κ. Θέμελης αναφέρθηκε στη στιγμή που επισκέφτηκε με τον ογκώδη φάκελο της μελέτης ανά χείρας στο υπουργείο τον Αλέξη Χαρίτση. Όπως είπε, ο κ. Χαρίτσης τον έβλεπε για πρώτη φορά, αλλά δέχθηκε να χρηματοδοτήσει το συγκεκριμένο έργο.
Μετά την απόδοση στο κοινό του στεγάστρου, ακολούθησαν στο χώρο της Αγοράς τα εγκαίνια της έκθεσης «11 γλύπτες για την Αγορά της Αρχαίας Μεσσήνης», που συνδιοργανώνεται από την Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών, το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου, τον καθηγητή και γλύπτη Γιώργο Χουλιαρά και την ιστορικό Τέχνης, Ίριδα Κρητικού, με τους επισκέπτες να ενημερώνονται αναλυτικά για τα εκθέματα.
Η βραδιά έκλεισε με συναυλία στο Αρχαίο Θέατρο της Claudia Delmer, την οποία συνόδευσαν οι μουσικοί της Ηλίας Κατελάνος, Γιώργος Δελής και ο Dj Βασίλης Καρράς Billka.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση