Όταν ένα θέμα… σέρνεται για 26 χρόνια (1995- 2021), τότε κάτι δε γίνεται σωστά. Ο λόγος για την πολύπαθη πολεοδομική μελέτη της Βέργας, η οποία όλο τελειώνει και όλο στην αρχή βρίσκεται.
Μάλιστα, ενώ η προηγούμενη Δημοτική Αρχή του Παναγιώτη Νίκα είχε θέσει, από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της (2007), ως πρώτη προτεραιότητα την ολοκλήρωση των μελετών σε Βέργα, Μικρή Μαντίνεια και Ασπρόχωμα, επί της ουσίας δεν κατάφερε να φτάσει σε χειροπιαστό και υλοποιήσιμο αποτέλεσμα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2017 δελτίο Τύπου της Δημοτικής Αρχής υποστήριζε: “Στις 9 Νοεμβρίου το θέμα της πολεοδομικής μελέτης κλείνει από πλευράς αρμοδιότητας του Δήμου Καλαμάτας. Η σχετική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου θα διαβιβαστεί στην Περιφέρεια, προκειμένου αυτή να συντάξει την εισήγηση για το τοπικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ). Ο σχετικός φάκελος θα διαβιβασθεί, στη συνέχεια, στο υπουργείο Περιβάλλοντος, για εισήγηση αναφορικά με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος”.
Αν προσθέσουμε και την “εγκληματική” πολιτική με την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Καλαμάτας, η οποία σταμάτησε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τότε καταλαβαίνουμε ότι στο θέμα των πολεοδομικών μελετών δεν… κουνήθηκε φύλλο.
Κι εκεί που είχαν δημιουργηθεί προσδοκίες για φως στο τούνελ, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος και ο πρόεδρος της Βέργας, Γιώργος Κουρεντζής, ανέφεραν ότι, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έχουν υπ’ όψιν τους, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) στέλνει πίσω τη μελέτη στο αρμόδιο υπουργείο, χωρίς να την εγκρίνει. Σύμφωνα δε με το δήμαρχο, η μελέτη επιστρέφεται λόγω έλλειψης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων!
Ο δήμαρχος επισήμανε ακόμη ότι ο Δήμος αναμένει την επίσημη έγγραφη ενημέρωση, προκειμένου να προβεί στις ενέργειες που χρειάζεται για να αντιμετωπιστεί το θέμα.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο Δήμος Καλαμάτας έχει ήδη κινηθεί να ετοιμαστεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και για την πολεοδομική της Βέργας, αλλά και για την πολεοδομική της Μικρής Μαντίνειας (!), προκειμένου να μην προκύψει το ίδιο θέμα και στη συγκεκριμένη περιοχή.
Α.Π.