Εμπλέκονται υπάλληλοι εφορίας, ΕΦΚΑ και ΚΕΠ
Υπάλληλοι της εφορίας, του ΕΦΚΑ και ενός ΚΕΠ σε υπηρεσίες της Αθήνας εμπλέκονται σε μεγάλο κύκλωμα που κατασκεύαζαν πλαστά ταξιδιωτικά και διοικητικά έγγραφα και εξάρθρωσε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.
Σε ταυτόχρονες επιχειρήσεις στην Αθήνα την Πέμπτη συνελήφθησαν 10 άτομα και μαζί με ένα ακόμα κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ενώ η δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνει συνολικά 145 άτομα.
Ως αρχηγός της όλης οργάνωσης, η οποία έδινε τις εντολές και κινούσε όλα τα νήματα, κατηγορείται μια 63χρονη, που έχει συλληφθεί ξανά στο παρελθόν για υποθέσεις απάτης και πλαστογραφίας.
Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται από αλλοδαπούς που είχαν συλληφθεί στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, οι οποίοι επιχείρησαν να ταξιδέψουν με πλαστά έγγραφα.
Η έρευνα των αστυνομικών Αρχών συνεχίζεται, καθώς φαίνεται ότι η υπόθεση έχει αρκετά ακόμα ανεξιχνίαστα σημεία.
Οι συλληφθέντες
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, η εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε κατασκεύαζε πλαστά ταξιδιωτικά και διοικητικά έγγραφα, τα οποία διακινούσαν στην Αττική και γενικότερα στην επικράτεια. Ταυτόχρονα, διοχέτευαν τους αλλοδαπούς που ήθελαν να φύγουν, όχι μόνο στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, αλλά απ’ όπου μπορούσαν ανά την Ελλάδα.
Στο πλαίσιο των εκτεταμένων ερευνών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία και η δράση 11 μελών της οργάνωσης. Η σύλληψη 10 ενεργών μελών της είναι αποτέλεσμα ευρείας κλίμακας συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην Αθήνα, όπου μετέβη πολυάριθμο κλιμάκιο της Ασφάλειας Καλαμάτας.
Η συγκεκριμένη επιχείρηση οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς όλων των τμημάτων της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, ενώ συνελήφθησαν οκτώ Έλληνες, δύο άνδρες, ηλικίας 47 και 53 ετών και έξι γυναίκες, ηλικίας από 51 έως 64 αντίστοιχα, καθώς και δύο αλλοδαποί, ηλικίας 23 και 45 ετών.
Οι δέκα αυτοί συλληφθέντες θεωρούνται από την Αστυνομία ως ο πυρήνας της οργάνωσης. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι η 63χρονη που κατηγορείται ως αρχηγός της οργάνωσης, μία 57χρονη υπάλληλος της ΔΟΥ Μοσχάτου, ένας 53χρονος φύλακας της ίδιας ΔΟΥ, μια 58χρονη υπάλληλος του ΕΦΚΑ Πειραιά, μια 61χρονη λογίστρια, ένας 47χρονος και η 51χρονη σύζυγός του, που είναι ανεπάγγελτοι.
Σε βάρος και των δέκα συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και -τις κατά περίπτωση- παραβάσεις των νομοθεσιών περί προσωπικών δεδομένων, πλαστογραφίας, απάτης, απάτης μέσω υπολογιστή, ψευδών βεβαιώσεων από υπαλλήλους, δωροδοκίας, δωροληψίας, παράβασης καθήκοντος, νομιμοποίησης εσόδων και παράνομης κατοχής και διακίνησης ταξιδιωτικών εγγράφων σε συνδυασμό με τη νομοθεσία περί αλλοδαπών.
Η δικογραφία περιλαμβάνει ακόμη μία 56χρονη υπάλληλο ΚΕΠ, η οποία επίσης κατηγορείται ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, αλλά δε συνελήφθη καθώς τις τελευταίες 10 μέρες είχε διακόψει τη δράση της, αφού μετακινήθηκε σε άλλη υπηρεσία.
Τιμοκατάλογος και τιμές
Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, από την αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία, αλλά και αποτελέσματα φυσικών και τεχνικών μεθόδων (παρακολούθηση συνομιλιών κ.λπ.), προέκυψε ότι, τουλάχιστον από τον Ιανουάριο φέτος έως και προχθές, είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση, με ιεραρχική δομή, διακριτούς ρόλους και διαρκή δράση, η οποία δραστηριοποιούταν στην έκδοση ΑΦΜ, Κλειδαρίθμων, ΑΜΚΑ και ΑΜΑ, καθώς και πλαστών τίτλων διαμονής, νομιμοποιητικών εγγράφων διαμονής στη χώρα σε παράτυπους αλλοδαπούς τρίτων χωρών, ως και για τη διευκόλυνση εισόδου/εξόδου από την χώρα, αποκομίζοντας έτσι μεγάλα χρηματικά ποσά.
Από την εμπορία των πλαστών εγγράφων αποκόμιζαν για κάθε ένα χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν από 50 έως 7.500 ευρώ, ανάλογα με την ποιότητα και το είδος του εγγράφου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί ανακάλυψαν ένα τεράστιο πελατολόγιο, ενώ είχαν καταρτισθεί αναλυτικοί τιμοκατάλογοι για κάθε «υπηρεσία» που παρείχαν και ανάλογα με τη δυσκολία που παρουσίαζε. Μάλιστα, για να μη γίνονται αντιληπτοί, ακόμα και στις συνομιλίες που είχαν χρησιμοποιούσαν κωδικές ονομασίες, όπως, για παράδειγμα, αποκαλούσαν τα χρήματα ζάχαρη!
Βρέθηκαν πλαστά έγγραφα
Σε παράλληλες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα εντοπίστηκε εργαστήριο κατασκευής πλαστών εγγράφων, το οποίο έδρευε κοντά στην Ομόνοια, όπου βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν: 14.750 ευρώ, 1.120 κορώνες Σουηδίας, 5.610 πακιστανικές ρουπίες, εκτυπωτής, φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, πύργος ηλεκτρονικού υπολογιστή, πλαστικοποιητής – θερμοκολλητής εγγράφων, ρολά θερμοκόλλησης, μεταλλικές πλάκες παραχάραξης, εργαλεία παραχάραξης, επαγγελματικός επιτραπέζιος χαρτοκόπτης, επιτραπέζιος μεγεθυντικός φακός, 1.358 λευκές κενές πλαστικές κάρτες κατάλληλες για κατάρτιση πλαστών εγγράφων, συσκευές κινητών τηλεφώνων, 11 διαβατήρια αρχών Πακιστάν αμφιβόλου γνησιότητας, 1 διαβατήριο αρχών Ινδίας αμφιβόλου γνησιότητας και εντός αυτού μία άδεια διαμονής Πορτογαλίας, 2 κενά έντυπα αδειών διαμονής Ελλάδος, 6 κενά έντυπα ειδικών προξενικών θεωρήσεων (VISA) ευρωπαϊκών χωρών, 19 ιριδίζουσες ζελατίνες για έκδοση πακιστανικών διαβατηρίων, 13 ιριδίζουσες ταινίες, εκατοντάδες έγγραφα αλλοδαπών υπηκόων, στικάκια “USB” και βιβλία- σημειώσεις με χρηματικά ποσά.
Ακολούθησε έρευνα σε γραφείο που διατηρούσε η 63χρονη στην Αθήνα, η οποία, όπως προαναφέραμε, κατηγορείται ότι είχε ηγετικό ρόλο, καθώς και σε λοιπούς χώρους που χρησιμοποιούσαν, όπου βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν: 19.008 ευρώ, 11 εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, 26 συσκευές κινητών τηλεφώνων, 3 παράβολα ελληνικού δημοσίου, 1 διαβατήριο Αρχών Γεωργίας αμφιβόλου γνησιότητας, 1 διαβατήριο Αρχών Ινδίας αμφιβόλου γνησιότητας, 2 κεντρικές μονάδες ηλεκτρονικού υπολογιστή, υπολογιστής τύπου “tablet”, 4 συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας, παντοειδείς σφραγίδες, σημειωματάρια και πλήθος εγγράφων.
Οι αστυνομικές Αρχές εκτιμούν ότι από την εγκληματική τους δράση είχαν αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος, το οποίο ξεπερνά τα 500.000 ευρώ.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο διενεργούνται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, προκειμένου να διερευνηθεί περαιτέρω το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης, τυχόν εμπλοκή – συμμετοχή περισσοτέρων ατόμων σε αυτή και ενδεχομένη διασύνδεσή τους με άλλες ομοειδείς εγκληματικές ομάδες.
Της Βίκυς Βετουλάκη