Η ανασκαφή της πλατείας της Υπαπαντής πάει πίσω χρονικά ύστερα από την μη ένταξή της ως υποέργο στο έργο της ανάπλασης της πλατείας, δήλωσε έπειτα από σχετική ερώτηση η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «εάν είχε επιλεγεί η λύση να γίνει υποέργο αρχαιολογικών εργασιών στο έργο της Περιφέρειας, τώρα θα είχαμε προχωρήσει αρκετά περισσότερο. Η σύνταξη της προγραμματικής σύμβασης και η λειτουργία μέσα στην προγραμματική, λόγω του ότι έχουν προκύψει κάποια διοικητικά θέματα, μας έχει δημιουργήσει αυτή την καθυστέρηση. Παρ’ όλα αυτά, το έργο πρέπει να γίνει παράλληλα με το έργο που ήδη ξεκίνησε να υλοποιείται, δηλαδή αυτό της ανάδειξης της υπόλοιπης πλατείας της Υπαπαντής. Δεν μπορεί να μείνει για αργότερα. Σε καμία περίπτωση η ΕΦΑ Μεσσηνίας δε θα επιτρέψει αυτό το έργο να μείνει στα συρτάρια και στα χαρτιά».
Για το εν λόγω έργο, που παρακολουθήσαμε να περνάει από διάφορα στάδια το προηγούμενο διάστημα μέχρι να γνωμοδοτήσει θετικά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την ένταξη της ανασκαφής ως υποέργο στο έργο της ανάπλασης της πλατείας της Υπαπαντής, και, έτσι να γίνουν και τα δύο έργα παράλληλα, βρέθηκε εμπόδιο ο Δήμος Καλαμάτας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας ήταν ο Δήμος να ζητά τη χρηματοδότηση της ανασκαφής με προγραμματική σύμβαση που θα υπέγραφε με το υπουργείο Πολιτισμού. Εντούτοις, η σύμβαση αυτή δεν έχει κατορθώσει να υπογραφεί μέχρι σήμερα.
Την ίδια ώρα, η κ. Μηλίτση ανέφερε συνεχίζοντας, «υπάρχει σε εξέλιξη η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης Πολιτιστικής Ανάπτυξης με πιστώσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό του Δήμου Καλαμάτας, δαπάνης 182.000 ευρώ. Έχουμε συναντήσει κάποιες διοικητικές δυσκολίες ως προς την υλοποίηση του έργου, ενώ το τελικό σχέδιο που παραλάβαμε την προηγούμενη Πέμπτη από το ΥΠΟΑ, θεωρούμε ότι βρίσκεται πρό των πυλών της τελικής υπογραφής της Σύμβασης.
Αυτό σημαίνει ότι επειδή καθυστερήσαμε πολύ, είμαστε λίγο επιφυλακτικοί σε σχέση με το αν καταφέρουμε να υλοποιήσουμε ένα κομμάτι της έρευνας πριν το τέλος του τρέχοντος έτους.
Σε κάθε περίπτωση, μέσα στον ερχόμενο χειμώνα, και, λαμβάνοντας υπόψη ότι και οι καιρικές συνθήκες θα είναι ευνοϊκές, θα ξεκινήσει η διερεύνηση της ΝΑ γωνίας και στη συνέχεια και των λοιπών τμημάτων της οδού Χρυσοστόμου Θέμελη, που γνωρίζουμε ήδη που ακριβώς βρίσκονται τα αρχαία κατάλοιπα με σκοπό να γίνει έρευνα σε βάθος και να τεκμηριωθεί όσο το δυνατόν καλύτερα η μορφή και το είδος του κτηρίου αυτού.
Με τα ως τώρα δεδομένα, εικάζουμε ότι πρόκειται για κάποιο στωικό επίμηκες οικοδόμημα, χωρίς να γνωρίζουμε εάν πρόκειται για τμήμα της Αγοράς ή του Γυμνασίου. Ωστόσο, εικάζεται ότι βρισκόμαστε φυσικά εντός των τειχών των Αρχαίων Φαρών και σε κάποιο μεγάλο δημόσιο οικοδόμημα. Την τελευταία φορά που ανασκάφθηκε το σημείο ήταν τμηματική η ανασκαφή, ενώ τώρα θα προσπαθήσουμε να το προσδιορίσουμε ως προς τη χρήση του, αλλά και να το φέρουμε στο φως», υπογράμμισε κλείνοντας.
Της Χριστίνας Μανδρώνη