Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Climate Central δραστηριοποιείται στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, δημιουργώντας διαδραστικά γραφήματα και χάρτες που στοχεύουν στην απεικόνιση του άμεσου μέλλοντός μας.
Μέσα από τη δουλειά τους, οι άνθρωποι της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης απεικονίζουν το πώς θα μπορούσαν να μοιάζουν οι πόλεις μας αν η θερμοκρασία του πλανήτη συνεχίσει να ανεβαίνει με το ρυθμό που ανεβαίνει σήμερα.
Στόχος είναι να μη φτάσει μέχρι την άνοδο της τάξης του 1,5 βαθμού Κελσίου μέσα στα επόμενα χρόνια, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε καταστροφή με άμεσες επιπτώσεις.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις προβλέψεις του Climate Central, αν δεν ανακοπεί η καταστροφή του περιβάλλοντος στο βαθμό που επιτελείται σήμερα, οι παραθαλάσσιες πόλεις της Μεσσηνίας θα αντιμετωπίσουν τεράστιο πρόβλημα μέχρι το 2050. Η έρευνα εκπονείται από ερευνητές του Princeton University του Νιου Τζέρσεϊ σε συνεργασία με το γερμανικό Potsdam Institute for Climate Impact Research.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το διαδραστικό χάρτη και με επιλογή στο “search”, μπορείτε να διαλέξετε την πόλη ή τη χώρα που θέλετε να δείτε σχετικά με τα επίπεδα της θάλασσας το 2050. Δηλαδή, μόλις 29 χρόνια μακριά.
Ο χάρτης καταγράφει περίπου 50 μεγάλες παράκτιες πόλεις, μεταξύ των οποίων και η Καλαμάτα, καθώς και άλλες περιοχές της Μεσσηνίας, και σκιαγραφεί το πώς θα μοιάζουν εάν ο πλανήτης θερμανθεί στους 3 βαθμούς, πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Ενδεικτικά, η περιοχή της Καλαμάτας από τα Ακοβίτικα μέχρι την Μπούκα φαίνεται να αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Παράλληλα, πρόκειται να δημιουργηθούν σοβαρά ζητήματα και με άλλες παραθαλάσσιες περιοχές και κωμοπόλεις του νομού.
Άλλα μέρη της Ελλάδας που απειλούνται είναι το Μεσολόγγι, η Ναύπακτος, ο Πατραϊκός Κόλπος, η Κυλλήνη, κωμοπόλεις και χωριά γύρω από τον Αμβρακικό και τον Μαλιακό Κόλπο και περιοχές της βορειοδυτικής Ηλείας.