Στην πανελλαδική απεργία που προκήρυξαν χθες η ΟΕΝΓΕ και η ΠΟΕΔΗΝ συμμετείχαν εργαζόμενοι και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, με την ταμία του Σωματείου Ειδικευμένων Γιατρών ΕΣΥ Νομού Μεσσηνίας, Χρυσάνθη Μάλλιου, να αναφέρει σειρά αιτημάτων (όπως τα δημοσιεύσαμε χθες), με κυριότερο εκείνο της υποστελέχωσης. Όπως ενδεικτικά τόνισε, στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, σε σύνολο 124 οργανικών θέσεων ειδικευμένων γιατρών κλάδου ΕΣΥ, υπηρετούν μόλις 67.
Απάντηση στη Διοίκηση
Στη συνέχεια η κα Μάλλιου μίλησε για αυταρχισμό της Διοίκησης του Νοσοκομείου Καλαμάτας απέναντι σε μέλη του Σωματείου. Όπως υποστήριξε, η ΟΕΝΓΕ «τόλμησε» έπειτα από συνάντηση που είχε με μέλη του Σωματείου να δημοσιοποιήσει τα ήδη γνωστά προβλήματα και τις ελλείψεις του Νοσοκομείου Καλαμάτας.
Κατά την ίδια, το Σωματείο, αλλά και η Συνομοσπονδία, χρέος και σκοπό τους οφείλουν να έχουν την καταγραφή, ανάδειξη και την προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων των μελών τους. Αν η Διοίκηση, σχολίασε, δε θέλει να δημοσιοποιούνται τα προβλήματα, θα μπορούσε απλά να τα λύσει.
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η ιατρική ιδιότητα των μελών του Σωματείου τούς καθιστά αρμοδίους να θέτουν όρια ασφάλειας της ιατρικής πράξης, κι όταν οι τραγικές ελλείψεις τούς ωθούν εκτός των παραπάνω ορίων, οφείλουν να το καταγγέλλουν. Σε αντίθετη περίπτωση, εξήγησε, φέρουν την ίδια ευθύνη με τη Διοίκηση που, κατά την κα Μάλλιου, εθελοτυφλεί και τα βλέπει όλα καλά.
Απαντώντας ειδικότερα στις πρόσφατες δηλώσεις της κας Αλειφέρη, η κα Μάλλιου τόνισε πως κατηγόρησαν μέλη του Σωματείου ότι είπαν ψέματα και ότι συκοφάντησαν τον εκλιπόντα Νίκο Γραμματικόπουλο. Όπως παρατήρησε, η Κλινική Covid-19 από την αρχή της πανδημίας επιτέλεσε, επιτελεί και θα επιτελεί τεράστιο έργο, αυτό στις πλάτες δύο πνευμονολόγων και αργότερα ενός ακόμα ειδικευμένου παθολόγου, με πρωτοστάτη και στυλοβάτη τον Νίκο Γραμματικόπουλο, ενώ πρόσθεσε ότι όλο αυτό το διάστημα μέλη του Σωματείου ζητούσαν επιπλέον ειδικευμένους για βοήθεια, αφού οι εισαγωγές συνεχώς αυξάνονταν και κάποια στιγμή οι ασθενείς έφτασαν τους 90.
Πολιτική σκοπιμότητα και ανακρίβειες
Σε ερώτηση για την καταγγελία της κας Αλειφέρη ότι πίσω από την ανακοίνωση της ΕΟΝΓΕ υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα καθώς και ανακρίβειες, η κα Μάλλιου απάντησε ότι η απόφαση του υπουργείου Υγείας να μην κάνει προσλήψεις και να κρατά τα νοσοκομεία είναι πολιτική.
Όσο για ειδικότερες καταγγελίες (π.χ. σίτιση, οξυγόνο κ.λπ.) που σύμφωνα με την κ. Αλειφέρη είναι ψευδείς, η κα Μάλλιου απάντησε ότι έγινε μια συνάντηση με την ΟΕΝΓΕ στην οποία εκφράστηκαν οι απόψεις των γιατρών, με κύριο ζήτημα αυτό της υποστελέχωσης, με τον καθένα, όπως είπε, να μπορεί να αντιληφθεί τι σημαίνει υποστελέχωση και τα άμεσα αποτελέσματά της.
Το κάλεσμα σε απολογία
Σε άλλη ερώτηση αν υπάρχει κάλεσμα για απολογία, κάτι που η κα Αλειφέρη αρνήθηκε, η κα Μάλλιου σημείωσε ότι υπάρχει έγγραφο από τη Διοίκηση που καλεί το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου να πάει στο Δ.Σ. του νοσοκομείου για να δώσει εξηγήσεις, κάτι που, όμως, τα μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου δεν έκαναν. Κατά την ίδια δε στοιχειοθετείται νομικά, αφού δεν είναι στη δικαιοδοσία του Διοικητικού Συμβουλίου.
Με τη σειρά του ο Μανώλης Μάκαρης χαρακτήρισε τη συγκυρία πολύ δύσκολη, αφού υπάρχει αύξηση των νοσηλειών Covid-19 στη Μεσσηνία και υπό αυτές τις συνθήκες, δυστυχώς, υπήρξε μια άσχημη στάση από τη Διοίκηση του νοσοκομείου.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι, ενώ η Διοίκηση έπρεπε να συνεργαστεί με τους γιατρούς, το υγειονομικό προσωπικό και τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους του Σωματείου, έβαλλε εναντίον τους.
Ο κ. Μάκαρης μίλησε για τα κενά στο Νοσοκομείο Καλαμάτας που, όπως είπε, αγγίζουν το 46%, ενώ με τις συνθήκες Covid-19 το πρόβλημα οξύνεται.
Ο ίδιος ζήτησε να προσληφθούν τρεις πνευμονολόγοι για την Κλινική Covid-19, γιατροί που στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία Πνευμονολογικής Κλινικής, μιας κλινικής που θα έπρεπε εδώ και χρόνια να υπάρχει στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Μάλιστα, σχολίασε ότι αυτή η Κλινική θα πρέπει να ονομαστεί «Νίκος Γραμματικόπουλος».
Κλείνοντας ανέφερε ότι η υγεία των πολιτών έχει κλονιστεί, αφού υπάρχει μείωση των τακτικών ιατρείων και χειρουργείων. Δεν είναι μόνο η Covid-19, υπάρχουν και άλλες ασθένειες που πρέπει να αντιμετωπιστούν, σχολίασε χαρακτηριστικά.
Ο πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλης Μιχαήλ, θέλησε να ευχαριστήσει τον Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας για τη συμπαράσταση που δείχνει στον αγώνα τους.
Τέλος, εκ μέρους του Σωματείου Εργαζόμενων του Νοσοκομείου Καλαμάτας ο Δημήτρης Τσιλίκας ανέφερε ότι το Σωματείο συμμετέχει στην πανυγειονομική κινητοποίηση, με τα αιτήματα να είναι διαχρονικά και να ζητούν λύσεις.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση