«Το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι αντίθετο και δε συμφωνεί με το υποέργο ανάπλασης πλατείας Φιλιατρών, εφόσον δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας και του Τοπικού Συμβουλίου Φιλιατρών» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην κοινή πρόταση που συνδιαμορφώθηκε από παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου, εκφωνήθηκε από του βήματος από τον Θανάση Πετράκο και υπερψηφίστηκε από 20 περιφερειακούς συμβούλους σχετικά με την ανάπλαση πλατείας Φιλιατρών, στο θέμα «Αποδοχή ή μη των όρων και προϋποθέσεων χορήγησης του επενδυτικού δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων για την εκτέλεση του ενταγμένου έργου στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”: “Αστική Αναζωογόνηση περιοχών Περιφέρειας Πελοποννήσου”» που συζητήθηκε πρώτο στην προχθεσινή συνεχιζόμενη από 13 Οκτωβρίου συνεδρίαση του Σώματος.
Η δε πρόταση του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα μειοψήφησε λαμβάνοντας 16 θετικές ψήφους, ενώ 3 ψήφισαν κατά της δανειακής σύμβασης και κατά της ανάπλασης πλατείας Φιλιατρών.
Όσο κι αν επιχειρούσε ο κ. Νίκας να κάμψει αντιδράσεις για να επιτύχει να «περάσει» το θέμα ως εκείνος επιθυμούσε, αυτό δεν έγινε, καθώς, ως φάνηκε, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης το γνώριζαν καλά σε όλες τις πτυχές και τη «διαδρομή» του, χωρίς ενημέρωση και διαβούλευση πριν από την ολοκλήρωση σύνταξης της μελέτης στο Δήμο Τριφυλίας, αλλά και αργότερα, όταν πια εντάχθηκε το έργο, στο Συμβούλιο Κοινότητας Φιλιατρών και το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, παρότι τοπικοί και δημοτικοί σύμβουλοι επί μήνες ζητούν ενημέρωση και διαβούλευση. Επικεφαλής δε και περιφερειακοί σύμβουλοι με ερωτήσεις που έκαναν και τοποθετήσεις τους ουσιαστικά ανέδειξαν αδιαφανείς διαδικασίες και «μεθόδευση» για να περάσει η συγκεκριμένη μελέτη ανάπλασης, προϋπολογισμού σχεδόν 3,3 εκ. ευρώ, η οποία, όπως ειπώθηκε, πάσχει πολλαπλώς και δεν υπάρχουν διαθέσιμες απαιτούμενες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις για το έργο, χωρίς να έχει παρασχεθεί ενημέρωση από τη Δημοτική και την Περιφερειακή Αρχή σε κανέναν και για τίποτα!
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ούτε καν από την Περιφερειακή Αρχή γνωρίζουν τη μελέτη, παρότι η Περιφέρεια είναι κύριος του έργου με τίτλο «Αστική Αναζωογόνηση περιοχών Περιφέρειας Πελοποννήσου», που είναι ενταγμένο στον Άξονα Προτεραιότητας «Ποιότητα ζωής και εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου και των οικισμών» του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», με πέμπτο (ε) υποέργο την «Ανάπλαση πλατείας Φιλιατρών (Πλατεία Καποδιστρίου)» και Φορέας υλοποίησης του υποέργου «Ανάπλαση πλατείας Φιλιατρών (Πλατεία Καποδοστρίου)» δια της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Πελοποννήσου! Σοκαριστική δε είναι η δήλωση του κ. Νίκα στη συνεδρίαση: «Δεν έχω δει εγώ τη μελέτη, δεν την ξέρω» και ότι «υποβλήθηκε από το Δήμο Τριφυλίας στην Ο.Ε. της Περιφέρειας», προκαλώντας σωρεία ερωτημάτων…
Στην Τρίπολη είχαν μεταβεί σύμβουλοι της Κοινότητας Φιλιατρών και εκπρόσωποι της Επιτροπής Φίλων Πλατείας και Πεζόδρομου Φιλιατρών, που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην προωθούμενη υλοποίηση του «φαραωνικού» έργου ανάπλασης των περίπου 3,3 εκ. ευρώ, για το οποίο τονίζουν ότι καταστρέφει την πλατεία, την ιστορία και τον πολιτισμό των Φιλιατρών και τα Φιλιατρά.
Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης δόθηκε ο λόγος στο δήμαρχο Τριφυλίας, Γεώργιο Λεβεντάκη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «εγώ την Α’ Κυριακή πήρα 62%, τη Β’ 85% απ’ τα Φιλιατρά, εγώ έχω μεγαλώσει κι είμαι Φιλιατρινός…» και ρώτησε όσους αντιδρούν από ποιον επίσημο φορέα έχουν αντίρρηση, γιατί συζήτησε με όλους και δεν βρήκαν ένα λάθος στην πλατεία. «Οι εν λόγω κύριοι είναι πέντε άτομα, τι εκπροσωπούν;», πυροδοτώντας αντιδράσεις από τους κατοίκους, τοπικούς συμβούλους κι εκπροσώπους της Επιτροπής από τα Φιλιατρά. Ο κ. Λεβεντάκης είπε ότι «δε θέλουνε να γίνει τίποτα» και αφού αναφέρθηκε σε κάποιους που θέλουν να ανεβάζουν μπροστά στο πεζοδρόμιο μες στην πλατεία επάνω γιατί πήρανε καινούργιο αυτοκίνητο, όχι κάτω, πάνω στο πεζοδρόμιο (!), είπε ότι «δε θέλω εγώ να είμαι η αιτία, γιατί αυτά τα χρήματα αφορούν και άλλες πόλεις, αν καταλαβαίνετε ότι πρέπει να τα τιμωρήσετε τα Φιλιατρά μ’ αυτό τον τρόπο, να τα εξαιρέσετε, τα λεφτά να παρθούν στην Περιφέρεια, γιατί έχουν κι άλλες πόλεις ανάγκη κι εγώ δεν μπορώ να είμαι αυτός ο οποίος να πω, να πούμε, ούτε θα παρακαλέσω. Αν νομίζετε ότι πρέπει να τα πάρει και πρέπει να γίνουν τα Φιλιατρά, να γίνουν. Εάν όχι, ο κόσμος και μάτια έχει και αυτιά έχει και κρίση έχει…».
Ακολούθως έλαβε το λόγο η Ζωή Πετροπούλου σημειώνοντας πως «είμαστε σήμερα (σ.σ. προχθές) εδώ ως Επιτροπή Φίλων Πλατείας και Πεζόδρομου Φιλιατρών και ως εκπρόσωποι των απλών Φιλιατρινών – με τους οποίους δε διαβουλεύτηκε κανένας – για να σας καταθέσουμε ξεκάθαρες απόψεις, στηριγμένες πάνω στη λογική, στη συντήρηση και ανάδειξη της ιστορίας της πόλης.
Η εν λόγω πλατεία αποτελεί καθημερινό τόπο συνάντησης των κατοίκων της πόλης μας και τοπόσημο αυτής, καθώς φέρει πολλά ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία. Ειδικότερα, την πλατεία κοσμούν μια σειρά από μνημεία και αγάλματα, ενώ περιβάλλεται από χαρακτηρισθέντα ως διατηρητέα κτήρια και μνημεία που την καθιστούν μοναδική και μαρτυρούν τη σημαντική οικονομική ανάπτυξη των Φιλιατρών κατά τον 19ο αιώνα και την εποχή της “κοινωνίας της σταφίδας”.
Η μελέτη, εξάλλου, της πλατείας ως έχει σήμερα βραβεύτηκε το έτος 1985 στην αρχιτεκτονική έκθεση BIΕΝΑLLE της Σόφιας, λαμβάνοντας το 2ο βραβείο. Είμαστε ριζικά αντίθετοι με τη συγκεκριμένη ανάπλαση η οποία δεν σέβεται την ιστορία του χώρου, το περιβάλλον και τη λειτουργικότητα του χώρου». Επίσης, αναφέρθηκε συνοπτικά στις σοβαρές ζημιές που προκαλούνται με βάση το συγκεκριμένο έργο που βασίζεται στη συγκεκριμένη μελέτη που εκπονήθηκε από το Δήμο Τριφυλίας. Κατέληξε δε τονίζοντας: «Η δημοκρατία είναι μακριά και πέρα από ψιλοεκβιασμούς – εκβιασμούς. Η δημοκρατία είναι διάλογος και κατά συνέπεια ανταλλαγή απόψεων σε επίπεδο κορυφής και σε επίπεδο βάσης. ΟΧΙ σε αυτή τη μελέτη. ΟΧΙ σε αυτό το έργο. Τα λεφτά να μείνουν στα Φιλιατρά, να διατεθούν για έργα αναπτυξιακού περιεχομένου που έχει ανάγκη η πόλη».
Ο Πέτρος Τατούλης τόνισε πως «θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εκ των ουκ άνευ. Άκουσα τον κ. δήμαρχο, άκουσα την εκπρόσωπο των ανθρώπων που αντιδρούν, αλλά είναι μια υπόθεση η οποία αν δεν έχει την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν πρόκειται να περπατήσει…».
Ο Γιώργος Δέδες, που νωρίτερα είχε ρωτήσει το δήμαρχο πότε έγινε η μελέτη και εκείνος του απάντησε πριν από ένα χρόνο, σημείωσε ότι έκανε ερώτηση στο δήμαρχο μόνο και μόνο «επειδή πληροφορήθηκα ότι αυτή η πλατεία κατασκευάστηκε – διαμορφώθηκε με βάση τη μελέτη της δεκαετίας του ’80 της επιστημονικής ομάδας της αείμνηστης Άννας Βρυχέα, της αρχιτεκτόνισσας, καθηγήτριας του ΕΜΠ, που, τουλάχιστον, στο χώρο των Μηχανικών και της Αρχιτεκτονικής θεωρείται εμβληματική φυσιογνωμία με διεθνή και ευρωπαϊκή αναγνώριση».
Σε εκείνο το σημείο σηκώθηκε όρθιος ο κ. Λεβεντάκης λέγοντας «ελάτε να δείτε την πλατεία», με τον κ. Δέδε να συνεχίζει λέγοντας ότι «μια μελέτη η οποία συγκροτήθηκε από μια από τις κορυφαίες επιστημονικές ομάδες με επικεφαλής την αείμνηστη Βρυχέα, καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ, διήρκεσε για χρόνια, δεν είναι δυνατόν σήμερα να αντικαθίσταται, να αναπλάθεται, να ανασκευάζεται με μία μελέτη τεσσάρων μηνών. Και στον Αϊνστάιν της Αρχιτεκτονικής να το ’χετε αναθέσει, που δεν ξέρω ποιο είναι το γραφείο στο οποίο το αναθέσατε, σε τέσσερις μήνες δεν μπορεί να ανασυνθέσει μια μελέτη επιστημονικού κύρους και πρακτικού αποτελέσματος σοβαρού για την ανάπλαση μιας πλατείας για την οποία δούλεψε μια ομάδα με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που σας ανέφερα και η οποία έχει μια σειρά μνημείων ιστορικών και χαρακτηρισμένων τέτοιων που επιτρέπουν κάποιες ειδικές παρεμβάσεις», με τον κ. Λεβεντάκη να φωνάζει και τον κ. Δέδε να τονίζει ότι «η ανάπλαση είναι λάθος». Ο κ. Λεβεντάκης συνέχισε να φωνάζει, να σηκώνεται όρθιος, να λέει «και αν δε γίνει η πλατεία, την άλλη τετραετία εγώ θα είμαι δήμαρχος» και να αποχωρεί από την αίθουσα συνεδριάσεων του Πε.Συ.
Ο κ. Δέδες συνέχισε λέγοντας ότι «διαφωνούμε κάθετα και οριζόντια με το συγκεκριμένο σχέδιο ανάπλασης της πλατείας Φιλιατρών» και ανέφερε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Λαμπρόπουλο τον ενημέρωσε ότι «μπορεί το έργο να απενταχθεί και να αντικατασταθεί από άλλο έργο ίσου ή μικρότερου προϋπολογισμού». Πρόσθεσε δε ότι η μελέτη είναι δραματικά ελλιπής και, άρα, δε θα προχωρήσει.
Ο Γιάννης Μπουντρούκας τόνισε ότι και ελλιπής είναι η μελέτη και πολύ γρήγορα έγινε και δεν έχει λάβει υπόψη της τα ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία, ενώ σημαντικό ζήτημα είναι ότι δε συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο Νίκος Γόντικας είπε πως διαφωνούν με την ουσία, με το δάνειο και πως δεν είναι έργο προτεραιότητας, ο κόσμος καίγεται, δεν έχει βασικές υποδομές.
Ο Θανάσης Πετράκος σημείωσε: «Τα Φιλιατρά έχουν πολύ σοβαρά προβλήματα, ειπώθηκαν από την Επιτροπή Κατοίκων, ο βιολογικός υπολειτουργεί, για να μη μιλήσουμε για τα δίκτυα του φράγματος» και τόνισε πως «όταν θέλεις να κάνεις ένα έργο βιτρίνας, πρέπει να διαβουλευτείς και η δημοκρατία βγαίνει μπροστά. Δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσουμε σε κάτι που δε συμφωνεί το Δημοτικό και το Τοπικό Συμβούλιο. Δημοτικός σύμβουλος είχε προτείνει συνεδρίαση και το είχε αποδεχτεί ο πρόεδρος, άρα είναι απλά τα ζητήματα».
Η Δήμητρα Λυμπεροπούλου αρχικά τόνισε πως «η παρουσία και η ομιλία του κ. δημάρχου με προσέβαλε ως δημοκρατικό πολίτη και περιφερειακό σύμβουλο» και έκανε λόγο για «απαράδεκτη συμπεριφορά».
Η ίδια αναφέρθηκε στη σύμβαση για τη μελέτη και το χρηματικό ένταλμα με εντέλλεσθε, τονίζοντας: «Παραλαβή παραδοτέων της σύμβασης στις 28-12-2020 με μία μελέτη που έχει αριθμό πρωτ. 6/2021» και ρώτησε «Ποιος πρότεινε το έργο; Ποιος συνέταξε το φάκελο υποβολής; Γιατί το θέμα δεν ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο; Υπήρχε πρόταση για ανοιχτό συμβούλιο στα Φιλιατρά», προσθέτοντας: «Οι ανάγκες των Φιλιατρών, αυτή τη στιγμή είναι η ανάπλαση της πλατείας; Θα είμαι κατά και ελπίζω να μην προχωρήσει, αν και πιστεύω ότι δεν θα προχωρήσει».
Ο Παναγιώτης Κάτσαρης επισήμανε πως «όπως θα καταλάβατε, τόσο πολύ καίγεται ο δήμαρχος που δεν έκατσε ούτε καν να ακούσει τις απόψεις όλων μας, τι απόφαση θα πάρουμε», ενώ σημείωσε πως «από το καλοκαίρι τουλάχιστον που γνωρίζω έχουν γίνει αιτήματα από τοπικούς και δημοτικούς συμβούλους στον κ. δήμαρχο να το φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο», επισημαίνοντας ότι «πριν γίνει η μελέτη, είχε γίνει ο φάκελος και αυτά σημαίνουν ότι τουλάχιστον δεν έχουν τηρηθεί οι νόμιμες και τυπικές διαδικασίες.
Είμαστε κάθετα ενάντια σε αυτό το έργο και σε όλες τις μορφές τέτοιου είδους έργων που είναι στην ουσία έργα βιτρίνας την ώρα που χρειάζονται έργα υποδομής και κατά και για δάνειο…».
Ο Παναγιώτης Νίκας παίρνοντας το λόγο είπε: «Τι θα κάνουμε εδώ; Θα καταργούμε δημάρχους; Θα νομοθετούμε; Εκφράζει, κατά τεκμήριο, ο δήμαρχος την περιοχή;», προσθέτοντας: «Δεν έχω δει εγώ τη μελέτη, δεν την ξέρω».
Στη συνέχεια ο πρόεδρος δεν έδινε το λόγο σε περιφερειακούς συμβούλους που ζητούσαν να τοποθετηθούν λέγοντας πως «είστε εδώ για να το διαλύσετε». Τελικά, έδωσε το λόγο στην Ντίνα Νικολάκου, η οποία είπε ότι επί δύο χρόνια προσπαθούν να καταλύσουν το ρόλο της αντιπολίτευσης και τόνισε: «Λέμε όχι στην πλατεία Φιλιατρών», για να συμπληρώσει ότι το ψευτοδίλημμα να μην πάνε τα λεφτά στα Φιλιατρά ή αλλού, είναι εκβιασμός. Υπάρχει χρόνος απαραίτητος να ακούσουν το Δημοτικό Συμβούλιο, η ίδια η τοπική κοινωνία δεν έχει πει ναι και ότι δεν εκφράζει το Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος».
Η Αντωνία Μπούζα κατήγγειλε τη συμπεριφορά του προέδρου ότι θέλει να φιμώσει τους συμβούλους και σημείωσε: «Βλέπουμε μια πρεμούρα για να γίνει το έργο. Στο Δημοτικό Συμβούλιο έχει τεθεί το θέμα αλλά δεν έχει ποτέ συζητηθεί γιατί απουσίαζε ο δήμαρχος». Επίσης, μίλησε για έλλειψη διαβούλευσης με την κοινωνία, ενώ πρόσθεσε: «Φέρατε το θέμα αποδοχής όρων και δε γνωρίζουμε για τη μελέτη και πως Κύριος του έργου είναι η Περιφέρεια», λέγοντας πως ο κ. Νίκας πατάει σε δύο βάρκες.
Σε παρέμβασή του ο Γιώργος Δέδες είπε: «Ρητά και κατηγορηματικά αντίθετοι και για να αλλάξει οτιδήποτε θα πρέπει να υπάρξουν τρεις αποφάσεις, Τοπικό Συμβούλιο, Δημοτικό Συμβούλιο, Περιφερειακό Συμβούλιο», με τον κ. Νίκα λέει: «Η δανειακή σύμβαση δε σημαίνει ότι θα γίνουν και τα έργα».
Την πρόταση που συνδιαμορφώθηκε από παρατάξεις της αντιπολίτευσης εκφώνησε ο Πετράκος λέγοντας: «Α. Το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι αντίθετο και δε συμφωνεί με το υποέργο ανάπλασης πλατείας Φιλιατρών εφόσον δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου Τριφυλίας και του τοπικού συμβουλίου Φιλιατρών.
Β. Αποδέχεται τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επενδυτικού δανείου. Και ζητάει, αν μπορεί να γίνει, να προτείνουν στη θέση του υποέργου ανάπλασης πλατείας Φιλιατρών άλλα έργα».
Ο κ. Νίκας είπε: «Η πρόταση από πλευράς πλειοψηφίας είναι η εξής: Να ψηφίσετε την εισήγηση ως έχει για τη δανειακή σύμβαση. Δεύτερον, για το μέρος που αφορά στην πλατεία Φιλιατρών, 17 εκατομμύρια δηλαδή μείον 3.200.000, ευρεία συζήτηση με το Δήμο κι εκπροσώπους φορέων Φιλιατρών με στόχο τη σύγκλιση απόψεων και τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Αν αυτό δεν επιτευχθεί, η σύγκλιση απόψεων και η μέγιστη δυνατή συναίνεση, αν αυτό δεν επιτευχθεί, να προταθεί απένταξη του έργου και πρόταση της Οικονομικής Επιτροπής για ένταξη άλλου έργου αστικής ανάπλασης, που δεν έχει πιθανότητες διότι δεν υπάρχει πρόσκληση. Προφανώς το καταλαβαίνετε».
Και συνέχισε σημειώνοντας: «Λοιπόν, εγώ λέγω ρητά στο Σώμα ότι θα κάνουμε 2 – 3 συζητήσεις στα Φιλιατρά με εκπροσώπους φορέων, ήδη πήραμε και μια άλλη γνώμη από αυτή που ακούστηκε εδώ, ώστε τα χρήματα αυτά να πέσουν στην κεντρική πλατεία Φιλιατρών με τις αναγκαίες εκείνες τροποποιήσεις που θα λένε οι περισσότεροι εκπρόσωποι των φορέων».