Από το βήμα της Βουλής, τοποθετήθηκαν νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων γύρω από την ελληνογαλλική συμφωνία, η κύρωση της οποίας αναμένεται για σήμερα το απόγευμα, έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία.
Μητσοτάκης για φρεγάτες, κορβέτες και ελικόπτερα
«Την περασμένη Τρίτη στο Μέγαρο των Ηλυσίων συνυπογράψαμε με τον πρόεδρο Μακρόν την Συμφωνία για τη νέα εταιρική αμυντική σχέση Ελλάδας – Γαλλίας. Είναι μια συνθήκη που αναβαθμίζει σημαντικά τη δύναμη των χωρών μας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας. Η ψήφισή του θα σημαίνει την θωράκιση της πατρίδας μας και το πρώτο βήμα για την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης και την θωράκιση της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ», είπε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε στη συνέχεια: «και όλοι ξέρουμε ποιος απειλεί ποιον με casus belli στην ανατολική Μεσόγειο».
Παράλληλα, υπογράμμισε πως οι τρεις φρεγάτες Belharra ήταν «διακαής πόθος» του πολεμικού ναυτικού της και με ανοικτή την προοπτική απόκτησης ενός ακόμα αριθμού κορβετών, η Ελλάδα «θα διαθέτει σκάφη επιφανείας, αντάξια των δυνατοτήτων των καπετάνιων της για τα επόμενα 40 χρόνια,» μαζί με τα 24 Rafale, τα πρώτα εκ των οποίων θα φτάσουν στην Τανάγρα πριν το τέλος του έτους και τα ελικόπτερα Romeo που όπως είπε είναι «τα καλύτερα στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο».
Όσον αφορά στην τιμή των φρεγατών, ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν ξεπερνά τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες, «καθώς εκμεταλλευτήκαμε τη συγκυρία για να διαπραγματευτούμε σκληρά». Πρόσθεσε δε, ότι η εξόφληση τους απλώνεται στον χρόνο, αλλά και ο χρόνος παράδοσης είναι πολύ σημαντικός, δεδομένου ότι η συμφωνία με την Ελλάδα προηγήθηκε τελικώς παραγγελιών του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού».
Δριμεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ
«Ναι, η Ελλάδα είναι το τελευταίο προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης (…) Εκτός εάν θέλετε να αλλάξετε την γεωγραφία και να μας πάτε στην θέση της Δανίας» συμπλήρωσε ο Κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης. «Η συμφωνία αυτή υπερβαίνει την θητεία της παρούσας κυβέρνησης, είναι μία παρακαταθήκη για το μέλλον της χώρας (…) Ως εκ τούτου κάθε όχι που θα ακουστεί σήμερα στη Βουλή θα είναι ένα όχι στη βούληση των πολιτών και των ενόπλων δυνάμεων που είπαν ένα περήφανο ναι στη συμφωνία (…) απευθύνομαι σε εσάς κ. Τσίπρα και στους βουλευτές σας γιατί έχω πληροφορηθεί την αρνητική σας στάση και σας καλώ να την αναθεωρήσετε. Το παρών σημαίνει απών από τις ανάγκες της χώρας. Η αρχική σας τοποθέτηση κ. Κατρούγκαλε ήταν θετική. Αλήθεια τι μεσολάβησε και έρχεστε σήμερα στη Βουλή ως εθνική εξαίρεση;»
Συνεχίζοντας την πρωτολογία του επί του θέματος, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως ο όρος επικράτεια περιλαμβάνει όχι μόνο το έδαφος αλλά και την θάλασσα και τον αέρα και η συνθήκη κινείται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας που καλύπτουν πλήρως τις ελληνικές θέσεις. Η συμφωνία περιλαμβάνει δέσμευση για συνδρομή σε περίπτωση επίθεσης ανεξαρτήτως του τόπου. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει αποφανθεί πως επίθεση δεν σημαίνει μόνον εισβολή αλλά και οποιοδήποτε επεισόδιο. Εξ ου και σε καμία συμφωνία δεν αναφέρεται η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα. Ποτέ άλλοτε μία τόσο ισχυρή δύναμη δεν βρέθηκε εγγυήτρια της εδαφικής μας ακεραιότητας επί του πεδίου και εάν χρειαστεί και εν όπλοις. Το παρελθόν σας σας εκδικείται. Από το όχι στις γραβάτες πήγατε στο όχι στις φρεγάτες, κρίμα».
Κλείνοντας, Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε πως με την συμφωνία αυτή, εξασφαλίζεται η θωράκιση της Ελλάδας στην «ταραγμένη Μεσόγειο», υποστηρίζοντας πως η χώρα διαπραγματευόταν μια τέτοια συμφωνία από το 1974.
Δείτε εδώ ολόκληρη την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη
Πυρά προς την κυβέρνηση από το ΣΥΡΙΖΑ
«Συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε», τόνισε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας δικαιολογώντας έτσι την απόφαση του κόμματος να μην ψηφίσει τη συμφωνία για την Στρατηγική Σχέση Ελλάδας-Γαλλίας, ενώ πρόσθεσε ότι «συνιστά νέο δόγμα στην Εξωτερική Πολιτική της χώρας που δεν λαμβάνει υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες».
Όσον αφορά σε προηγούμενες διαπραγματεύσεις από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε χαρακτηριστικά «Δικές σας κυβερνήσεις χρεοκόπησαν τη χώρα», ενώ συνέχισε λέγοντας «βγάλαμε τη χώρα από αυτή τη δύσκολη θέση. Όταν διαπραγματευόμασταν εμείς είχαμε στο μυαλό μας την αναγκαιότητα για επαρκή άμυνα, αλλά και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου».
«Η συμφωνία έχει δύο σοβαρότατα προβλήματα»
Συνεχίζοντας την ομιλία του, από το βήμα της Βουλής, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για δυσμενείς προβληματισμούς αναφορικά με την εν λόγω συμφωνία. Όπως υποστήριξε ο ίδιος «Η συμφωνία έχει δύο σοβαρότατα προβλήματα. Το πρώτο πρόβλημα είναι στο άρθρο 2. Για τη θάλασσα, εκεί που έχουμε την κλιμάκωση των προκλήσεων, προβλέπει ρητά τη στήριξη μόνο στα 6 ναυτικά μίλια. Η Τουρκία όμως δεν τα αμφισβητεί τα 6 ναυτικά μίλια, η κρίση που είχαμε πρόσφατα οφείλεται στο ότι η Τουρκία αμφισβητεί την ΑΟΖ και το δικαίωμα επέκτασης από τα 6 στα 12 στην Ανατολική Μεσόγειο. Αν αύριο έχουμε παραβιάσεις στην ΑΟΖ που πρόσφατα διακηρύξαμε με την Αίγυπτο, η Γαλλία θα είναι υποχρεωμένη να συμβάλει; Η απάντηση είναι “όχι”.»
«Το δεύτερο αρνητικό σημείο είναι το άρθρο 18», συνέχισε ο κ. Τσίπρας. «Το Σαχέλ πρέπει όντως να στηριχθεί. Από ποιους όμως; Από τη μικρή Ελλάδα; Και μάλιστα όχι σε σώματα υποστήριξης αλλά σε σώματα μαχήμων; Ακούγεται μάλιστα, και δεν το έχετε διαψεύσει αυτό, ότι θα εντάξετε ειδικές στρατιωτικές δυνάμεις υπό γαλλική επίβλεψη να μάχονται απέναντι σε τζιχαντιστές. Τι δουλειά έχουν οι Έλληνες στρατιώτες στο Σαχέλ; Η Γαλλία θρηνεί δεκάδες στρατιώτες που γύρισαν μέσα σε φέρετρα από την περιοχή του Σαχέλ στο Παρίσι. Εσείς, στα πόσα φέρετρα Ελλήνων στρατιωτών θα ακυρώσετε τη συμφωνία;», είπε χαρακτηριστικά.
Εν κατακλείδι, δεν είναι μια συμφωνία μεταξύ ισότιμων εταίρων. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να στείλουμε στρατιώτες σε εμπόλεμη ζώνη, ενώ από την άλλη η Γαλλία δεν είναι υποχρεωμένη να μας στηρίξει απέναντι στην Τουρκία. Για εμάς λοιπόν, δεν είναι μια ιστορική συμφωνία, είναι μια ανισοβαρής συμφωνία».
«Η στάση μας δεν είναι συμπτωματική, είναι στάση ευθύνης, βαθιά πατριωτική», είπε καταλήγοντας ο κ. Τσίπρας.
Δείτε εδώ ολόκληρη την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα
Με αστερίσκους η θετική ψήφος του ΚΙΝΑΛ
«Δεν έχουμε καταφέρει μια ενιαία εθνική στρατηγική, διότι η κυβέρνηση αρνείται τον διάλογο. Ερχόμαστε να συζητήσουμε ένα σοβαρό ζήτημα με προκλήσεις από τον κ. Μητσοτάκη και λαϊκισμό από τον κ. Τσίπρα», τόνισε από το βήμα της Βουλής, επί του ιδίου θέματος στο πλαίσιο της συζήτησης για την κύρωση της Συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.
«Μας ενδιαφέρει η καλή σχέση με την Γαλλία, τώρα που η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της»
«Πάντα στηρίζαμε και στηρίζουμε την ισχύ και την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας στην ευρύτερη περιοχή και γι’ αυτό ψηφίζουμε τη Συμφωνία γιατί θέτει τις βάσεις για την άμυνα και την ασφάλεια, όπως ψηφίζουμε και την ενίσχυση του Στόλου. Μας ενδιαφέρει να έχουμε στενές σχέσεις με τη Γαλλία, ειδικά τώρα που η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της», ανέφερε.
Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, «στη συμφωνία υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να αναδειχτούν», αλλά και «δυνατότητες, αν η κυβέρνηση δουλέψει πρακτικά πάνω σε αυτή».
«Χρειάζεται μια νέα εθνική στρατηγική που θα αντιμετωπίζει την στάση της Τουρκίας. Ας καθίσουμε επιτέλους σε ένα τραπέζι κ. Μητσοτάκη να συζητήσουμε για τα συμφέροντα της Ελλάδας. Δεν πρέπει να δικαιωθούν αυτοί που υποστηρίζουν ότι η συμφωνία με τη Γαλλία θυμίζει ανάλογες συμφωνίες του 19ου αιώνα που έμειναν στα χαρτιά», υπογράμμισε κλείνοντας.
Δείτε εδώ ολόκληρη της τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά
Χρ. Μ.