Έτοιμη είναι η λίστα εθελοντών ιδιωτών ιατρών της Μεσσηνίας που, αν χρειασθεί, θα συνδράμουν στην ενίσχυση του συστήματος υγείας, όμως, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Δημήτρης Τζωρτζίνης, «βρισκόμαστε σε πόλεμο, έχουμε ένα στρατό, αλλά δεν έχουμε ούτε επικεφαλής στρατού ούτε σχέδιο παράταξης μάχης».
Η λίστα, όπως σημείωσε ο κ. Τζωρτζίνης, είναι έτοιμη, με περίπου 20 γιατρούς που έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να βοηθήσουν, από το πρώτο κύμα της πανδημίας πέρυσι, όμως τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν δε λύνονται έτσι.
«Γίνεται μια προσπάθεια και από τη μεριά μου και από τη διοίκηση του νοσοκομείου, να έχουμε εθελοντές που μπορούν να βοηθήσουν το σύστημα. Εμείς εδώ, βέβαια, δεν έχουμε τόσο μεγάλες ανάγκες όσες στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά έχουμε. Όμως, εδώ που φτάσαμε δεν έπρεπε να φτάσουμε. Έχουμε δύο χρόνια πανδημία και έπρεπε να έχουμε φτιάξει σχέδιο για το πώς θα κινείται ο ιδιωτικός και πώς ο δημόσιος τομέας, ανάλογα με τα στάδια της πανδημίας. Δύο χρόνια και δεν έγιναν προσλήψεις μόνιμου, ούτε καν ευκαιριακού ιατρικού προσωπικού», σχολίασε.
Επιτάξεις
Ο ίδιος υπογράμμισε πως θα έπρεπε να έχει υπάρξει μέριμνα, αφενός, για να μη φύγουν γιατροί από την Ελλάδα και, αφετέρου, για να επιστρέψουν αυτοί που είχαν φύγει. «Δεν επέστρεψαν γιατροί από το εξωτερικό. Δεν έχουμε εντατικολόγους. Και πώς να έχουμε, όταν στη Γερμανία παίρνουν 15.000 ευρώ το μήνα και στην Ελλάδα 1.200 ευρώ. Είναι πολύ σημαντικό να μην έχεις γιατρούς. Αυτούς που έχεις θα τους επιτάξεις, όταν δεν έχεις γιατρούς, τι θα κάνεις;
Επίσης, υπάρχουν γιατροί του Δημοσίου σε δομές, αλλά και σε διπλανούς νομούς, με δυσαρμονική κατανομή. Αυτό πρέπει να ορθολογιστεί. Πρέπει να δούμε αν χρειάζονται οι γιατροί εκεί που είναι και να χτισθεί ένα σύστημα σωστά και ανάλογα με τον επιδημιολογικό χάρτη, για να έχουμε τη σωστή απόδοση. Και φτάνουμε τώρα στο “και ένα” να κάνουμε επίταξη. Πώς θα πας κάποιον με το ζόρι, ο οποίος μάλιστα έχει 20 χρόνια να δει νοσοκομειακή μονάδα;», σημείωσε και αναρωτήθηκε πώς οι ιδιώτες παθολόγοι και πνευμονολόγοι, που είναι οι βασικές ειδικότητες που χρειάζονται αυτή τη στιγμή, θα επιταχθούν χωρίς εμπειρία νοσοκομειακής δουλειάς.
Στελέχωση
Παράλληλα, ο κ. Τζωρτζίνης υπογράμμισε πως ούτε χρήματα όταν έπρεπε δόθηκαν ούτε η βούληση υπήρξε, προκειμένου να στελεχωθούν τα νοσοκομεία με τις ειδικότητες που χρειάζονται. «Δεύτερον, πρέπει να εξορθολογήσουμε την κατανομή του ιατρικού προσωπικού ανά την Ελλάδα. Να μπούμε στη διαδικασία να υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης με στάδια. Τι κάνουμε όταν έχουμε 5 κρούσματα, τι κάνουμε όταν έχουμε 50, τι κάνουμε όταν έχουμε 100. Δεν έχουμε κάνει τίποτα από αυτά. Αν κινδυνεύει η ζωή του Μεσσήνιου πολίτη, η έσχατη λύση είναι πράγματι η επίταξη. Αν πουν ότι με επιτάσσουν, θα πάω μόνος μου, αλλά αν πάω εγώ, που είμαι γυναικολόγος, τι θα προσφέρω; Ή το θέμα είναι να υπάρχει απλώς άλλη μια άσπρη μπλούζα. Η νόσος αυτή είναι ειδική και θέλουμε ειδικούς και όχι απλώς να υπάρχουν λευκές μπλούζες.
Οι γιατροί δεν είναι ανάλγητοι που δεν πάνε αυτοβούλως. Βλέπουν όλη αυτή τη μη οργανωμένη κατάσταση και φοβούνται να πάνε. Όταν δεν έχουν καμία αστική ή νομική κάλυψη, φοβούνται μην μπλέξουν», συμπλήρωσε.
Εθελοντές γιατροί
Από το πρώτο κύμα της πανδημίας, πέρυσι το Μάρτιο, από τον Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας είχε δημιουργηθεί κατάλογος εθελοντών, περίπου 20 ιδιωτών ιατρών, που δεν αξιοποιήθηκε γιατί δε χρειάσθηκε. «Αυτή η λίστα υφίσταται ακόμα, αλλά είναι άσχετες ειδικότητες και έχουν πει οι συνάδελφοι ότι θα το κάνουν χωρίς αμοιβή και όταν το σύστημα καταρρεύσει. Το σύστημα, όμως, πρέπει να έχει τη μέριμνα να μην καταρρεύσει και δεν πρέπει να καταρρεύσει. Οι γιατροί, όμως, βλέπουν ότι δεν υπάρχει σχέδιο και γι’ αυτό δεν πάνε. Υπεύθυνοι για την κατάσταση δεν είναι οι γιατροί και οι ιατρικοί σύλλογοι, αλλά οι κυβερνώντες. Οι γιατροί του νοσοκομείου έχουν υπερβάλει εαυτόν εδώ και πολύ καιρό και οι ιδιώτες γιατροί είναι ανάχωμα για το νοσοκομείο, όπως και οι γιατροί στα Κ.Υ. που σταματούν τον κόσμο να μην πηγαίνει στο νοσοκομείο.
Η κλινική covid στο νοσοκομείο είναι υποστελεχωμένη. Καθαρά εντατικολόγοι δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Αναισθησιολόγοι και εντατικολόγοι έχουν φύγει στο εξωτερικό. Πνευμονολόγοι υπάρχουν, αλλά δεν έχουν τη διάθεση να βάλουν το κεφάλι τους στον “ντορβά” για έναν και δύο μήνες. Έπρεπε να έχει προβλέψει το κράτος κίνητρα. Με ευκαιριακές συμβάσεις των δύο μηνών δεν κλείνει κανείς το ιατρείο του για να πάει. Και δεν είναι μόνο το οικονομικό, είναι όλα τα υπόλοιπα», είπε ο κ. Τζωρτζίνης και κατέληξε στο τι μπορεί να γίνει τώρα: «Το κράτος ό,τι δεν έκανε, να ξεκινήσει να το κάνει τώρα για να προλάβει το 5ο, το 6ο, το 7ο κύμα, γιατί κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει, ούτε κανείς μας εξασφαλίζει ότι τα Χριστούγεννα θα τελειώσει όλο αυτό. Κάλλιο, λοιπόν, έστω και αργά, παρά αργότερα.
Για να βγούμε, όμως, από αυτή την ιστορία η μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός, μόνο τότε θα τελειώσει».
Της Βίκυς Βετουλάκη