Τη φωνή τους ένωσαν χθες Αντιπεριφέρεια Μεσσηνίας, Δήμος Καλαμάτας, Νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας Καλαμάτας και Παράρτημα ΕΟΔΥ, και σε κοινή συνέντευξη Τύπου θέλησαν να ευαισθητοποιήσουν όσους δεν έχουν εμβολιασθεί, ενώ με στοιχεία περιέγραψαν την κρισιμότητα της κατάστασης.
Μάλιστα, τόνισαν ότι αυτή την περίοδο καταγράφεται μια σταθερότητα στα κρούσματα στη Μεσσηνία και είναι η ευκαιρία που πρέπει να εκμεταλλευτούμε για την περιοχή μας αυξάνοντας τους εμβολιασμούς, προκειμένου να μη γίνουν χειρότερα τα πράγματα.
Με δραματικά νούμερα παρουσίασε την κατάσταση η διοικήτρια του νοσοκομείου Ελένη Αλειφέρη, κάνοντας λόγο για φονικότερο κύμα και με αμείλικτα ποσοστά για τους ανεμβολίαστους, καθώς το 85% όσων νοσηλεύονται στις κλινικές covid του νοσοκομείου δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, ενώ το ποσοστό αυτό σε όσους νοσηλεύονται στη ΜΕΘ αυξάνεται στο 97%!
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, χθες το μεσημέρι για την εξέλιξη της πανδημίας, συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, η διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Ελένη Αλειφέρη, ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας Παναγιώτης Κατσαφάδος και ο συντονιστής των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ Κώστας Βλαχοδημητρόπουλος.
Έλεγχοι σε εργάτες γης και καταυλισμούς
Στην παρέμβασή του ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, επισήμανε ότι από την αρχή της πανδημίας η Περιφερειακή Αρχή στάθηκε αρωγός και συμπαραστάτης στις υγειονομικές μονάδες, με προμήθειες υλικών και μέσων αναγκαίων για τη λειτουργία νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας κ.λπ. Συνολικά, όπως είπε, έχουν διατεθεί από την Περιφέρεια την περίοδο της πανδημίας περίπου 100 εκατ. ευρώ για ενίσχυση των δομών υγείας.
Όπως τόνισε, στόχος όλων αυτών των ενεργειών είναι η υποστήριξη των υγειονομικών δομών για να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις που προέκυψαν εξαιτίας της πανδημίας. Παράλληλα, ανέφερε ότι το σύστημα υγείας φτάνει στα όριά του, ενώ υπογράμμισε ότι είναι πλέον μονόδρομος ο εμβολιασμός και η τήρηση με ευλάβεια των υγειονομικών μέτρων.
Ανακοινώσε, δε, ότι υπάρχει συνεργασία με τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ για να γίνονται έλεγχοι σε εργάτες γης που φτάνουν αυτή την εποχή στη Μεσσηνία λόγω ελαιοσυγκομιδής και καταυλισμούς Ρομά.
Καταλήγοντας προέτρεψε τους πολίτες να εμβολιασθούν.
Αυξημένο το ιικό φορτίο στα λύματα
Με τη σειρά του, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος σημείωσε ότι η υγειονομική κρίση που μας ταλαιπωρεί 20 σχεδόν μήνες είναι εδώ και, μάλιστα, έχει γίνει περισσότερο επιθετική και μεταδοτική.
Όπως τόνισε, τα στοιχεία της πανδημίας αποτυπώνουν μια δραματική κατάσταση, με τα κρούσματα να παραμένουν υψηλά, όπως και ο δείκτης θετικότητας. Ανέφερε, δε, ότι τις 23 ημέρες του Νοεμβρίου έχουμε ξεπεράσει ως περιοχή τα 2.300 θετικά κρούσματα, όταν όλο τον Αύγουστο –που επίσης είχε καταγραφεί μια έξαρση του ιού- είχαμε 2.200 θετικές διαγνώσεις Covid-19.
Επίσης, ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των αναλύσεων από τα δείγματα που λαμβάνονται από το Βιολογικό Καθαρισμό, όπου επίσης το ιικό φορτίο διατηρείται σε υψηλά ποσοστά, με την τελευταία μέτρηση να δίνει 63.000 αντίγραφα ιού ανά λίτρο λυμάτων.
Κατά τον κ. Βασιλόπουλο, η κατάσταση προκαλεί ανησυχία, προτρέποντας τους πολίτες να ακολουθούν τις κατευθύνσεις των ειδικών, να εμπιστευτούν την επιστημονική κοινότητα, να εμβολιαστούν, καθώς το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος για να πάρουμε πίσω τη ζωή μας.
«Η επιστήμη μάς έδωσε ένα δώρο, έκανε άλματα, πρέπει να το εκμεταλλευτούμε για να επανέλθουμε στην κανονικότητα», υπογράμμισε ο δήμαρχος.
Όσον αφορά στην περίοδο των εορτών, ανέφερε ότι υπάρχει έντονη ανησυχία. Φέτος, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα δημιουργηθεί χριστουγεννιάτικο χωριό στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, ενώ δράσεις θα γίνουν στην κεντρική πλατεία, ωστόσο αναβάλλεται η συναυλία για το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου, καθώς οι καταστάσεις δεν το επιτρέπουν, μιας και πάνω απ’ όλα είναι η δημόσια Υγεία.
«Το σημαντικό είναι να είμαστε εδώ, να γιορτάσουμε και τα επόμενα Χριστούγεννα όλοι μαζί. Να προσέχουμε, να προστατευόμαστε, να εμβολιαζόμαστε», ευχήθηκε καταλήγοντας.
Διπλάσιες νοσηλείες, διπλάσιοι θάνατοι
Από την πλευρά της, η διοικήτρια του νοσοκομείου, Ελένη Αλειφέρη, ευχαρίστησε την Περιφέρεια και το Δήμο Καλαμάτας για την ουσιαστική συμβολή τους όλο αυτό το διάστημα, ενώ στη συνέχεια ανέλυσε τα μέχρι στιγμής δεδομένα της πανδημίας για τη Μεσσηνία. Ανέφερε, δε, ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη, παρόλο που το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια σταθερότητα στα κρούσματα, ενώ αναφέρθηκε και στις νοσηλείες, οι οποίες έχουν διπλασιαστεί το τελευταίο τρίμηνο, όπως και οι θάνατοι.
Αφού ανέφερε ότι αποτελεί θετικό σημάδι η αύξηση των εμβολιασμών, προέτρεψε με τη σειρά της τους αναποφάσιστους να εμβολιαστούν, λέγοντας ότι το 85% των νοσηλευόμενων συνανθρώπων μας είναι ανεμβολίαστοι, ενώ στη ΜΕΘ covid του νοσοκομείου το ποσοστό των ανεμβολίαστων ανέρχεται στο 97 %.
Επίσης, αναφέρθηκε στην πίεση που δέχεται το νοσηλευτικό ίδρυμα τους τελευταίους μήνες και παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία.
Σύμφωνα με αυτά, από 1/8/2021 έως 23/11/2021 έγιναν 1.003 εισαγωγές ασθενών, εκ των οποίων 73 κατέληξαν, όταν το προηγούμενο 11μηνο (Σεπτέμβριος του 2020 με Ιούλιο του 2021) έγιναν οι μισές εισαγωγές, ενώ οι θάνατοι ήταν σε ποσοστό 3,2% έναντι 7,4% στο διάστημα από τον Αύγουστο έως σήμερα.
«Φονικότερο κύμα»
Παράλληλα, η κα Αλειφέρη αναφέρθηκε στην επιθετικότητα της μετάλλαξης Δ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτό το κύμα είναι φονικότερο».
Μιλώντας για το σήμερα, είπε ότι αυτή τη στιγμή στο Νοσοκομείο Καλαμάτας νοσηλεύονται 60 ασθενείς. Το όριο που χτυπάει «καμπανάκι κινδύνου» στο νοσοκομείο είναι 80 νοσηλείες στις κλινικές covid και 6 στη ΜΕΘ.
Επισήμανε ακόμη ότι τον Οκτώβριο πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο 300 χειρουργεία (200 τακτικά και 100 έκτακτα). Επίσης, τα εξωτερικά ιατρεία τον Οκτώβριο έκαναν 3.500 ραντεβού.
Παρατήρησε, λοιπόν, ότι αν το νοσοκομείο φθάσει στα όριά του, με τις νοσηλείες covid να αυξάνονται, τότε θα αναγκασθούν να καταργήσουν τα χειρουργεία για να λειτουργήσουν κι άλλες κλινικές covid, αλλά και να σταματήσουν τα εξωτερικά ιατρεία, προκειμένου ο χώρος να μετατραπεί σε επείγοντα για περιστατικά covid.
«Βλέπουμε αυτές τις μέρες να αυξάνονται οι εμβολιασμοί, κι αυτή είναι η ευκαιρία της Μεσσηνίας να αυξήσει την προστασία της. Το νοσοκομείο θα κάνει ό,τι μπορεί, αλλά σας είπα τι μπορεί. Εύχομαι οι συμπολίτες μας να έχουν πάρει το μήνυμα. Κανείς δεν είναι άτρωτος», κατέληξε η κα Αλειφέρη.
Δημιουργεί σοβαρές αλλοιώσεις στον οργανισμό
Ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας, Παναγιώτης Κατσαφάδος, ευχαρίστησε με τη σειρά του για την υποστήριξη από τους φορείς, ενώ ανέφερε ότι αυτός ο ιός σε όσους έχουν νοσήσει, ακόμα και σε αυτούς που δεν είχε χρειασθεί νοσηλεία, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές αλλοιώσεις στον οργανισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα ή και για όλη τους τη ζωή, ασχέτως της βαρύτητας των συμπτωμάτων.
Επισήμανε ακόμη ότι το μοναδικό όπλο που διαθέτουμε είναι το εμβόλιο, ενώ ενημέρωσε ότι ο εμβολιασμός έχει αυξηθεί αρκετά, λέγοντας ότι από 120 – 150 ραντεβού ημερησίως το προηγούμενο διάστημα, έφτασαν τα 370 αυτές τις μέρες.
Επίσης, έκανε έκκληση στους συναδέλφους του, με σχετικές ειδικότητες, να «δώσουν χέρι βοηθείας» στο νοσοκομείο.
Κλείνοντας, ο υπεύθυνος των κινητών μονάδων ΕΟΔΥ, Κώστας Βλαχοδημητρόπουλος, αναφέρθηκε στην παραχώρηση χώρου στο Διοικητήριο για τη διενέργεια rapid test και στην πρόθεση του δημάρχου, αν χρειασθεί, να διατεθεί και χώρος του Μεγάρου Χορού.
Επισήμανε, ωστόσο, ότι έχουν μειωθεί οι έλεγχοι το τελευταίο διάστημα και από 1700 που γίνονταν καθημερινά τον Αύγουστο, τώρα γίνονται περίπου 700-800. Ενημέρωσε, δε, ότι στα κλιμάκια του ΕΟΔΥ για rapid test μπορούν να πηγαίνουν και ανεμβολίαστοι, ενώ σημείωσε ότι βρίσκεται σε συνεργασία με τον αντιπεριφερειάρχη για τη διενέργεια ελέγχων σε εργάτες γης και πληθυσμούς Ρομά.
Της Βίκυς Βετουλάκη