«Η συμμετοχή των Μικρασιατών στην Επανάσταση του 1821» ήταν το θέμα εκδήλωσης του Συλλόγου Μικρασιατών Καλαμάτας, τιμώντας έτσι τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Θ. Αγγελόπουλου» στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, ενώ ομιλία δόθηκε από τον Λουκά Χριστοδούλου, πρόεδρο του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού. Μάλιστα, την εκδήλωση πλαισίωσαν με μουσική και τραγούδια το «Σύνολο Μικρών Μουσικών» και μέλη της Χορωδίας του Συλλόγου, υπό τη διεύθυνση της Γεωργίας Ψαραδέλλη.
Η ιστοριογραφία της Επανάστασης του ’21 σχεδόν αγνοεί τη συμμετοχή των Μικρασιατών στον Αγώνα του Γένους, αλλά η Ελληνική Επανάσταση δεν ήταν τοπικό ιστορικό γεγονός, πελοποννησιακό, ρουμελιώτικο ή νησιώτικο. Ήταν ξεσηκωμός πανελλήνιος, στον οποίο μετείχαν όλοι οι Έλληνες, προσφέροντας ό,τι μπορούσε ο καθένας, ο κάθε τόπος, ο κάθε Ρωμιός της υπόλοιπης Ελλάδας ή της Διασποράς. Συμμετείχαν οι Επτανήσιοι, οι Θρακομακεδόνες, οι Κρητικοί, οι Δωδεκανήσιοι, οι Κωνσταντινουπολίτες, οι Κύπριοι, ακόμη και Έλληνες της Κορσικής.
Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας, της Ιωνίας, του Πόντου και της Καππαδοκίας δεν ήταν δυνατόν να απουσιάσουν από το Μεγάλο Αγώνα του Έθνους. Η Φιλική Εταιρεία είχε έγκαιρα στείλει σε πολλές πόλεις της Μικράς Ασίας τους «Αποστόλους» της, οι οποίοι φρόντισαν να μυήσουν έναν αρκετά μεγάλο αριθμό Ρωμιών στο μεγάλο μυστικό.
Οι Μικρασιάτες δεν υπήρξαν μόνο τα θύματα της εκδικητικής μανίας των Τούρκων, που ξέσπαγαν κατά την Επανάσταση του ’21 πάνω στον άμαχο πληθυσμό της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης με σφαγές, διώξεις και εξανδραποδισμούς. Είχαν και σπουδαία ενεργητική συμμετοχή στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, που εκδηλώθηκε με την εθελοντική στράτευση μεγάλου αριθμού από αυτούς στα επαναστατικά στρατιωτικά σώματα, τη συγκρότηση ιδιαίτερου στρατιωτικού σχηματισμού, που ονομάστηκε Ιώνιος Φάλαγξ (ή Φάλαγξ της Ιωνίας), και την ηρωική συμμετοχή τους στις μάχες που δόθηκαν σε όλη τη διάρκεια του Αγώνα.
Τέλος, στους Μικρασιάτες οφείλεται η επιτυχία της πρώτης προσπάθειας για δημιουργία ακομμάτιστου εθνικού στρατιωτικού σχηματισμού, που έπειτα, βέβαια, από πολλές και κοπιώδεις προσπάθειες κατέληξε στη δημιουργία τακτικού στρατού.
Η δημιουργία τακτικού στρατού στην επαναστατημένη Ελλάδα δε θα ήταν δυνατή χωρίς τη συμμετοχή των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Όλους αυτούς πρέπει να τους θυμόμαστε και κάποτε να τους τιμήσουμε ξεχωριστά.