Σε αντίθεση με την πρόσφατη επιλογή του να μη συμμετέχει στο debate που θα διεξαχθεί στις 29 Νοεμβρίου μεταξύ των υποψηφίων για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, ο Γιώργος Παπανδρέου συνεχίζει τις περιοδείες του σε νευραλγικούς σταθμούς της Πελοποννήσου, και όχι μόνο, με την 5η Δεκεμβρίου – ημερομηνία διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών – να πλησιάζει, φέρνοντας μαζί δεκάδες ερωτήματα για τη μετέπειτα πορεία του κόμματος.
Κι αυτό, γιατί κυρίαρχο μέλημα της πρόωρα εκλιπούσης Φώφης Γεννηματά ήταν να επιτευχθεί η ενότητα στο ΠΑΣΟΚ, κάτι για το οποίο πάλεψε μέχρι την τελευταία στιγμή. Ωστόσο, στην κούρσα για την ηγεσία οι τελευταίες εβδομάδες φανερώνουν βαθιά εσωκομματικά χάσματα, προμηνύοντας έτσι ακόμα δύο εβδομάδες υψηλών τόνων.
Οι διαφωνίες για την ηγεσία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, οι αντίθετες απόψεις για τις προϋποθέσεις διεξαγωγής debate μεταξύ των υποψηφίων, αλλά και η μη ομόφωνη στάση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Ποινικού Κώδικα, κάθε άλλο παρά εσωκομματική ομοψυχία φανερώνουν, σε μια ιδιαίτερη προεκλογική περίοδο σαν κι αυτή.
Ταυτόχρονα, με περιοδείες και στοχευμένες δράσεις για όλες τις γενιές και τα διάφορα κοινά, οι έξι υποψήφιοι «οπλίζονται» μέσω της ανάδειξης των βασικών τους θέσεων για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στην επικαιρότητα, όπως είναι η πανδημία, ο εμβολιασμός, η ακρίβεια, καθώς και η εξωτερική πολιτική της χώρας.
Παράλληλα, η συζήτηση για τις μελλοντικές συνεργασίες ή μη του κόμματος παραμένει ψηλά στις ομιλίες των υποψηφίων, με τη φράση «δε θα γίνουμε το δεκανίκι κανενός» να έχει ακουστεί μέχρι σήμερα σε περισσότερους από δύο.
Με δεδομένη, μέχρι στιγμής, τη συμμετοχή των πέντε υποψηφίων στο επικείμενο debate (Ανδρέας Λοβέρδος, Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Παύλος Χρηστίδης, Χάρης Καστανίδης), μένει να δούμε ποιες θα είναι οι τελικές διατυπώσεις των θέσεών τους, λίγες ημέρες πριν προσέλθουν στις κάλπες οι υποστηρικτές του ΚΙΝΑΛ, αλλά και ποιος τελικά θα είναι σε θέση να διασφαλίσει την παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά: την ενότητα του κόμματος.
Της Χριστίνας Μανδρώνη