Ο υποψήφιος για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής, πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, πραγματοποίησε χθες ομιλία στην Καλαμάτα και ειδικότερα στην αίθουσα «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος» της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Νωρίτερα είχε επισκεφθεί τους Νομούς Αργολίδος και Αρκαδίας.
Στην χθεσινή του ομιλία στην Καλαμάτα, ο κ. Παπανδρέου απηύθυνε κάλεσμα στα μέλη και φίλους του ΚΙΝΑΛ, αλλά και σε όσους έχουν αποχωρήσει, για διάφορους λόγους, με σκοπό να δημιουργηθεί και πάλι η μεγάλη δημοκρατική – προοδευτική παράταξη που θα αναλάβει τις τύχες της χώρας.
Κατά την ομιλία του, έκανε αναφορά στον ιδιαίτερο αγώνα για την ενότητα του χώρου που έδωσε η Φώφη Γεννηματά, ενώ προσπάθησε να ενώσει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον του κόμματος, προβαίνοντας σε συχνές αναφορές στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και σε όσα θετικά έγιναν κατά τη διάρκεια που ήταν στην εξουσία. Παράλληλα, έδωσε σαφές αντιδεξιό στίγμα για το μέλλον, ενώ η ομιλία του ήταν προσανατολισμένη στην ενότητα του εγχειρήματος των εκλογών.
Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου ανέφερε: “Το συζητάμε όλοι, παντού βλέπω την προσμονή και την ελπίδα ότι θα ξανακάνουμε τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη ισχυρή, δυναμική, για να μπορούμε πάλι να γίνουμε η πλειοψηφούσα δύναμη. Όσο Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ τσακώνονται για το ποιος έβλαψε ή βλάπτει τη χώρα περισσότερο, όσο παραμένει σε πρωταγωνιστικό ρόλο αυτό το δίπολο αδράνειας που μας βυθίζει σε έναν εμφυλιοπολεμικό διχασμό, άλλο τόσο ζημιώνεται η χώρα, εγκλωβισμένη στις δυνάμεις της συντήρησης και της καθήλωσης”.
Πρόσθεσε, δε, ότι “ο σημερινός διπολισμός καλλιεργεί τη μοιρολατρία, την αποχή και, τελικά, την ήσσονα προσπάθεια. Την ώρα, μάλιστα, που απαιτείται να κινητοποιήσουμε όλες τις εθνικές δυνάμεις για να πάμε μπροστά και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις μεγάλες προκλήσεις. Οι άλλοι το μόνο που προσφέρουν σήμερα είναι η εναλλαγή της συντήρησης, το ποιος δηλαδή διαχειρίζεται την εξουσία και όχι το ποιος θα αλλάξει την εξουσία υπέρ του λαού.
Αρκετά πια με την Ελλάδα που στηρίχτηκε σε δανεικές δυνάμεις, σε κηδεμόνες, όταν μπορούμε με το λαό μας, με τους νέους μας, να ανοίξουμε νέους δρόμους για να στηριχτούμε στις δικές μας παραγωγικές δυνάμεις, ουσιαστικά, ανταγωνιστικά και δίκαια”.
Για το μέγα πολιτικό ερώτημα που τίθεται για το τι θα κάνει στις επόμενες εκλογές το ΚΙΝΑΛ, ο Γιώργος Παπανδρέου σχολίασε: “Όσο για το θέμα, με ποιον θα πάμε, απαντάμε: «μη βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο».
Πρώτο μέλημά μας να διαμορφώσουμε μια προοδευτική πολιτική για τη χώρα. Δεύτερο μέλημα, εμείς δεν ψάχνουμε να γίνουμε δεκανίκι κανενός, εμείς πάμε για να ανατρέψουμε τους σημερινούς καθηλωτικούς συσχετισμούς και να είμαστε εμείς η δεσπόζουσα προοδευτική δύναμη στη χώρα.
Απόφασή μας, μέλημά μας, να εκφράσουμε το λαό που τώρα αισθάνεται ανήμπορος παρατηρητής, με προτάσεις που να εκφράζουν την αγροτιά, την εργατιά, κοντά στα άτομα με αναπηρίες, τη μικρή και μεσαία επιχείρηση, τη μεσαία τάξη, τις γυναίκες που είναι ο μισός πληθυσμός, τους νέους, τους επαγγελματίες, τους Έλληνες της διασποράς”.
Μιλώντας ειδικότερα για τη Μεσσηνία επισήμανε: “Η ριζική αλλαγή της χώρας παραμένει ανολοκλήρωτο διακύβευμα. Αφορά σε όλη τη χώρα, αφορά και στην Πελοπόννησο. Τι λείπει; Το σχέδιο, οι συνέργειες και οι υποδομές που θα οδηγούν προς ένα μέλλον με υψηλό ανταγωνιστικό αποτύπωμα και υψηλές υπεραξίες, αλλά παράλληλα θα καθιστούν ελκυστική την παραμονή των ανθρώπων στον τόπο τους, ιδιαίτερα των νέων μας, αλλά και θα τον κάνουν τόπο προσέλκυσης για άλλους ανθρώπους και επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Πάρτε ως παράδειγμα το δικό σας τόπο, τη Μεσσηνία. Απλά αναφέρω: Ανάκτορο του Νέστορα στην Πύλο, Αρχαία Μεσσήνη, τα κάστρα και τα υπόλοιπα μνημεία, αλλά και σημερινές εκφάνσεις του πολιτισμού, όπως το Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας, συνθέτουν μια παρακαταθήκη, αλλά μπορούν να δημιουργήσουν και μια ελπιδοφόρα προοπτική.
Πώς θα συνδέσουμε αυτή την κληρονομιά, με την κοιτίδα της γνώσης, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου; Αλλά και τα εμβληματικά αγροτικά προϊόντα, ελαιόλαδο, ελιές, σύκα, σταφίδα. Πώς θα αξιοποιήσουμε τις πράσινες αγροτικές παραγωγικές διαδικασίες, προκειμένου τα προϊόντα μας να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικά. Πώς η μεταποίηση θα γίνει ουσιαστική παράμετρος του κύκλου της παραγωγής.
Ακόμα, η στόχευσή μας πρέπει να είναι να συνδέσουμε την αγροτική παραγωγή με το δεύτερο ισχυρό πυλώνα αυτού του τόπου, τον τουρισμό. Και βέβαια, να δούμε πώς πρέπει να ολοκληρωθεί το οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου και να αξιοποιηθεί το αεροδρόμιο Καλαμάτας”.
Α.Π.