Κάτι νέο ετοιμάζεται στο Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας. Πρόκειται για τη γέννηση ενός δεύτερου διεθνούς φεστιβάλ, αυτή τη φορά μόνο για μικρού μήκους ταινίες, που θα πραγματοποιείται κάθε φθινόπωρο αποκλειστικά στην πόλη της Καλαμάτας.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Καλαμάτας, λοιπόν (Kalamata International Short Docs Festival), που θα λάβει χώρα για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2022, θα διαρκεί 4 με 5 μέρες και θα έχει διεθνή διαγωνιστικό χαρακτήρα. Οι ταινίες θα αξιολογούνται από διεθνή κριτική επιτροπή που θα απονείμει συνολικά τέσσερα βραβεία: δύο βραβεία για το καλύτερο ελληνικό και ξένο ντοκιμαντέρ και δύο βραβεία για το καλύτερο φοιτητικό-σπουδαστικό και μαθητικό ντοκιμαντέρ.
Οι δε ταινίες που θα βραβεύονται, θα προκρίνονται αυτόματα ως «επίσημες επιλογές», στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου το χειμώνα.
Μάλιστα, η διαδικασία επιλογής των ταινιών για το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Καλαμάτας έχει ήδη ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2021 και θα διαρκέσει μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2022. Σε αυτήν συμμετέχει ψηφίζοντας και το κοινό της Καλαμάτας! Πώς; Κάθε μήνα, οι ενδιαφερόμενοι δημιουργοί στέλνουν τις ταινίες τους στο Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Filmfreeway. Ακολουθεί αξιολόγηση από τριμελή επιτροπή του Κέντρου και οι καλύτερες τίθενται προς ψηφοφορία, κατόπιν προβολής τους στο κοινό της Καλαμάτας. Αυτές που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους, μπαίνουν αυτομάτως στο πρόγραμμα του ετήσιου Διεθνούς Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Καλαμάτας. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται κάθε μήνα.
Για τις ταινίες του Οκτωβρίου, η ψηφοφορία θα γίνει αύριο Σάββατο, 13 Νοεμβρίου, στις 20.00, σε ειδική προβολή στο χώρο του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας (Μπενάκη 11).
Pitching Lab σε συνεργασία
με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Στο μεταξύ, το νέο αυτό φεστιβάλ, που αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει αντίστοιχό του στην Ελλάδα και μάλιστα διεθνές, θα εμπλουτιστεί με εργαστήρια, σεμινάρια και ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
Προτεραιότητα είναι το νεανικό κοινό να έρθει σε επαφή με το ντοκιμαντέρ και να ασχοληθεί ενεργά και δημιουργικά με αυτό, δίνοντάς του το αρχικό κίνητρο για να δημιουργήσει και δικές του παραγωγές.
Στο πλαίσιο, μάλιστα, του μνημονίου συνεργασίας που υπεγράφη φέτος με το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί στο Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Καλαμάτας ένα πολύ σημαντικό και καινοτόμο σεμινάριο για την έναρξη φοιτητικού «Pitching Lab». Να σημειωθεί ότι η διαδικασία του «pitching» είναι εξαιρετικά σημαντική για την εύρεση χρηματοδοτήσεων, την κατανόηση του κινηματογραφικού τοπίου και των τάσεων κ.λπ.