Παγωμένη και ακίνητη παραμένει ακόμα η τουριστική αγορά στα ταξιδιωτικά γραφεία της Καλαμάτας για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όταν άλλες χρονιές πριν από την πανδημία τέτοια περίοδο όδευαν προς την κορύφωση των προετοιμασιών για τα γιορτινά ταξίδια και ο κόσμος έκανε κρατήσεις.
Τώρα, ενώ η επιθυμία πάρα πολύ κόσμου είναι να ταξιδέψει όσο πιο σύντομα μπορεί, η αβεβαιότητα που επικρατεί λόγω της πανδημίας και του νέου κύματος κρουσμάτων έχει σταματήσει κάθε σκέψη για προγραμματισμό ταξιδιών.
Αν και οι ιδιοκτήτες ταξιδιωτικών γραφείων της Καλαμάτας φοβούνται ότι φέτος θα κάνουν γιορτές στα… σπίτια τους, ελπίζουν να βελτιωθεί λίγο η κατάσταση και έστω και την τελευταία στιγμή να προγραμματισθούν κάποια ταξίδια.
«Katsiris Travel»
Κανένας προγραμματισμός για γιορτινά ταξίδια δεν έχει ακόμα γίνει από την «Katsiris Travel». Όπως μας εξήγησε ο ιδιοκτήτης Δημήτρης Κατσίρης, ο κόσμος είναι παγωμένος, ενώ και ό,τι είχε προγραμματισθεί ακυρώνεται. Ακόμα και ταξίδια που είχαν προγραμματισθεί από συλλόγους σε ελληνικούς προορισμούς, ακυρώθηκαν μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την πανδημία. «Δυστυχώς, προβλέπω ότι φέτος θα κάνουμε Χριστούγεννα στο σπίτι μας. Ο κόσμος θέλει πολύ να ταξιδέψει, αλλά φοβάται. Φοβάται και τα ταξίδια στο εξωτερικό και στην Ελλάδα πια. Αν γίνει κάτι τελευταία στιγμή, θα δούμε. Πιστεύω ότι και ο κόσμος περιμένει μήπως αλλάξει κάτι», κατέληξε ο κ. Κατσίρης.
«Trigilidas Travel»
Το «μάγκωμα» που υπάρχει στον κόσμο μάς μετέφερε και ο ταξιδιωτικός πράκτορας Βασίλης Τριγκιλίδας. Όπως τόνισε, άλλωστε, τα ταξιδιωτικά γραφεία είναι τα πρώτα που επηρεάζονται και κλείνουν και τα τελευταία που ανοίγουν. «Ο οργανωμένος τουρισμός είναι πολύ ευαίσθητο κομμάτι. Γενικότερα από την κατάσταση και όχι τόσο από τα υγειονομικά μέτρα, τα οποία ακολουθούμε με ευλάβεια και τηρούμε όλα τα πρωτόκολλα. Αλλά η ψυχολογία δε βοηθάει τον Έλληνα να απελευθερωθεί, αν και το θέλει τόσο πολύ», σχολίασε ο κ. Τριγκιλίδας.
Όπως εξήγησε, όταν άνοιξε η σεζόν του 2021 ήταν εξαιρετική η κίνηση το Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ενώ ο Αύγουστος «πάτωσε» με το τοπικό lockdown στη Μεσσηνία. Ωστόσο, αν και στη συνέχεια περίμεναν ότι θα υπάρξουν πολλές ακυρώσεις, οι μήνες Σεπτέμβριος, Οκτώβριος και ο Νοέμβριος, μέχρι τώρα, πήγαν αρκετά καλά.
Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες αγχώνει πολύ τον κόσμο που θέλει να ταξιδέψει, γι’ αυτό και όλοι είναι συγκρατημένοι και φοβούνται να δώσουν λεφτά και να κάνουν κρατήσεις.
Άλλη βασική παράμετρος είναι ότι βασικοί χριστουγεννιάτικοι προορισμοί, ακόμα και στην Ευρώπη, όπως είναι η Βιέννη ή η Πράγα, έχουν «κατεβάσει ρολά» στην ουσία λόγω κορωνοϊού.
«Ο κόσμος πιστεύω ότι περιμένει να δει τι θα γίνει στην Κεντρική Ευρώπη και πώς θα εξελιχθεί το κύμα της πανδημίας. Πιστεύω ότι αν πάνε καλά τα πράγματα, μετά τις 5 Δεκεμβρίου και μέχρι τις 15 του μήνα θα αρχίσει ο κόσμος να ψάχνεται. Εκεί πιστεύω ότι θα φανούν και οι προθέσεις του κόσμου. Είναι πολλοί αυτοί που θέλουν να κάνουν ταξίδια, αλλά υπάρχει αυτή η αναβλητικότητα, δεν ξέρει ο κόσμος πώς θα κινηθεί η κατάσταση.
Επίσης, διανύουμε μια εποχή που μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Μεσσηνίας ασχολείται με την ελαιοσυγκομιδή κι αυτό επηρεάζει την αγοραστική κίνηση. Εκτιμώ, όμως, ότι θα οργανωθούν ταξίδια για ελληνικούς προορισμούς που συνδέονται με τα Χριστούγεννα και τα χιονοδρομικά κέντρα, όπως η Θεσσαλία, η λίμνη Πλαστήρα, τα Τρίκαλα, η δυτική Μακεδονία, το Νυμφαίο, το Καρπενήσι, τα λουτρά Πόζαρ κ.ά.», πρόσθεσε ο κ. Τριγκιλίδας.
Καταλήγοντας σημείωσε ότι οι Έλληνες αυτή την περίοδο αισθάνονται πιο ασφαλείς να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, απ’ ό,τι στο εξωτερικό, αν και- όπως είπε- σε ένα οργανωμένο ταξίδι που έκανε στην Πορτογαλία όλοι στο γκρουπ διαπίστωσαν ότι εκεί τα πρωτόκολλα είναι πολύ πιο αυστηρά σε σχέση με την Ελλάδα.
Της Βίκυς Βετουλάκη