Συνεργασία του Νοσοκομείου Καλαμάτας με το Νοσοκομείο «Ελπίς» για να βελτιωθεί το μοντέλο διοίκησης
Τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη στο Νοσοκομείο Καλαμάτας παρουσιάστηκαν χθες, παρουσία του πρόεδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΓΝΑ Ελπίς, Παναγιώτη Χαλβατσιώτη.
Ξεκινώντας η διοικήτρια του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Ελένη Αλειφέρη, μίλησε για μια πολύ καλή συνεργασία με το Νοσοκομείο «Ελπίς», αλλά και τη διοικήτριά του Φωτεινή Θειακού, συνεργασία που περιλάμβανε ανταλλαγή απόψεων σε θέματα που αφορούν στη λειτουργία των Ιδρυμάτων, και η οποία αναμένεται να συνεχιστεί, και κυρίως σε θέματα ποιότητας υπηρεσιών στο νοσοκομείο της πόλης, τομέα που γνωρίζει καλά η διοικήτρια του Νοσοκομείου Ελπίς σύμφωνα με την κα Αλειφέρη.
Από την πλευρά της, η διοικήτρια του Νοσοκομείου «Ελπίς» ανέφερε ότι όλη η Ελλάδα είναι μια υγειονομική Περιφέρεια και για να αντιμετωπιστεί η πανδημία θα πρέπει αυτή και οι συνάδελφοι της να είναι σε επικοινωνία και να ανταλλάσουν τεχνογνωσία και πρακτικές, κάτι που συνέβη και χθες.
Κλείνοντας η κα Θειακού δήλωσε χαρούμενη που και από τη διοίκηση του Νοσοκομείου Καλαμάτας δίνεται έμφαση στην προσπάθεια επέμβασης στην οργανωσιακή μεταβολή, με σκοπό να βελτιστοποιηθούν οι συνθήκες.
Με
τη σειρά του ο πρόεδρος του Δ.Σ. του «Ελπίς», Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, δήλωσε
ότι στόχος τέτοιων συνεργασιών είναι η βελτίωση των υπηρεσιών στον πάσχοντα,
ενώ σχολίασε πως οι υπηρεσίες δε βελτιώνονται συζητώντας μόνο θεραπευτικά
πρωτόκολλα. Υπάρχουν προβλήματα που αφορούν διοικητικές, οικονομικές και άλλες
υπηρεσίες που πρέπει να προσφερθούν στο πλαίσιο μιας δομής υγείας, που επίσης
πρέπει να βελτιώνονται.
Στη συνέχεια, μιλώντας για την πανδημία και το ΕΣΥ, ανέφερε ότι αυτό, παρά τις
πεπαλαιωμένες του λειτουργίες και τα προβλήματα των προηγούμενων ετών, βρέθηκε
μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση και πρέπει όλοι, από κάθε μετερίζι και κάθε
σημείο και σχέση με την υγεία, να συνδράμουν, προκειμένου το Σύστημα να
αντέξει.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι υπάρχουν πολλά βήματα βελτίωσης που μπορούν να γίνουν, όπως π.χ. περισσότερη ενεργοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κάτι που θα αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία.
Κατά τον ίδιο, τα νοσοκομεία θα πρέπει να απεμπλακούν από τους εμβολιασμούς, αφού καταναλώνουν προσωπικό και εργατοώρες πολύτιμες, σε υπηρεσίες που κάλλιστα θα μπορούσαν να καλυφθούν από κέντρα υγείας ή οικογενειακούς γιατρούς.
Η μελέτη για τα αντισώματα
Παράλληλα, χθες ο Παναγιώτης Χαλβατσιώτης παρουσίασε τα πρώτα στοιχεία μελέτης που διεξάγει και έχει να κάνει με το κατά πόσο το εμβόλιο μπορεί να καλύψει τους υγειονομικούς της χώρας, αφού είναι οι πιο εκτεθειμένοι στον κορωνοϊό.
Στο πλαίσιο της έρευνάς του, λοιπόν, δημιούργησε μια βάση δεδομένων κάνοντας αιμοληψίες σε πάνω από 600 άτομα, με τα μισά από αυτά να είναι από τη Μεσσηνία, με διάμεση ηλικία των εθελοντών τα 47 έτη.
Από την παραπάνω έρευνα προέκυψε ότι τα αντισώματα πέφτουν πολύ γρήγορα μετά το τρίμηνο, ενώ μετά τον τέταρτο μήνα αυτά μηδενίζονται. Άρα, κατά τον κ. Χαλβατσιώτη, αν έμπαινε κάποια προτεραιότητα για το ποιοι πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση, σίγουρα θα ήταν οι υγειονομικοί.
Το παράξενο, όπως χαρακτήρισε, για τη Μεσσηνία ήταν ότι ο μέσος τίτλος των αντισωμάτων των συμμετασχόντων στην έρευνα ήταν χαμηλότερος από αυτών στην Αθήνα, με τον ίδιο να δίνει μιαν εξήγηση: αυτό μπορεί να συνέβη επειδή υπάρχουν περιβαλλοντικοί παράγοντες που στη Μεσσηνία ήταν καλοί συγκριτικά με την Αθήνα, με την περιοχή εδώ το χειμώνα να είναι περιοχή πρότυπο όσον αφορά στην αντιμετώπιση του covid. Ίσως, δηλαδή, κατά τον ίδιον, δεν υπήρχαν αιτίες να ενεργοποιηθεί ο ανοσοποιητικός οργανισμός για να κρατήσει ψηλότερα τον τίτλο αντισωμάτων, ενώ παρατηρήθηκε ότι όσοι υγειονομικοί εργάζονταν σε χώρους όπου έρχονταν σε επαφή με covid είχαν υψηλότερο τίτλο αντισωμάτων.
Σχετικά με το γενικό πληθυσμό, στατιστικά χαμηλότερο τίτλο αντισωμάτων το ίδιο χρονικό διάστημα, δηλαδή το δεύτερο ή τον τρίτο μήνα μετά τον εμβολιασμό, έχουν τα άτομα που είναι καπνιστές, υπερτασικοί, διαβατικοί τύπου 2, άρα οι παραπάνω προστατεύονται λιγότερο.
Ο κ. Χαλβατσιώτης ανέφερε ότι η παραπάνω εργασία, τα αποτελέσματα της οποίας δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, μιας και γίνεται η στατιστική επεξεργασία, θα είναι μία από τις σημαντικότερες που έχουν γίνει στον ελληνικό χώρο ως μελέτη παρατήρησης.
Κλείνοντας μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τους εργαζομένους της υγείας στη Μεσσηνία, αφού είναι παρόντες αν τους ζητηθεί σε κάποια έρευνα, ενώ προσφέρουν άρτιες υπηρεσίες στους ασθενείς όταν αυτό χρειαστεί.
Το μήνυμα προς τους ανεμβολίαστους
Σχετικά με το μήνυμα που θα ήθελε να στείλει στους ανεμβολίαστους, αυτό- είπε- έρχεται από τους αριθμούς θανάτων και νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ Covid, αφού 9 στους 10 είναι ανεμβολίαστοι. Άρα, κατά τον ίδιο, δεν χρειάζεται άλλου είδους εξήγηση για τη σημαντικότητα του εμβολίου.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση