Μπορεί τα φετινά Χριστούγεννα να βρίσκουν «ανοιχτή» την εστίαση σε όλη τη χώρα, όμως το γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί δεν ευνοεί τους επαγγελματίες να δουλέψουν τα καταστήματά τους όπως θα ήθελαν, καλύπτοντας σημαντικό μέρος των λειτουργικών τους εξόδων κατά την περίοδο των εορτών.
Μιλώντας, λοιπόν, στο «Θ» επαγγελματίες του χώρου που δραστηριοποιούνται στη Μεσσηνία, κάνουν λόγο για «πάγωμα».
Σπύρος Αντωνόπουλος – “Bistroteca”
«Ο κόσμος, στο άκουσμα ενός ακόμα lockdown, είναι φανερά μαζεμένος, μιας και, όπως έχει αποδειχθεί, όποτε ξεκινάει δε γνωρίζουμε πραγματικά πότε θα τελειώσει»
Ο Σπύρος Αντωνόπουλος, υπεύθυνος του καταστήματος “Bistroteca” στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας, όντας χρόνια σε αυτή δουλειά, μιλά για ένα γενικότερο «πάγωμα» άνευ προηγουμένου τα φετινά Χριστούγεννα.
Αναφορικά με τις καθιερωμένες κρατήσεις για την περίοδο των εορτών, τονίζει ότι δε συγκρίνονται σε καμία περίπτωση με αυτές των προηγούμενων ετών. Αυτή τη στιγμή η κίνηση υπολογίζεται πεσμένη κατά 50%-60% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο προ κορωνοϊού.
Όπως διευκρινίζει, «είναι όλοι πολύ προσεκτικοί στο πόσους θα καλέσουν, στο αν θα κάνουν κρατήσεις. Υπάρχει μια κινητικότητα ανήμερα των εορτών, ενώ τις Παραμονές λιγότερο».
Σχολιάζοντας τις χθεσινές ανακοινώσεις αλλά και το ενδεχόμενο ενός ακόμα οριζόντιου κλεισίματος, σημειώνει: «Όλη αυτή η κατάσταση με τα νέα δεδομένα έχει φοβίσει τους πάντες. Ο κόσμος, στο άκουσμα ενός ακόμα lockdown, είναι φανερά μαζεμένος, μιας και, όπως έχει αποδειχθεί, όποτε ξεκινάει δε γνωρίζουμε πραγματικά πότε θα τελειώσει».
Πέραν όμως του γεγονότος ότι δεν κινείται η αγορά, είναι όλοι σκυθρωποί και φοβισμένοι. Υπήρχε η αίσθηση ότι οδεύαμε στο να γυρίσουμε βήμα βήμα στην προ κορωνοϊού πραγματικότητα, και τώρα βρίσκουμε πάλι έναν τοίχο.
Είναι όλο δύσκολο και με όλα αυτά τα νέα μέτρα θεωρώ ότι δυσκολεύει ακόμα περισσότερο η κατάσταση για τον κόσμο. Αντί να βρουν έναν τρόπο να απλοποιήσουν και να ελέγξουν την κατάσταση, μεταφέρουν κατευθείαν την ευθύνη στον πολίτη και έτσι χαλάει όλος ο κύκλος εργασιών».
Γιάννης Σπηλιώτης – “PLATEA”
«Ο κόσμος είναι φοβισμένος και αυτό είναι κάτι που παρατηρείται έντονα, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα»
Μιλώντας με τον Γιάννη Σπηλιώτη, υπεύθυνο του καταστήματος “PLATEA” στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας, ο οποίος έχει δουλέψει για χρόνια στο κομμάτι των μπαρ και των κλαμπ, μας επιβεβαιώνει το όλο «μουδιασμένο» κλίμα: «Γενικά είναι πεσμένα τα πράγματα για φέτος τις γιορτές. Η εικόνα που έχουμε μέχρι στιγμής για τις κρατήσεις του χριστουγεννιάτικου ρεβεγιόν είναι μια μέση κατάσταση. Συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια, σίγουρα παρατηρείται μεγάλη πτώση».
Σχολιάζοντας την ανταπόκριση του κόσμου στο να βγει αυτές τις ημέρες έξω και να προτιμήσει την εστίαση από ό,τι τις συναθροίσεις σε σπίτια, παρατηρεί: «Ο κόσμος είναι φοβισμένος και αυτό είναι κάτι που παρατηρείται έντονα, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα. Φοβάμαι ότι το επόμενο από όλα αυτά που ζούμε τώρα θα είναι η αυστηροποίηση των μέτρων, ίσως να δούμε ένα ακόμα lockdown».
Αναφερόμενος στο γεγονός ότι οι υπάλληλοι στην εστίαση υποχρεούνται να ελέγχουν τα πιστοποιητικά των πελατών παράλληλα με τις υπόλοιπες εργασίες τους, σημειώνει: «Είναι πολύ άσχημο αυτό, καθώς είσαι υποχρεωμένος να δίνεις επιπλέον μεροκάματα, μιας και δεν είναι εύκολο να γίνει με το υπάρχον προσωπικό».
Νίκος Νικολακέας, «Κύτταρο»
«Είμαστε, όμως, υποχρεωμένοι να προσπαθήσουμε και να παλεύουμε καθημερινά για κάτι καλύτερο από αυτό που ζούμε τώρα»
Ο Νίκος Νικολακέας, ιδιοκτήτης του μπαρ «Κύτταρο» στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας, έχοντας πολυετή εμπειρία στη νυχτερινή διασκέδαση της πόλης, μιλά για τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνει η εστίαση, η οποία αναγκαστικά συμπορεύεται τα τελευταία δύο χρόνια με την εξέλιξη της πανδημίας.
Όπως υπογραμμίζει, υπό άλλες συνθήκες αυτές τις μέρες ο κόσμος θα κυκλοφορούσε έξω και, φυσικά, η εστίαση και η νυχτερινή διασκέδαση θα βρίσκονταν σε πολύ καλύτερο επίπεδο από αυτό που βρίσκονται τώρα…
Ο ίδιος, πάντως, προτιμά την αισιοδοξία ως διέξοδο από τις δυσκολίες που έχει φέρει η υγειονομική κρίση, ενώ σχολιάζοντας το κλίμα των ημερών, σημειώνει: «Υπάρχει μια τρομερή αβεβαιότητα για το τι θα γίνει τελικά –και δεν μπορείς να κάνεις κάτι για να την αποφύγεις. Από τη μια πλευρά, υπάρχει έκδηλα ένας μεγάλος φόβος του κόσμου έπειτα από όσα έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα. Από την άλλη, παρατηρούμε μια ποσοστιαία άρνηση του κόσμου σε όλα αυτά».
Αναφερόμενος στις λιγοστές κρατήσεις που έχουν γίνει για την ημέρα των Χριστουγέννων, υπογραμμίζει ότι δε θυμίζουν σε καμία περίπτωση αυτές του 2019. Ωστόσο, υπάρχει κι ένα ποσοστό αναποφάσιστων, που μέχρι τελευταία ώρα αποτελούν αστάθμητο παράγοντα. «Ακόμα και τώρα, ο κόσμος έχει την ανάγκη να βγει έξω και να κάνει πράγματα. Όμως, τον φρενάρουν συνεχώς οι ίδιες καταστάσεις, που επαναλαμβάνονται λόγω των έκτακτων μέτρων κάθε φορά» προσθέτει και παρατηρεί: «Είμαστε, όμως, υποχρεωμένοι να προσπαθήσουμε και να παλεύουμε καθημερινά για κάτι καλύτερο από αυτό που ζούμε τώρα. Προσωπικά πιστεύω στην πόλη μας, θα τα καταφέρει και θα επανέλθουμε –με τη συμμετοχή όλων- σε καλύτερες ημέρες».
Γιάννης Κουτίβας, «Ροδανθός»
«Ελπίζουμε να ξεμπερδέψουμε γρήγορα με όλο αυτό και να επιστρέψουμε κι εμείς και ο κόσμος σε μια κανονικότητα»
«Τα πράγματα είναι πολύ υποτονικά ακόμα, ενώ ό,τι είναι να γίνει, θα προκύψει την τελευταία στιγμή», σημειώνει ο Γιάννης Κουτίβας, ιδιοκτήτης του μπαρ «Ροδανθός» στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας.
Όπως αναφέρει, η κίνηση στα μαγαζιά έχει να κάνει με το τι συμβαίνει στην κοινωνία. Αυτή τη στιγμή η κοινωνία είναι πολύ μπερδεμένη και φοβισμένη, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε αντίστοιχη κατάσταση και τα μαγαζιά, μιας και τα μέτρα δε βοηθούν όπως θα έπρεπε την εστίαση. Ιδιαίτερα τώρα που είναι χειμώνας και ένα μέρος του κόσμου δεν μπαίνει στο εσωτερικό μαγαζιών φοβούμενο την πανδημία, η εξίσωση γίνεται ακόμα δυσκολότερη για όλους εμάς που εργαζόμαστε στην εστίαση».
Επίσης, διαπιστώνει ότι «ο κόσμος δεν είναι όπως ήταν τα άλλα χρόνια, γιατί φέτος είναι πολύ υποτονικά τα πράγματα στην αγορά. Ελπίζουμε να ξεμπερδέψουμε γρήγορα με όλο αυτό και να επιστρέψουμε κι εμείς και ο κόσμος σε μια κανονικότητα, οπότε θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε τα πράγματα από μόνοι μας».
Σχολιάζοντας, δε, τις φετινές κρατήσεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων, προσθέτει: «Ακόμα δεν έχουμε εικόνα για το τι θα γίνει τα Σαββατοκύριακα που έρχονται. Παρ’ όλα αυτά, σε συγκρίσιμα μεγέθη με άλλες χρονιές, η μέχρι τώρα πορεία δεν έχει καμία σχέση με το τι συνέβαινε πριν από τρία ή παραπάνω χρόνια».
Από την πλευρά του, εκφράζει την ελπίδα τα πράγματα να πάνε λίγο καλύτερα κατά το επόμενο διάστημα, ενώ, όπως τονίζει, «αυτό θέλει πολύ μεγάλη προσπάθεια και υπομονή από όλους».
Σχολιάζοντας, τέλος, το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στην εστίαση είναι ο «ενδιάμεσος κρίκος» ελέγχου για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού των πελατών, τονίζει ότι «είναι το τελευταίο πράγμα που θα θέλαμε να κάνουμε εγώ και οι υπόλοιποι συνάδελφοί μου στην εστίαση. Δεν είναι ευχάριστο για κανέναν μας να μπαίνουμε στη διαδικασία να ελέγχουμε και να ζητούμε ταυτοποιήσεις. Είναι επιθυμία όλων μας να τελειώσει πολύ γρήγορα όλο αυτό».
της Χριστίνας Μανδρώνη