Νέοι παίκτες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), αναμένεται να εισέλθουν στην παραγωγή ελαιολάδου, όπως είναι η Τουρκία και η Αίγυπτος, τα επόμενα χρόνια. Επίσης, θα παραμείνει ισχυρός προμηθευτής της Ε.Ε. η Τυνησία (λόγω των αδασμολόγητων ποσοτήτων που εξάγει και των νέων φυτεύσεων που κάνει), ενώ θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός από την επέκταση των ελαιώνων στο νότιο ημισφαίριο (γραμμικούς χαμηλής φύτευσης με μειωμένο κόστος).
Αυτά -μεταξύ άλλων- αναφέρουν οι προβλέψεις που δημοσιοποίησε η Κομισιόν για την επόμενη δεκαετία (2021-2031) και δημοσιεύει ο Σταύρος Παϊσιάδης στην ιστοσελίδα agrotypos.gr.
Επίσης, όσον αφορά στις χώρες παραγωγής στην Ε.Ε., η Κομισιόν υποστηρίζει ότι μέχρι το 2031 Ισπανία και Πορτογαλία αναμένεται να αυξήσουν τις εξαγωγές ελαιολάδου, κατά 3% και 9% ετησίως αντίστοιχα. Αντίθετα η Ελλάδα αναμένεται να εμφανίσει μείωση των εξαγωγών της, κατά 2,5% ετησίως, μέχρι το 2031.
Η Ιταλία θα αυξήσει την παραγωγή της (3% σε ετήσια βάση) και παράλληλα θα μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές ελαιολάδου καλής ποιότητας, κάτι που θα επηρεάσει το ελληνικό εμπόριο στο μέλλον.
Πάντως, η Ισπανία αναμένεται να παραμείνει βασικός παίκτης στην παγκόσμια αγορά ελαιολάδου, ενώ θετικές προοπτικές υπάρχουν για τις εξαγωγές των χωρών της Ιβηρικής προς την αγορά της Βραζιλίας, που αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση.