Η ευρεία διασπορά τόσο της μετάλλαξης «Όμικρον» όσο και η συνολική αύξηση των κρουσμάτων στο διάστημα των τελευταίων ημέρων είναι από τα κύρια ζητήματα που θα τεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της επιτροπής εμπειρογνωμώνων του υπουργείου υγείας.
Έργο της επιτροπής θα είναι να αξιολογήσουν τα μέτρα που ελήφθησαν για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού τις προηγούμενες ημέρες, ενώ πρόκειται να προτείνουν επιπλέον μέτρα, όπως προκύπτει από τον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας.
Ταυτόχρονα, αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς είναι το γεγονός ότι μέσα σε διάστημα λίγων ημερών τα κρούσματα σχεδόν διπλασιάστηκαν, καθώς από 3.689 στις 20 Δεκεμβρίου έφτασαν τις 7.665 στις 24 Δεκεμβρίου. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τους ίδιους, η ανοδική πορεία των κρουσμάτων πρόκειται να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα με τις προβλέψεις να προσεγγίζουν τις 20.000 κρούσματα στα τέλη Ιανουαρίου, κάτι το οποίο δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την ήδη δύσκολη εξίσωση που αφορά στη διαχείριση της πανδημίας.
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, στο «βαθύ κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη έχουν μπει ήδη 20 περιοχές με τελευταία εξ αυτών την Εύβοια. Παράλληλα, όπως δείχνουν τα τελευταία δεδομένα, μεγάλη είναι η διασπορά που καταγράφεται σε ολόκληρη τη βόρεια Εύβοια, τη βόρεια και νότια Πελοπόννησο αλλά και τη Στερεά Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, οι εκτιμήσεις δεν δείχνουν ότι θα ληφθούν έκτακτα μέτρα πριν από την Πρωτοχρονιά. Από πλευράς του, ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης, ανέφερε σήμερα ότι στόχος της κυβέρνησης είναι τα νέα μέτρα να ισχύσουν μετά την Πρωτοχρονιά, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει το ενδεχόμενο να λάβουν ισχύ και νωρίτερα.
Σε κάθε περίπτωση, μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο του «τι μέλλει γενέσθαι» τις επόμενες ημέρες, ώστε να περιορίστει η διασπορά του κορωνοϊού.