«Συνωστισμός» επικρατεί το τελευταίο διάστημα στα συμβολαιογραφικά γραφεία και της Μεσσηνίας από τη μεγάλη προσέλευση για ζητήματα μεταβιβάσεων με επίκεντρο τις γονικές παροχές και τις δωρεές, καθώς από το νέο έτος αλλάζουν οι αντικειμενικές αξίες, ενώ θα ξεκινήσει και η εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίων.
Ήδη έχει αρχίσει να ακούγεται πως το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να δώσει παράταση για υπογραφή συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν φέτος. Ωστόσο, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Ναυπλίου και Καλαμάτας, Βασίλης Αρτόπουλος, μια παράταση ελάχιστων ημερών ή ενός μήνα δε βοηθά την κατάσταση, ιδιαίτερα σε μεγάλες πόλεις.
Νέες αντικειμενικές αξίες
Όπως διευκρίνισε ο κ. Αρτόπουλος, κάθε χρόνο στο τέλος του έτους παρουσιάζεται αύξηση στα συμβόλαια που αφορούν μεταβιβάσεις ακινήτων, αλλά φέτος ο φόρτος στα συμβολαιογραφικά γραφεία είναι ακόμα μεγαλύτερος.
Αυτό, όπως εξήγησε, οφείλεται στην αλλαγή των αντικειμενικών αξιών από το νέο έτος και, κυρίως, στην εφαρμογή της νέας ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου.
Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρονική ταυτότητα, σημείωσε πως δεν πρόκειται για κάτι τρομερά δύσκολο, αλλά πάντα το καινούργιο τρομάζει τον κόσμο, καθώς υπάρχουν και υπόνοιες ότι πιθανότατα θα κοστίζει περισσότερο σε σχέση με την τυπική δήλωση που κάνουν αυτή τη στιγμή οι μηχανικοί.
Όσο για την παράταση κατά ένα μήνα, ο κ. Αρτόπουλος είπε πως κάτι τέτοιο είναι «δώρο άδωρο», εξηγώντας πως στο τέλος του έτους λήγουν τα πιστοποιητικά που είναι απαραίτητα στις μεταβιβάσεις και στις μεγάλες πόλεις ορισμένα από αυτά, όπως είναι η βεβαίωση για το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, μπορεί να κάνουν ακόμα και δύο μήνες για να εκδοθούν. Άρα μόνο αν η παράταση ήταν τουλάχιστον 3μηνη θα μπορούσε να έχει ουσιαστικό νόημα.
Γονικές παροχές και δωρεές
Τα συμβόλαια που ζητά περισσότερο ο κόσμος να κάνει είναι γονικές παροχές και δωρεές, παντός τύπου, με έμφαση σε κατοικίες.
Η αύξηση του αφορολόγητου στα 800.000 ευρώ είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή ρύθμιση, αλλά αυτό που τόνισε ο κ. Αρτόπουλος είναι ότι ο κόσμος έχει παρεξηγήσει και πρέπει να καταλάβει ότι αυτό δεν είναι μέτρο που θα λήξει με το τέλος του έτους, αλλά θα συνεχίσει να έχει εφαρμογή και τις επόμενες χρονιές. Άλλωστε, όπως είπε, το αφορολόγητο που ίσχυε μέχρι πρότινος είχε εφαρμοστεί για πάνω από μια δεκαετία.
Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές, τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή διάταξη που θα προβλέπει ότι θα γίνονται δεκτές έως τις 15 ή 20 Ιανουαρίου μεταβιβάσεις ακινήτων με βάση τις παλαιές αντικειμενικές αξίες, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν υποβληθεί οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων μέχρι τις 31/12/2021.
Παράλληλα, για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του Myproperty και για ηλεκτρονικές γονικές παροχές και δωρεές. Σε δεύτερη φάση και εντός του 2022 η ψηφιακή πύλη ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων θα καλύψει και τις περιπτώσεις κληρονομιών, αλλά και δωρεών χρηματικών ποσών, κάνοντας πλέον πλήρως ηλεκτρονική τη διαδικασία φορολογίας κεφαλαίου.
Η ενεργοποίηση της πλατφόρμας MyProperty θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο της άτυπης παράτασης που θα δοθεί, προκειμένου να περαιωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα συμβόλαια με τις παλιές αντικειμενικές αξίες. Κι αυτό, γιατί θα μπορεί να γίνεται ηλεκτρονικά η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων φόρου γονικών παροχών και δωρεών.
Της Βίκυς Βετουλάκη