Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, παρουσίασε πριν από λίγες μέρες το Εθνικό Σχέδιο Δράσης «Πολιτιστική Κληρονομιά και Κλιματική Αλλαγή» και άλλες πρωτοβουλίες για την προστασία των μνημείων από ακραία καιρικά φαινόμενα ή πυρκαγιές.
Η Αρχαία Μεσσήνη δεν έχει συμπεριληφθεί στα συγκεκριμένα προγράμματα, αλλά δεν το χρειάζεται κιόλας, καθώς ήδη είναι σε μεγάλο βαθμό θωρακισμένη από την απειλή έντονων βροχοπτώσεων. Παράλληλα, εκπονείται γι’ αυτήν μια πιλοτική μελέτη για την ολιστική αντιμετώπιση κινδύνων προερχόμενων από την κλιματική αλλαγή, που θα αποτελέσει πρότυπο και για άλλους αρχαιολογικούς χώρους. Πρόκειται για ένα ευρύτερο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βασικούς φορείς υλοποίησης το Πολυτεχνείο και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
Υπό την εποπτεία και καθοδήγηση πάντα του καθηγητή Πέτρου Θέμελη στην Αρχαία Μεσσήνη έχουν πραγματοποιηθεί τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα που απέδειξαν την αποδοτικότητά τους στις έντονες βροχοπτώσεις που είχαν πλήξει το 2016 την περιοχή.
Κεντρικό, όμως, ρόλο παίζει και ο φυσικός χείμαρρος που διαπερνά τον αρχαιολογικό χώρο συγκεντρώνοντας και διευκολύνοντας την απορροή όλων των πλευρικών υδάτων. Ο κ. Θέμελης, ωστόσο, επισημαίνει την ανάγκη να μην υπάρξει αμέλεια για τα αντιπλημμυρικά έργα στο υπερκείμενο χωριό της Αρχαίας Μεσσήνης (Μαυρομμάτι) που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, καθώς το βουνό έχει δείξει τα… δόντια του στο παρελθόν και εκτός από την ασφάλεια και προστασία των ντόπιων, σε δεύτερο χρόνο μπορούν να δημιουργηθούν προβλήματα στον αρχαιολογικό χώρο από κατολισθήσεις και φερτά υλικά.