Πλήρως κατατοπιστική ήταν η διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποίησε το βράδυ της Τετάρτης ο Δήμος Καλαμάτας σχετικά με τα νεότερα δεδομένα γύρω από την πανδημία και το στέλεχος «Όμικρον» του κορωνοϊού.
Τις εισηγήσεις τους για το θέμα, που αφορούσε στα διαθέσιμα μέχρι στιγμής δεδομένα, παρουσίασαν από κοινού ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής, και ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Ευάγγελος Γιαμαρέλλος – Μπουρμπούλης. Συντονιστής ήταν ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής και ειδικός σύμβουλος του Δήμου Καλαμάτας σε θέματα υγείας, Παναγιώτης Χαλβατσιώτης.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που έχουν προκύψει σε επίπεδο Δήμου τα δύο αυτά χρόνια της πανδημίας, ενώ σημείωσε ότι από πλευράς του έχει πραχθεί ό,τι ήταν δυνατόν για την αντιμετώπιση των πρωτόγνωρων αυτών καταστάσεων. Ο ίδιος, πάντως, εξέφρασε την ελπίδα το 2022 να είναι το έτος που θα αφήσουμε πίσω μας την πανδημία.
Ακολούθως το λόγο πήρε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Αφού συνεχάρη το Δήμο Καλαμάτας για τη διοργάνωση μιας τέτοιας ενημερωτικής εκδήλωσης, ανέφερε ότι τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μας φανερώνουν ότι το 84% των διασωληνωμένων ασθενών είναι ανεμβολίαστοι, υπογραμμίζοντας για ακόμα μια φορά τη σπουδαιότητα του εμβολίου τόσο στην ατομική μας υγεία όσο και συνολικά, προκειμένου να απαλλαγούμε σύντομα από την πανδημία και τις μεταλλάξεις που φέρει ο ιός.
Λίγο αργότερα, αναφερόμενος ο κ. Πλεύρης στην εξέλιξη του στελέχους «Όμικρον» του κορωνοϊού, σημείωσε: «Έχουμε ένα παράθυρο αισιοδοξίας, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε».
Και υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Εάν το σύνολο των πολιτών είχε εμβολιαστεί, ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ υπολογίζεται ότι θα ήταν μικρότερος από 150, ενώ σήμερα είναι περίπου 650».
Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, τονίζοντας επίσης το πόσο σημαντικό είναι να συνεχιστούν από όλους οι προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, αλλά και τη σπουδαιότητα του εμβολιασμού από το σύνολο της κοινωνίας.
Λίγο αργότερα, σχετικά με την πορεία της πανδημίας, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τόνισε ότι οι προοπτικές που έχουμε είναι καλές, καθώς πλέον διαθέτουμε μια σειρά από «όπλα» τα οποία δεν ήταν δεδομένα νωρίτερα, ενώ η διοικήτρια του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Ελένη Αλειφέρη, στάθηκε από πλευράς της στη μεγάλη «μάχη» που καλείται να δίνει καθημερινά το νοσηλευτικό ίδρυμα της πόλης, μιας και από την έναρξη της πανδημίας έχουν νοσηλευτεί πάνω από 2.200 ασθενείς.
Στο κύριο μέρος της εκδήλωσης, τη σκυτάλη πήρε πρώτος ο κ. Δημήτρης Παρασκευής, ο οποίος παρουσίασε τα επιδημιολογικά στατιστικά στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και παγκόσμια, υπογραμμίζοντας ότι τα νεότερα στοιχεία δείχνουν πως η εξάπλωση της «Όμικρον» είναι αρκετά υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο διάστημα των τελευταίων δύο εβδομάδων.
Παράλληλα, τόνισε ότι το τελευταίο πανδημικό κύμα της μετάλλαξης «Όμικρον» καταγράφεται πέντε φορές μεγαλύτερο από αυτό της μετάλλαξης «Δέλτα», εξ ου και έχει προκληθεί γρηγορότερη κορύφωση των κρουσμάτων στη χώρα. Στον αντίποδα, όπως εξήγησε ο ίδιος, οι αυξημένες νοσηλείες ασθενών στις νοσοκομειακές δομές ανά τη χώρα δεν αντιστοιχούν και σε αυξημένες νοσηλείες στις ΜΕΘ, κάτι το οποίο οφείλεται στο αυξημένο ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών.
Κλείνοντας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέες μεταλλάξεις του ιού στο μέλλον, όμως «αυτό που παρατηρείται βάσει των τωρινών δεδομένων είναι ότι οι μεταλλάξεις αυτές δε θα είναι ανησυχητικές λόγω του εμβολίου».
Συνεχίζοντας ο κ. Ευάγγελος Γιαμαρέλλος-Μπουρμπούλης αναφέρθηκε στις νέες φαρμακευτικές αγωγές που έχει πλέον στη διάθεσή του το ιατρικό προσωπικό για την αντιμετώπιση των ασθενών με Covid. Όπως υπογράμμισε, μία από αυτές είναι το φάρμακο «Ανακίρνα», που αποτελεί προϊόν της ελληνικής ιατρικής κοινότητας, και το οποίο έχει αδειοδοτηθεί στις ευρωπαϊκές χώρες από το 2002. Πλέον υπάρχει αδειοδότηση και για την πνευμονία Covid-19.
Ακολούθως, θέλοντας να καθησυχάσει τους πολίτες, ιδιαίτερα έπειτα από τις διάφορες φωνές που κατά διαστήματα προσπαθούν χωρίς επιστημονικό λόγο να προβάλλουν ανυπόστατα θεωρήματα περί της μη αποτελεσματικότητας των μέχρι σήμερα εμβολίων και φαρμάκων έναντι του κορωνοϊού, ο κ. Γιαμαρέλλος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι από την έναρξη της πανδημίας έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 7.167 εργαστηριακές δοκιμές με στόχο «την επίλυση της εξίσωσης της πανδημίας», ενώ από όλα αυτά, μόνο 10 φάρμακα (συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων) έχουν αδειοδοτηθεί επίσημα μέχρι αυτή την ώρα.
Κλείνοντας, υπογράμμισε το γεγονός ότι όλοι ανεξαιρέτως οφείλουμε να μην επαναπαυόμαστε, τηρώντας απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας που αφορούν στη χρήση μάσκας, στον εμβολιασμό και στις απαραίτητες αποστάσεις.
Της Χριστίνας Μανδρώνη