Μια σπουδαία πράξη με μεγάλο νόημα (και) για την τοπική κοινωνία της πόλης, έχει πάρει σάρκα και οστά, ήδη, τον τελευταίο χρόνο στην Καλαμάτα. Αφορά στη δομή της Κιβωτού του Κόσμου «Κωνσταντίνος Ι. Καρέλιας», που έχει βάλει σκοπό από την ίδρυσή της να αποτελέσει μια ζεστή αγκαλιά για τη φιλοξενία παιδιών χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον, χαρίζοντάς τους όλα εκείνα τα εφόδια και τη φροντίδα που τους είναι απαραίτητα για μια αξιοπρεπή ζωή, μεγαλώνοντας.
Φτάνοντας στο σπίτι της Κιβωτού του Κόσμου Καλαμάτας, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της πόλης, το πρώτο πράγμα που αντιλαμβάνεσαι είναι γέλια και παιδικές φωνές κάθε ηλικίας, σε μια ατμόσφαιρα τόσο οικογενειακή και ζεστή που τίποτα δε φαίνεται να λείπει από μια αντίστοιχη οικογενειακή στέγη.
Άλλωστε, η θαλπωρή των ημερών έχει το δικό της ειδικό βάρος στην ήδη ζεστή ατμόσφαιρα που υπάρχει μεταξύ των 15 φιλοξενούμενων αγοριών ηλικίας από 6 μέχρι 18 ετών.
Μιλώντας με την κ. Αθηνά Ρονιώτη, η οποία είναι κοινωνική λειτουργός και υπεύθυνη της δομής στην Καλαμάτα, μας εξήγησε όλα εκείνα που προσφέρει η λειτουργία της δομής στα παιδιά, ιδιαίτερα σε μια εποχή σαν αυτή που ζούμε, αλλά και τα σχέδια για επέκταση της υπάρχουσας δομής στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, προσφέροντας στέγη σε ακόμα περισσότερα παιδιά που το έχουν ανάγκη.
Η μεταβατική περίοδος στην Καλαμάτα
«Η Κιβωτός του Κόσμου στην Καλαμάτα ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Αύγουστο του 2020, οπότε βρεθήκαμε στην πόλη στο μεσοδιάστημα της πανδημίας. Ένα από τα βασικά κομμάτια που παρατηρήσαμε στη δομή, είναι ότι τα παιδιά εφόσον ήρθαν εδώ, λόγω της περιοχής και των συνθηκών που βρισκόμαστε, δε βίωσαν τόσο πολύ τον εγκλεισμό, συγκριτικά με τα υπόλοιπα παιδιά μας στην Αθήνα και στις υπόλοιπες δομές, καθώς εδώ υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία χώρου», μας εξήγησε η κ. Ρονιώτη.
Όπως συνέχισε λίγο αργότερα, καθοριστικό ρόλο στην περίοδο του γενικευμένου lockdown όπου είχε ανασταλεί ακόμα και η λειτουργία των σχολείων για τα παιδιά, έπαιξε το γεγονός ότι τα ίδια είχαν μια σειρά από άλλες επικοιδομητικές εργασίες να κάνουν, παράλληλα με την τηλεκπαίδευσή τους. «Είναι πολύ σημαντικό ότι τα παιδιά βρίσκονται σε ένα περιβάλλον που περιβάλλεται από τη φύση, οπότε σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες δραστηριότητές τους, έχουν τη δυνατότητα να βγουν έξω, να κάνουν αθλήματα, να ασχοληθούν με τη φύση, κάτι που φέρει πολλαπλά οφέλη στην ψυχική και σωματική τους υγεία».
Άλλωστε, με γνώμονα το γεγονός ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες για την ομαλή ανάπτυξη και συμβίωση των παιδιών σε ένα τέτοιο περιβάλλον, έχει ευνοηθεί η σκέψη για επέκταση του αριθμού των φιλοξενούμενων παιδιών, μιας και οι υποδομές που απαιτούνται για μια τέτοια ενέργεια, διατίθενται στην υπάρχουσα δομή, η οποία θα έχει πλέον δυναμική για φιλοξενία επιπλέον 40 παιδιών.
-Από ποιες ειδικότητες απαρτίζεται μέχρι σήμερα η Κιβωτός;
Στη δομή της Καλαμάτας, υπάρχει μια σειρά από ανθρώπους που όλοι έχουμε σαν επίκεντρό μας την καθημερινή βοήθεια και υποστήριξη των παιδιών. Οι άνθρωποι της Κιβωτού Καλαμάτας είναι είτε έμμισθο προσωπικό που αφορά στο κοινωνικό κομμάτι, στην παιδαγώγηση και στους φροντιστές που εξυπηρετούν κάθε ανάγκη των παιδιών σε καθημερινή βάση, είτε σ’ ένα μεγάλο της κομμάτι στηρίζεται αποκλειστικά στους εθελοντές που προέρχονται από την τοπική κοινωνία.
Παράλληλα, βοήθεια υπάρχει και από εξωτερικούς συνεργάτες, στο κομμάτι της ψυχολογικής υποστήριξης των παιδιών, της λογοθεραπείας και της εργοθεραπείας, το οποίο έχουν άμεση ανάγκη τα παιδιά.
Στόχος όλων μας, είναι να βοηθάμε με κάθε τρόπο τόσο στη συμπεριφορά των παιδιών, ώστε να χτίσουν μια υγιή προσωπικότητα, να νιώσουν ασφάλεια, εμπιστοσύνη και να μπορέσουν να προχωρήσουν κανονικά στη ζωή τους.
Η τοπική κοινωνία δίπλα στην Κιβωτό
-Μιλήσατε προηγουμένως για τη μεγάλη συνεισφορά των εθελοντών στο έργο σας. Πιστεύετε ότι η Καλαμάτα έχει «αγκαλιάσει» τη δομή;
Η Κιβωτός του Κόσμου, όπως είπαμε, στηρίζεται κατά πολύ στον εθελοντισμό, οπότε η προσφορά των εθελοντών της περιοχής είναι πολύ σημαντική για τη δομή και για το έργο μας, συνολικά.
Η μέχρι ώρας ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ ενθαρρυντική. Σχετικά με αυτό, η αλήθεια είναι ότι υπήρξαν και συνεχίζουν να υπάρχουν άνθρωποι που αγκάλιασαν την Κιβωτό από την πρώτη στιγμή που ήρθαμε στην Καλαμάτα, με συνεισφορά από αρκετά μεγάλο μέρος της πόλης. Από την πλευρά μας κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε καθώς τόσο η ανάπτυξη όσο και η καθημερινότητα των παιδιών στις σωστές βάσεις έχουν άμεσα αποτελέσματα, και είναι αυτό που μας αποζημιώνει.
-Άρα, αυτή την περίοδο η δομή είναι ανοιχτή για εθελοντισμό;
Η δομή συνεχίζει να δέχεται κάθε εθελοντή που δείχνει ενδιαφέρον στο να προσφέρει στην καθημερινότητα των παιδιών. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν διάφοροι τομείς που μπορεί να δώσει κάποιος από τον ελεύθερό του χρόνο για τις ανάγκες της δομής.
Οι τομείς αυτοί, ποικίλουν ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιόδου και αφορούν τόσο στις εξωτερικές, όσο και στις εσωτερικές δραστηριότητες των παιδιών. Οι δραστηριότητες μέσα στο χώρο της δομής που ένας εθελοντής μπορεί να σταθεί βοηθητικός είναι είτε οι καθημερινές εργασίες στο χώρο, είτε η βοήθεια των παιδιών στο κομμάτι της μελέτης.
Αυτό που πρέπει να διευκρινίσουμε, όμως, είναι το κομμάτι της «δέσμευσης» που οφείλει να επιδείξει ένας εθελοντής ως προς τη συμμετοχή του στην καθημερινότητα των παιδιών, ώστε να υπάρχει συνέπεια στο πρόγραμμα των παιδιών , αλλά και στη βοήθεια που τους παρέχεται.
-Πιστεύετε ότι έχει ενισχυθεί ή όχι το αίσθημα του εθελοντισμού, ύστερα από τις δυσκολίες των καιρών που ζούμε;
Η αλήθεια είναι ότι παρά τις αντιξοότητες της εποχής, καθώς και του εγκλεισμού που ζήσαμε τον περασμένο χειμώνα, ο κόσμος συνεχίζει να μαθαίνει για τους τρόπους που μπορεί να σταθεί δίπλα στην Κιβωτό, και συνεπώς τόσο περισσότερη είναι η ανταπόκριση που βλέπουμε. Όλο αυτό είναι κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα, μιας και όσοι επικοινωνούν μαζί μας είναι όλοι άνθρωποι οι οποίοι θέλουν να δώσουν και αυτό είναι πολύ όμορφο και πολύ σημαντικό, -κάτι για το οποίο είμαστε πράγματι ευγνώμονες.
Φεύγοντας, στην έξοδο συναντήσαμε κάτι που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση: ένα μικρό δέντρο, ιδιαίτερα περιποιημένο και στολισμένο με χριστουγεννιάτικες κορδέλες για το οποίο μας μίλησε ο 15χρονος Νικόλας, -ένα από τα μεγαλύτερα παιδιά που φιλοξενεί σήμερα η δομή της Κιβωτού στην Καλαμάτα. Όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε:
«Το δέντρο αυτό είναι ένα καθημερινό παράδειγμα για όλους μας εδώ πέρα και για το οποίο μας έχει μιλήσει αρκετές φορές ο πάτερ (π. Νικόλαος Παπανικολάου – εμπνευστής της «Κιβωτού του Κόσμου») από όταν ήρθαμε σ’ αυτό το σπίτι.
Όπως μας έχει εξηγήσει για το μικρό αυτό δεντράκι, αν και ο σπόρος του έπεσε πάνω στην πέτρα και είναι δύσκολο να βλαστήσει κάτι επάνω της , παρόλα αυτά, ο σπόρος δε σταμάτησε να προσπαθεί για να φυτρώσει και οι ρίζες του ενώ είναι δύσκολο να περάσουν ανάμεσα από τις πέτρες βρήκαν, τελικά, το δρόμο τους.
Συγκεκριμένα, συνέχισε ο Νικόλας, μας είχε τονίσει τις προάλλες να μην ξεχνάμε το παράδειγμα αυτό και να θυμόμαστε ότι όσες φορές και να πέσεις δεν είναι πρόβλημα! Θα ξανά σηκωθείς – θα προσπαθήσεις πολλές φορές, μέχρι να πετύχεις το σκοπό σου. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό βάζουμε στόχους, για να πετυχαίνουμε αυτό που θέλουμε, προσπαθώντας!»
Τα λόγια του 15χρονου Νικόλα είναι η απόδειξη ότι σπουδαία πράγματα γίνονται τριγύρω, αρκεί να στρέψουμε τη ματιά μας σ’ αυτά.
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας
Της Χριστίνας Μανδρώνη