Άνευ αντικειμένου θεωρεί ο Μεσσήνιος καθηγητής Παθολογίας και Ανοσολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Παναγιώτης Βλαχογιαννόπουλος, όλη τη… φιλολογία για την αξιοπιστία των rapid tests στη μετάλλαξη «όμικρον».
«Αν έχεις τη λοίμωξη κάποιο τεστ θα βρεθεί να την αποκαλύψει κι αν πρόκειται για πιο σοβαρή περίπτωση τότε κοιτάμε την κλινική εικόνα, δεν περιμένουμε τα tests, αλλά διορθώνουμε αναπνοή και κυκλοφορία», εξήγησε στο «Θ», ενώ σε μια ακόμη δημόσια τοποθέτηση στο Facebook, αναφέρει ότι δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες σε πληθυσμούς που να επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Eυαισθησία μιας μεθόδου θα πει ότι αναδεικνύει χ άτομα θετικά από αυτά (Χ) που είναι θετικά με μια μέθοδο αναφοράς (το PCR test εν προκειμένω). Δηλαδή η ευαισθησία είναι ο λόγος χ/Χ και είναι τόσο μεγαλύτερη όσο ο λόγος αυτός πλησιάζει στην μονάδα. Τέτοια δουλειά δεν έχει γίνει.
Υπάρχουν όμως δύο άρθρα [..]που προσεγγίζουν αυτό το πρόβλημα από την σκοπιά της αναλυτικής χημείας. Θετικά είναι τα δείγματα με βάση το δεκαδικό λογάριθμο του αριθμού αντιγράφων του ιού SARS-CoV-2 ανά mL διαλύματος. Το όριο που ξεχώριζε θετικά από αρνητικά δείγματα θεωρήθηκε η συγκέντρωση ιού για την οποίαν ήταν ορατή μια θετική ζώνη στη θέση του Τ (τεστ) υπό τον όρο ότι υπήρχε και μια ορατή ζώνη στη θέση C (control).
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι δυο μελέτες εν μέρει διαφωνούν μεταξύ τους. Συγκεκριμένα η μελέτη των Joshua Deerain και συν […] δείχνει ότι στα περισσότερα από τα διαθέσιμα rapid tests δεν υπάρχει σημαντική ασυμφωνία, ενώ η μελέτη των Meriem Bekliz και συν […]που δεν έχει ακόμη τελεσίδικα κριθεί, λέει ότι η ευαισθησία των διαθέσιμων rapid tests να ανιχνεύουν την «όμικρον» υπολείπεται αυτής για ανίχνευση των προηγούμενων μεταλλάξεων.
Νομίζω το θέμα είναι ανοικτό για πληθυσμιακές παρατηρήσεις, αλλά μην ανησυχείτε, πάντα κάποια μέθοδος θα ανιχνεύσει την λοίμωξη, ιδιαίτερα στους συμπτωματικούς φορείς».