Δημοσίευση για ολοκλήρωση εργασιών εγκατάστασης τριών νέων δεξαμενών στη Δ.Ε. Γαργαλιάνων έγινε την περασμένη Παρασκευή στο facebook του συνδυασμού του δημάρχου Τριφυλίας.
Στη δημοσίευση αναγράφεται: «Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την εγκατάσταση νέων δεξαμενών, ασφαλούς αποθήκευσης πόσιμου ύδατος, καθώς και για την τοποθέτηση αντλιοστασίων και σύγχρονου δικτύου σωληνώσεων, στις κάτωθι περιοχές του Δήμου μας: 1) Δεξαμενή χωρητικότητας (500,0 m3), εντός της Δ.Ε. Γαργαλιάνων, για τις ανάγκες της πόλης, 2) Δεξαμενή χωρητικότητας (150,0 m3), στη θέση “Παλιό Γεφύρι” – Δ.Ε. Γαργαλιάνων, για τις ανάγκες των περιοχών Λάκες, Μαραθόπολη και Λαγκούβαρδος και 3) Δεξαμενή χωρητικότητας (1Ο0,0 m3), στον οικισμό Τραγάνα – Τ.Κ. Λεύκης – Δ.Ε. Γαργαλιάνων, για τις ανάγκες της περιοχής αυτής. Πρόκειται για δεξαμενές νέας τεχνολογίας (με πιστοποίηση ISO), στεγανές και απόλυτα ασφαλείς, για το σκοπό που προορίζονται. Διαθέτουν σύστημα τηλεμετρίας, σύστημα αυτόματου καθαρισμού, καθώς και πυροσβεστικό κρουνό, για λήψη νερού, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (όπως πυρκαγιά).
Οι νέες αυτές δεξαμενές θα συμβάλλουν στην κάλυψη των, από πολλών ετών, αυξανόμενων αναγκών νερού στις άνω περιοχές, καθώς θα υπάρχει δυνατότητα συνεχούς ροής, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, που το πρόβλημα είναι και εντονότερο, όπως και στην ποιότητα αυτού. Σκοπός μας είναι ο εκσυγχρονισμός του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Τριφυλίας, με καινούργια δίκτυα και αντικατάσταση των παλαιών, εκτεθειμένων και απροστάτευτων δεξαμενών και αντλιοστασίων, όπου αυτό απαιτείται.
Βασικός στόχος μας, η υγειονομική προστασία και κάλυψη των πολιτών, με νερό σε επάρκεια και ικανό για ασφαλή κατανάλωση. Μετά τις άνω περιοχές, σειρά θα έχει η τοποθέτηση δεξαμενής ύδατος χωρητικότητας (250,0 m3), στην περιοχή της Τ.Κ. Πύργου – Δ.Ε. Γαργαλιάνων, για τις ανάγκες αυτής, αλλά και όπου αλλού απαιτηθεί. Με μεθοδικότητα και προγραμματισμό υλοποιούμε σημαντικά έργα υποδομής, που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα και την ποιότητα ζωής των δημοτών μας. Και συνεχίζουμε… Ο δήμαρχος Τριφυλίας Γεώργιος Ι. Λεβεντάκης».
Κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Δ.Ε. Γαργαλιάνων είδαν με ικανοποίηση την εγκατάσταση νέων δεξαμενών, ωστόσο αναρωτιούνται: Οι δεξαμενές αυτές είναι από προμήθεια του Δήμου Τριφυλίας ή της ΔΕΥΑ Τριφυλίας ή, μήπως, του (Διαδημοτικού) Συνδέσμου Ύδρευσης “Καπεταν Τέλλος Άγρας”; Εάν είναι του Δήμου, προφανέστατα και ο δήμαρχος είχε κάθε δικαίωμα, ως νόμιμος εκπρόσωπός του, να προβεί σε ανακοινώσεις, εφόσον βεβαίως για την προμήθεια ακολουθήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες.
Εάν, ωστόσο, είναι της ΔΕΥΑ Τριφυλίας, γιατί δεν έκανε ο πρόεδρός της την ανακοίνωση, εφόσον βεβαίως, και σε αυτό το ενδεχόμενο, για την προμήθεια ακολουθήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες.
Εάν, όμως, η προμήθεια και τοποθέτηση είναι κατόπιν διαγωνισμού του (διαδημοτικού) Συνδέσμου Ύδρευσης “Καπεταν Τέλλος Άγρας”, γιατί δεν έκανε τη σχετική ανακοίνωση ο πρόεδρος του Συνδέσμου; Τι δουλειά έχει ο δήμαρχος του ενός Δήμου εκ των τριών του (διαδημοτικού) Συνδέσμου Ύδρευσης να προβεί σε ανακοίνωση για προμήθεια του Συνδέσμου;
O Σύνδεσμος Ύδρευσης “Καπεταν Τέλλος Άγρας” έκανε διαγωνισμό, ως γνωστόν, για προμήθεια πέντε δεξαμενών που θα τοποθετούνταν, σύμφωνα με αποφάσεις του, στην Τραγάνα, στους Γαργαλιάνους, στα Κρεμμύδια, στη Μαραθόπολη και στο Βλαχόπουλο.
Οι δεξαμενές που ανακοίνωσε ο κ. Λεβεντάκης είναι από αυτές του Συνδέσμου; Εάν, πράγματι, αφορούν στο διαγωνισμό του Συνδέσμου Ύδρευσης, να αναμένεται ανακοίνωση του δημάρχου Τριφυλίας και για τις δεξαμενές σε Κρεμμύδια και Βλαχόπουλο του Δήμου Πύλου-Νέστορος; Εάν δε οι δεξαμενές δεν έχουν σχέση με το διαγωνισμό του Συνδέσμου Ύδρευσης, άραγε με ποιες αποφάσεις και ποιων οργάνων του Δήμου Τριφυλίας ή της ΔΕΥΑ Τριφυλίας να έγινε η προμήθεια και εγκατάστασή τους;
Επίσης, η ευρύτερη περιοχή της Δ.Ε. Γαργαλιάνων αντιμετωπίζει προβλήματα με συχνές διακοπές στην υδροδότηση, οι οποίες αποδίδονται και σε βλάβες του δικτύου, αλλά κυρίως σε λειψυδρία. Όπως, δε, έχει ειπωθεί από τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας, οι πηγές στο Παλαιό Λουτρού (Αλικοντούζι) δε «βγάζουν» το νερό που «έβγαζαν» κάποτε. Για τον αγωγό του δικτύου μεταφοράς νερού από Αλικοντούζι είναι γνωστές οι διαδικασίες ετών για μελέτη αντικατάστασης και η ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. «Καλές και οι δεξαμενές, αλλά, άραγε, η λειψυδρία αντιμετωπίζεται μόνο με δεξαμενές ή και με ανόρυξη ή αγορά γεωτρήσεων, όπως και με επισκευή – αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης μετά τις δεξαμενές;», αναρωτιούνται… Του Ηλία Γιαννόπουλου