Η απονομή των Επαίνων Νικολάου Πολίτη σε αριστεύσαντες μαθητές Λυκείων της Καλαμάτας, τους οποίους έχει θεσπίσει ο Δήμος Καλαμάτας και συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο, θα γίνει σε τελετή αύριο και ώρα 19.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων στο ιστορικό Δημαρχείο της πόλης, σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Βάσει της απόφασης, ο έπαινος συνοδεύεται από την καταβολή 400 ευρώ για τον πρώτο, 300 ευρώ για το δεύτερο και 200 ευρώ για τον τρίτο μαθητή, ενώ απονεμήθηκε σε 12 μαθητές, που είναι οι:
Κατεύθυνση Ανθρωπιστικών Σπουδών: 1) Ηλίας Γιαννίτας, 1ο Λύκειο. 2) Θεοδώρα Γαλανοπούλου, 3ο Λύκειο. 3) Κωνσταντίνα Σπηλιώτη, 3ο Λύκειο
Κατεύθυνση Θετικών Σπουδών: 1) Κωνσταντίνος Ξηρογιάννης, Εκπαιδευτήρια Μπουγά. 2) Αγγελική Ανδριανού, Εκπαιδευτήρια Μπουγά. 3) Παναγιώτης – Δημήτριος Ηλιόπουλος, 1ο Λύκειο
Κατεύθυνση Οικονομίας και Πληροφορικής: 1) Μυρτώ – Μαρία Γκιούλου, 4ο Λύκειο. 2) Αθανασία Κυριαζή, 4ο Λύκειο. 3) Σταυρούλα Κόνιαρη, 6ο Λύκειο
Κατεύθυνση Υγείας: 1) Ανδρέας Παλάντζας, 3ο Λύκειο. 2) Παναγιώτα Χατζή, 3ο Λύκειο. 3) Αριστόδημος Πετρούλιας, Εκπαιδευτήρια Μπουγά
Ο πατέρας της Λαογραφίας
Ο Νικόλαος Πολίτης (Καλαμάτα, 3 Μαρτίου 1852 – Αθήνα, 12 Ιανουαρίου 1921) θεωρείται ο πρόδρομος της επιστήμης της Λαογραφίας στην Ελλάδα.
Από τα μαθητικά του χρόνια αναπτύσσεται το έντονο ενδιαφέρον του για το λαϊκό βίο.
Μαθητής Γυμνασίου ακόμη δημοσιεύει λαογραφικές μελέτες στα περιοδικά «Ευτέρπη» και «Πανδώρα». Σπούδασε Φιλολογία και Νομικά, και έγινε μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός. Εξέδωσε με τον Σπυρίδωνα Λάμπρου τα “Νεοελληνικά Ανάλεκτα Παρνασσού”.
Συνδέθηκε φιλικά με το βυζαντινολόγο Καρλ Κρουμπάχερ. Εργάστηκε στη Βιβλιοθήκη της Βουλής και κατέλαβε θέσεις στο υπουργείο Παιδείας. Εισηγήθηκε τη διδασκαλία της Δημοτικής στα σχολεία.
Το 1890 έγινε καθηγητής Μυθολογίας και Ελληνικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, του οποίου διετέλεσε και πρύτανης. Το 1908 ίδρυσε την Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία, το 1909 εξέδωσε το περιοδικό “Λαογραφία” και το 1918 ίδρυσε το Λαογραφικό Αρχείο. Σημαντικότερα έργα του είναι: “Μελέται περί του βίου και της γλώσσης του ελληνικού λαού” και “Εκλογαί από τα τραγούδια του ελληνικού λαού”.