Απαντήσεις στους Ξενοδόχους που αγωνιούν για ακρίβεια και πόλεμο
Τόπο έπιασε η «γκρίνια» της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας για το αεροδρόμιο Καλαμάτας και συγκεκριμένα προς τον περιφερειάρχη Π. Νίκα, ο οποίος δέχτηκε να καλύψει το σύνολο των άμεσων παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν για να βελτιωθεί η εικόνα του.
Από την άλλη, ο πρόεδρος της Ένωσης, Δημήτρης Καραλής, αναφερόμενος και στις τελευταίες εξελίξεις, σημείωσε ότι όλα όσα συμβαίνουν επηρεάζουν τον τουρισμό, καθώς είναι ένα ευαίσθητο προϊόν, το οποίο θέλει ηρεμία για να μπορεί να λειτουργήσει, ενώ αναφέρθηκε και στο κύμα ακρίβειας, που φοβάται ότι θα γίνει εντονότερο.
Παρεμβάσεις στο αεροδρόμιο
Ο κ. Καραλής υπογράμμισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το αεροδρόμιο Καλαμάτας και τις σοβαρές ελλείψεις που έχει σε θέματα ασφάλειας και εξυπηρέτησης των τουριστών.
Όπως είπε, όμως, ήρθε σε επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, ο οποίος δέχτηκε να αναλάβει άμεσα η Περιφέρεια και να καλύψει το σύνολο των παρεμβάσεων για να βελτιωθεί η εικόνα του αεροδρομίου. Συγκεκριμένα να αναβαθμισθεί ο χώρος των τουαλετών και να φτιαχτούν το αποχετευτικό σύστημα, το στέγαστρο και ο κλιματισμός. Οι εργασίες θα γίνουν άμεσα.
«Αυτή τη στιγμή η εικόνα του αεροδρομίου δημιουργεί τεράστια δυσφήμηση και αυτό έχει αντίκτυπο στον τουρισμό. Πρέπει άμεσα να βελτιωθεί η εικόνα», τόνισε ο κ. Καραλής.
Απρόσμενες εξελίξεις
Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στον τομέα του τουρισμού, όπως είπε ο κ. Καραλής, οι ξενοδόχοι πάνε «από το ζεστό στο κρύο και από το κρύο στο ζεστό». «Όλες αυτές οι απρόσμενες εξελίξεις έχουν επιπτώσεις γιατί ο τουρισμός είναι εύθραυστο προϊόν. Όλος ο δυτικός κόσμος είναι καρφωμένος στις οθόνες και παρακολουθεί τα τεκταινόμενα, τα οποία δεν είναι προς τη θετική πλευρά και θα έχουν σοβαρότατες αρνητικές επιπτώσεις. Περιμέναμε ότι μετά τη βαθιά κρίση της πανδημίας, που έχει επηρεάσει σε όλη του την έκταση τον ελληνικό τουρισμό, ότι θα έρθει η ανάσα που όλοι περιμέναμε. Δυστυχώς, τώρα με τις γεωπολιτικές εξελίξεις τα πράγματα δημιουργούν ανακατευθύνσεις, με αβέβαιες εξελίξεις και όλη αυτή η απρόοπτη και απρόβλεπτη έκταση των καταστροφών, συμπαρασύρει και μεγεθύνει την ενεργειακή κρίση, με επακόλουθο να μετακυλίεται ένα τσουνάμι ακρίβειας, που δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα για τον τουρισμό», τόνισε ο κ. Καραλής.
Ενεργειακό κόστος
Αναφερόμενος στο μεγάλο ζήτημα με το ενεργειακό κόστος, είπε ότι όλοι λένε ότι ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας μας, αλλά αυτή τη στιγμή η «βαριά βιομηχανία» κοστολογείται με ρεύμα οικιακής χρήσης. «Είναι ένα θέμα που αναγκαστικά και μετ’ επιτάσεως μπαίνει στο τραπέζι, γιατί αφορά άμεσα στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Εμείς βγάζουμε τις τιμές και τις στέλνουμε στους ταξιδιωτικούς πράκτορες, τουλάχιστον 3 μήνες πριν, ώστε να κοστολογήσουν και αυτοί και να βγουν στην αγορά. Άρα δεν έχουμε υπολογίσει την όποια ραγδαία οικονομική αλλαγή μπορεί να γίνει. Πάνω, λοιπόν, που είπαμε ότι φτάσαμε στο τέλος του τούνελ, ήρθε η απρόσμενη καταιγίδα των πολεμικών συγκρούσεων και σε έκταση που κανείς δεν περίμενε. Θεωρούσαμε ότι αρχίζουμε να μπαίνουμε σε κάποιον ρυθμό, αν όχι απόλυτης κανονικότητας, αλλά πολύ κοντά σε αυτή. Όλα τα σημάδια αυτό έδειχναν. Τώρα μπαίνουμε σε ένα άλλο ασαφές περιβάλλον που θα χρειαστεί χρόνο για να δούμε ποιες θα είναι οι επιπτώσεις, καθώς κανείς δεν μπορεί να πει τώρα ποιες θα είναι», κατέληξε ο κ. Καραλής.
Της Βίκυς Βετουλάκη