Σήμερα, 11 η Φεβρουαρίου 2022, παραδόθηκε στο παγκόσμιο κοινό η διεθνής ιστοσελίδα για τη Μεσογειακή Διατροφή με τίτλο The Mediterranean Diet, https://mediterraneandietunesco.org/ , αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας των μελών του Δικτύου των 7 χωρών και των Εμβληματικών τους Κοινοτήτων (Κορώνη από την Ελλάδα, Pollica και Cilento από την Ιταλία, Soria από την Ισπανία, Chefchaouen από το Μαρόκο, Hvar και Brac από την Κροατία, Αγρός από την Κύπρο και Tavira από την Πορτογαλία) που υποστήριξαν την εγγραφή της Μεσογειακής Διατροφής στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.
Η δημιουργία της κοινής ιστοσελίδας ήταν πρωτοβουλία του Μανιατακείου Ιδρύματος, σε συνεργασία με τον Δήμο Πύλου-Νέστορος, στο πλαίσιο της θητείας της Ελλάδας ως συντονίστρια χώρα των κοινών δράσεων του Δικτύου για το έτος 2021, ενώ η Ιταλία βρήκε τους απαραίτητους πόρους για την κατασκευή και συντόνισε τον σχεδιασμό της. Η εποικοδομητική συνεργασία των μελών του Δικτύου στηρίχθηκε στις κοινές αξίες, τη δημιουργικότητα και τη σταθερή δέσμευση των μελών του Δικτύου. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι η διαφύλαξη και προώθηση των αρχών και των αξιών της μοναδικής αυτής άυλης κληρονομιάς και των απεριόριστων προοπτικών της, η ανάδειξη των Εμβληματικών Κοινοτήτων ως κοινότητες σύμβολα, καθώς και η προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου.
Επιπλέον, προκειμένου η προσπάθεια αυτή να τύχει αφενός της μεγαλύτερης δυνατής υποστήριξης και αφετέρου της πληρέστερης ενημέρωσης για τις δράσεις του Δικτύου, το Δίκτυο αποφάσισε την έκδοση Newsletter, που θα αποστέλλεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ανα τακτά διαστήματα και θα περιλαμβάνει διάφορες ανακοινώσεις, εκδηλώσεις, ιστορίες κλπ. που συνδέονται με τη Μεσογειακή Διατροφή.
Επιθυμία όλων των μελών του Δικτύου είναι η ιστοσελίδα να λειτουργήσει ως ζωντανός πόρος ενδυνάμωσης και πολλαπλασιασμού των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουμε. Σας καλούμε να την επισκεφθείτε! Με προσήλωση και αίσθημα ευθύνης κινούμαστε σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, αναδεικνύοντας και προωθώντας το πολυδιάστατο στοιχείο της Μεσογειακής Διατροφής, συνδέοντάς το με την εκπαίδευση, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αφουγκραζόμενοι τις σύγχρονες διεθνείς προκλήσεις αλλά και τις μεγάλες ευκαιρίες, ώστε να αποτελέσει ένα δημιουργικό εργαλείο στην οικονομία του 21 ου αιώνα.
Διανύοντας τον δωδέκατο χρόνο από την εγγραφή της Μεσογειακής Διατροφής στους θησαυρούς της UNESCO είναι σαφές ότι η Μεσογειακή Διατροφή είναι μια κληρονομιά που συνεχώς αναδημιουργείται και δεν είναι τίποτα άλλο από τη δύναμη που έχει η ανθρώπινη δημιουργικότητα να ξεπερνάει την εποχή της και να κάνει γέφυρες στο μέλλον.