Ποικίλες είναι οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στον κόσμο της Καλαμάτας το προγραμματικό σχέδιο (master plan) για το λιμάνι της Καλαμάτας, με τους περισσότερους να είναι αντίθετοι στην ολοκλήρωση ενός τέτοιου έργου, μιας και θα αλλοιώσει το μοναδικό φυσικό πλούτο της παραλίας που διαθέτει η πόλη.
Ειδικότερα, για το έργο αυτό, που αφορά στον προλιμένα της Καλαμάτας από το ύψος του Πανελληνίου μέχρι και τον ανατολικό υπήνεμο μόλο (ταβέρνα Κοιλάκου), γνωμοδότησε θετικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας κατά την τελευταία συνεδρίασή του στις 27 Ιανουαρίου 2022.
Επιπρόσθετα, για το όλο ζήτημα τοποθετήθηκε πρόσφατα μιλώντας στην ΕΡΤ Καλαμάτας ο πρώην δήμαρχος Σταύρος Μπένος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι το κομμάτι αυτό αποτελεί μοναδικό παγκοσμίως παράδειγμα παραλίας εντός λιμένα πόλεως, πράγμα που από μόνο του το καθιστά άξιο ειδικής προστασίας.
Παράλληλα, χαρακτήρισε το εν λόγω master plan ως περιβαλλοντικό έγκλημα, ενώ απηύθυνε έκκληση «να επιστρέψει η Καλαμάτα στην τροχιά του οράματος που την ανέδειξε και την έκανε αγαπητή σε όλο τον κόσμο».
Το «Θ» βρέθηκε στην παραλία της Καλαμάτας και συνομίλησε με κατοίκους της πόλης για το αν και γιατί είναι υπέρ ή κατά αυτού του εγχειρήματος.
Χρήστος
«Η άποψή μου είναι ότι το έργο αυτό δεν πρέπει να προχωρήσει για πολλούς λόγους. Αρχικά ο κόσμος δε θα μπορεί να κάνει μπάνιο όπως συνηθίζει στο σημείο αυτό, όλα τα χρόνια. Έπειτα, όταν γίνεται ένα τέτοιο έργο, ακολουθεί η καταστροφή της φύσης και χαλάει η συνολική ομορφιά της παραλίας, αφού έτσι την υποβαθμίζουν ουσιαστικά».
Παναγιώτης Στεφάνου
«Προσωπικά, πιστεύω ότι χρειάζεται το master plan για την πόλη, καθώς θα ωφελήσει τον τουρισμό. Μέσα από αυτό θα καταφέρουν να έρχονται πολλά τουριστικά σκάφη ή οτιδήποτε άλλο και θα βοηθηθεί η πόλη. Άλλωστε, διαθέτουν τόσο μεγάλο αιγιαλό η Καλαμάτα και η Μεσσηνία γενικότερα, που θεωρώ ότι δε θα βλαφτεί με την περάτωση ενός τέτοιου έργου».
Μαγδαληνή Κ.
«Εγώ από πλευράς μου θα έλεγα όχι σε ένα τέτοιο έργο. Φυσικά, η καταστροφή της παραλίας και του περιβάλλοντος χώρου που θα επέλθει από ένα τέτοιο έργο, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέα. Θα ήταν καλύτερα να μην προχωρήσει τελικά η πρόταση αυτή».
Πίτσα
«Είμαι ενάντια στην πρόταση αυτού του έργου, όπως και πολλοί ακόμα κάτοικοι της πόλης. Μεγαλώσαμε δίπλα σε αυτή την παραλία και είναι παράλογο να τη χαλάσουν με το έτσι θέλω προς όφελος κάποιων συγκεκριμένων σκοπών. Εξάλλου, από όλα αυτά που έχουν δηλώσει οι αρμόδιοι ότι προτίθενται να κάνουν είναι βέβαιη η περαιτέρω μόλυνση της θαλάσσιας περιοχής, με αποτέλεσμα να καταστραφεί το προνόμιο που διαθέτουμε να έχουμε μια τόσο όμορφη παραλία “μέσα” στην πόλη μας».
Κωνσταντίνα Χαλουλάκου
«Είμαστε αντίθετοι στην πρόταση αυτή. Βέβαια, επιθυμούμε να βελτιωθεί η εικόνα του αιγιαλού, χωρίς όμως να καταπατηθεί η παραλία και να αλλοιωθεί η τωρινή εικόνα της. Η όλη ομορφιά της πόλης μας είναι αυτή η παραλία της. Είναι λογικό, λοιπόν, να επέμβουμε σ’ αυτή και να την καταστρέψουμε;».
Αγγελική Τσάκου
«Θα είναι πολύ άσχημο αν γίνει κάτι τέτοιο. Προσωπικά, πιστεύω ότι θα χαλάσει ολόκληρη την παραλία της Καλαμάτας. Ακόμα, θα μολυνθούν τα νερά της παραλίας, μιας και αυτό είναι κάτι που έχουμε δει σε αντίστοιχες μελέτες που έχουν περατωθεί σε μικρότερη έκταση σε νησιά».
Παναγιώτης Μαρκόπουλος
«Το σωστότερο είναι η παραλία να μείνει ως έχει. Δεν υπάρχει λόγος να προβούν σε τέτοιες ενέργειες και να αλλοιωθεί η τωρινή εικόνα της. Παράλληλα, πιστεύω ότι εμείς ως πολίτες δεν έχουμε λάβει επαρκή ενημέρωση από το Δήμο για το τι προτίθεται να υλοποιήσει επακριβώς στο σημείο, πέρα από μια γενική εικόνα που έχει δοθεί. Καλό θα ήταν να υπάρξει και μια συνολική ενημέρωση του Δήμου προς τον κόσμο της πόλης, αφού μας αφορά όλους».
Κωνσταντίνος Κτίστης
«Εγώ, προσωπικά, πιστεύω ότι μέσα από αυτό θα αξιοποιηθεί καλύτερα αυτό το κομμάτι της πόλης και θα γίνει κάτι όμορφο».
Αφροδίτη Λύκου
«Στο κομμάτι αυτό της παραλίας ερχόμαστε συχνά τα καλοκαίρια και θεωρούμε ότι είναι άδικο και παράλογο να καταστραφεί αυτή η εικόνα της παραλίας. Καλό θα ήταν, βέβαια, να δημιουργηθούν κτήρια, όχι όμως επάνω στην παραλία, έχοντας μια καλή εφαρμογή και αξιοποίηση από τους ανθρώπους, αλλά το περιβάλλον κατά τα άλλα να μη χαλάσει.
Οι αλλαγές υποτίθεται ότι γίνονται προς όφελος του κόσμου και για να δημιουργηθεί κάτι καλύτερο. Εμείς, λοιπόν, θέλουμε μια αλλαγή προς όφελος του κόσμου, αλλά και των αρμοδίων, για να συνδυαστούν και οι δύο πλευρές. Ακόμα, εάν είναι απαραίτητη μια τέτοια επέμβαση, όπως αναγράφει το master plan, θα ήταν να αξιοποιηθεί και η Δυτική Παραλία, μιας και έχει μείνει ανεκμετάλλευτη τόσα χρόνια».
Παναγιώτης
«Θεωρώ ότι μέσα από όλο αυτό, τελικά, δε θα γίνει κάτι αξιόλογο. Πραγματικά, αν γίνουν όλα αυτά που δεσμεύονται να κάνουν, η παραλία θα χάσει την ομορφιά που έχει τώρα. Σίγουρα ένα τέτοιο έργο θα έχει οικονομικό όφελος για την πόλη. Από εκεί και ύστερα, χάνει ο ντόπιος αυτό το όμορφο που έχει τώρα το σημείο αυτό της πόλης».
Της Χριστίνας Μανδρώνη
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας