Επιμορφωτικό σεμινάριο δια ζώσης για 30 εκπαιδευτικούς πραγματοποίησε το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Καλαμάτας (ΚΠΕ/ΚΕΠΕΑ) την περασμένη Κυριακή, σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Αλαγονίας και Αρτεμισίας και με την υποστήριξη των Τοπικών Κοινοτήτων Αρτεμισίας και Αλαγονίας.
Το σεμινάριο εντάχθηκε στο πλαίσιο δράσεων της Ορεινής Ακαδημίας Ταϋγέτου και του Εκπαιδευτικού Δρυμού Ταϋγέτου του Εργαστηρίου Βιωματικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας.
Στόχος του ήταν να γνωρίσουν οι εκπαιδευτικοί τον Ταΰγετο τόσο ως πεδίο εκπαιδευτικών δράσεων και παιδαγωγικών, βιωματικών εξορμήσεων όσο και ως πεδίο εφαρμογής δράσεων που αφορούν στην κυκλική οικονομία, τους τρόπους βιώσιμης ανάπτυξης μιας ορεινής περιοχής και τη σύνδεσή τους με πρακτικές του παρελθόντος ως απάντηση σε σημερινά περιβαλλοντικά ζητήματα.
Η επιμορφωτική δράση βασίστηκε στους πυλώνες της αειφορίας παρέχοντας συγκεκριμένα παραδείγματα βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από συγκεκριμένες βιωματικές δραστηριότητες στα χωριά Αρτεμισία και Αλαγονία του Ταϋγέτου.
«Ξεκινήσαμε», όπως περιγράφεται σε σχετική ανακοίνωση, «από το Λαογραφικό Μουσείο και Πινακοθήκη Αρτεμισίας, όπου μας υποδέχτηκαν και μας ξενάγησαν ο πρόεδρος της Κοινότητας Παναγιώτης Διονυσόπουλος και ο Παναγιώτης Μασουρίδης από τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο. Οι εκπαιδευτικοί πρότειναν και υλοποίησαν εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο χώρο.
Επισκεφτήκαμε και ξεναγηθήκαμε από το δασάρχη Καλαμάτας Σπύρο Κατσίποδα στο χώρο του Ξυλοπριστηρίου Αρτεμισίας και γνωρίσαμε το ρόλο που έπαιξε στην κοινωνική και οικονομική εξέλιξη των τοπικών κοινωνιών αλλά και τη μελλοντική εξέλιξη του χώρου.
Κατόπιν μεταβήκαμε στο κτήμα του Παναγιώτη Χελά, τοπικού επιχειρηματία, όπου μας υποδέχτηκε με αναμμένη φωτιά και ζεστό τσάι με μέλι Ταϋγέτου. Στο σημείο αυτό μιλήσαμε για την κυκλική οικονομία και μας παρουσίασε ο κ. Σαρρής (εκπαιδευτικός του 13ου Δ.Σ. Καλαμάτας) το έργο “Taygetos Food and Farm” και τη δράση “Χωριό σε μετάβαση” (transition village), που περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως “Zero-waste Πανηγύρια” (με μηδενικά απορρίμματα), δενδροφυτεύσεις στον οικισμό για φυσική στήριξη μέχρι και κατάστημα ανταλλαγής (Swap Shop), ενώ εφαρμόζεται με επιτυχία τα τελευταία χρόνια.
Μάλιστα, κατά την επίσκεψή μας στο επόμενο σημείο, το χωριό Αλαγονία, συναντήσαμε και τον κ. Παναγιώτη Μανίκη από το Σύλλογο Φίλων Φυσικής Καλλιέργειας με ομάδα εθελοντών, από όλη την Ελλάδα, που έκαναν παράλληλη δράση δενδροφύτευσης σε σημεία του οικισμού που είχαν κατολισθήσει. Μάλιστα, “μπήκαμε στο χορό” φτιάχνοντας λασπόμπαλες με σπόρους, όπου ο κ. Μανίκης μας εξήγησε τη συγκεκριμένη τεχνική και φιλοσοφία αποκατάστασης του οικοσυστήματος.
Για να προχωρήσουμε στο παλαιό σχολείο της Αλαγονίας περάσαμε από το παλιό δύσβατο μονοπάτι που πήγαιναν τα παιδιά σχολείο τα παλιά χρόνια. Η Ελένη Λούρα, δασκάλα του 12ου Δημοτικού Καλαμάτας, μαζί με τον Γιώργο Καζάκο από την Κοινότητα Αλαγονίας και τον Αντώνη Καζάκο από τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο, μας παρουσίασαν διαδρομές σε όλα τα ορεινά χωριά του Δυτικού Ταϋγέτου που με τους μαθητές μας μπορούμε να επισκεφτούμε. Είχαν ετοιμάσει χάρτες με πάνω από 18 διαδρομές, μονοπάτια μέσα στο δάσος, μέσα στα χωριά (Λαδά-Καρβέλι-Αρτεμισία-Πηγές-Αλαγονία-Νέδουσα), όπου οι μαθητές θα ευαισθητοποιηθούν στην προστασία του δάσους και του βουνού.
Το σεμινάριο έκλεισε με φαγητό σε τοπική ταβέρνα και ανταλλαγή απόψεων των εκπαιδευτικών, αξιολόγηση και προτάσεις αξιοποίησης των διαδρομών που μας παρουσιάστηκαν.
Ως ΚΕΠΕΑ Καλαμάτας χρειάζεται να σημειώσουμε ότι όλοι οι ντόπιοι που γνωρίσαμε προσφέρθηκαν με προθυμία να μας βοηθήσουν στο εκπαιδευτικό μας έργο. Μάλιστα, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Αλαγονίας και Αρτεμισίας προσέφεραν το λεωφορείο με το οποίο μετακινηθήκαμε αλλά και με χαρά μας περιμένουν με τις μαθητικές ομάδες να μας δείξουν τα μονοπάτια στον Ταΰγετο, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλους τους εισηγητές του σεμιναρίου, το δασάρχη κ. Κατσίποδα, τον κ. Παναγιώτη Χελά, τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων και των τοπικών Πολιτιστικών Συλλόγων, αλλά και όλους και όλες που μας προσέφεραν τις γνώσεις τους και μας έδειξαν εμπράκτως ότι ο Ταΰγετος δεν έχει μόνο αξιόλογα προϊόντα, αλλά κυρίως ζεστούς ανθρώπους.
Βέβαια, όλοι και όλες οι εκπαιδευτικοί που παρακολούθησαν το βιωματικό σεμινάριο συμμετείχαν με όλη τους τη διάθεση, ακολούθησαν τα δύσβατα μονοπάτια και έκαναν προτάσεις συνεχώς, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα πολύ όμορφο κλίμα συνεργασίας και καταφέραμε να συγκεράσουμε το τρίπτυχο πνεύμα-σώμα-ψυχή με το φυσικό τοπίο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Το σεμινάριο υλοποιήθηκε, από τη μεριά του ΚΕΠΕΑ Καλαμάτας, στο πλαίσιο της Πράξης “Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ)-Περιβαλλοντική Εκπαίδευση” και του υποέργου 2, Άξονας προτεραιότητας 6, στις Περιφέρειες σε μετάβαση και μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση” με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».