“Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ακόμα και έπειτα από πέντε (5) ΕΣΠΑ, έχει πολύ σοβαρά ζητήματα με τις υποδομές, την ύδρευση, την άρδευση, τους οδικούς άξονες, την υποστήριξη πολιτιστικών μνημείων” δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, χαιρετίζοντας ενημερωτική εκδήλωση -με θέμα “Το χρηματοδοτικό πλαίσιο της Νέας Προγραμματικής Περιόδου και οι ευκαιρίες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση”- που διοργάνωσαν στο Πανταζοπούλειο Πνευματικό Κέντρο στη Βυτίνα η ΠΕΔ Πελοποννήσου, η ΚΕΔΕ και η ΕΕΤΑΑ.
Ο περιφερειάρχης επισήμανε επίσης σοβαρά προβλήματα “και με τους δικαιούχους και με την έλλειψη συνέργειας μεταξύ των χρηματοδοτικών προγραμμάτων και με την κρατική γραφειοκρατία και λόγω υποστελέχωσης της δημόσια διοίκησης”, σημειώνοντας ότι “επιχειρείται να στηθεί ένα είδος παράλληλης διοίκησης με τις Αναπτυξιακές”.
Λόγω των ζητημάτων αυτών, η Περιφέρεια παραμένει φτωχή παρά τα πέντε (5) μέχρι τώρα χρηματοδοτικά προγράμματα και αδυνατεί να αναδείξει τα αναμφισβήτητα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, συνέχισε ο Π. Νίκας, προσθέτοντας ότι “δυστυχώς όλα αυτά επιτείνονται από έναν κρατικό μηχανισμό που δε λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”.
Όπως υπογράμμισε ο περιφερειάρχης, πλέον αυτή τη στιγμή “διαθέτουμε μια σειρά από χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως τα 400 εκατομμύρια του νέου ΕΣΠΑ, τις πιστώσεις του νέου ΠΔΕ (ΕΠΑ), του Ταμείου Ανάκαμψης και του Ταμείου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης για τις περιοχές που επηρεάζει η απολιγνιτοποίηση, καθώς και τα κονδύλια από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, αλλά και χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το ΕΠΑΝΕΚ, το ΥΜΕΠΕΡΑΑ και το ΠΑΑ”.
Ο Π. Νίκας επισήμανε ότι θα μπορέσει να παραχθεί αποτέλεσμα “αν λειτουργήσουμε με διαφορετικό μυαλό απ’ ό,τι στο παρελθόν, αν υπερβούμε τους τοπικισμούς και δούμε το γενικότερο συμφέρον, αν κάνουμε για το κάθε έργο μελέτη κόστους – οφέλους, αν υπάρξει συνέργεια μεταξύ των εργαλείων αυτών και, το σημαντικότερο, αν στελεχωθούν οι περιφέρειες με εξειδικευμένο προσωπικό και δεν επιμένουμε στις παράλληλες διοικήσεις τύπου Αναπτυξιακών που δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα, αλλά μάλλον δημιούργησαν περισσότερα”
Και κατέληξε τονίζοντας: “Το θέμα είναι η στρατηγική για την ορθολογική αξιοποίηση των σημαντικών πιστώσεων που έχουν διατεθεί. Από την πλευρά μας, ως Περιφέρεια θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, συνεργαζόμενοι με τους δημάρχους”.
Η εκδήλωση
Στο πλαίσιο της πιο πάνω εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι στόχοι και οι δράσεις των τομεακών προγραμμάτων της νέας προγραμματικής περιόδου 2021 – 2027 και ειδικότερα το Περιφερειακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου της νέας περιόδου, εκτιμήθηκαν αποτελέσματα και συμπεράσματα της προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020 και αναλύθηκαν κανονιστικές της νέας προγραμματικής περιόδου, ειδικότερα για τους δικαιούχους.
Παρουσιάστηκαν, εξάλλου, προγράμματα του Πράσινου Ταμείου για τους Δήμους, αλλά και οι άξονες του Ταμείου Ανάκαμψης για τις δημόσιες υποδομές, ενώ έγινε και εκτενής αναφορά στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και στα προγράμματά του.
Κοινό συμπέρασμα αποτέλεσε να επιδιωχθεί η δυνατότητα υλοποίησης και απορρόφησης των προγραμμάτων με συντονισμένες ενέργειες στο πλαίσιο της ελληνικής και κοινοτικής νομοθεσίας, ενώ δόθηκε έμφαση στην εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων χωρικής επένδυσης που απαιτούν συνεργεία των δικαιούχων.