Να παραταθεί η προθεσμία εφαρμογής των υποχρεώσεων για τα ξενοδοχεία σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των αποβλήτων και τη μείωση της χρήσεως ορισμένων πλαστικών προϊόντων ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων με επιστολή της από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.
Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, τα ξενοδοχεία πρέπει να προσαρμοσθούν σε νέα δεδομένα από την αρχή του 2022 για τη διαχείριση των αποβλήτων και τη χρήση πλαστικών προϊόντων.
Νέες υποχρεώσεις
Όπως αναφέρεται στην επιστολή της Ομοσπονδίας, στον κλάδο της εστίασης η υποχρέωση ετήσιας καταχώρησης των παραγόμενων αποβλήτων των τροφίμων σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα συνδέεται με τον τζίρο της επιχείρησης, ενώ στην περίπτωση των ξενοδοχείων η συγκεκριμένη υποχρέωση εφαρμόζεται οριζόντια για όλες τις επιχειρήσεις δυναμικότητας άνω των 100 κλινών (δηλαδή άνω περίπου των 50 δωματίων), για τη μεγάλη πλειοψηφία, δηλαδή, του κλάδου.
«Στις περιοχές εκτός αστικών κέντρων και ακόμα περισσότερο στα νησιά υπάρχουν πλείστες όσες ιδιαιτερότητες και προβλήματα, όπως έλλειψη υποδομών (ΧΥΤΑ, υποδομές ανακύκλωσης) και αμέτρητες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις (χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως ακόμα δεν έχει επιλυθεί το πρόβλημα της διάθεσης υγρών αποβλήτων τριτοβάθμιας επεξεργασίας σε αγροτεμάχια) που καθιστούν εξαιρετικά δυσχερή τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων στην περιβαλλοντική νομοθεσία. Σήμερα το 80% περίπου των Δήμων δε διαθέτει ακόμα τις απαραίτητες υποδομές για την αποκομιδή και διαχείριση οργανικών αποβλήτων», σημειώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία.
Θέλουν παράταση
Ζητούν, λοιπόν, οι ξενοδόχοι να παραταθεί ο χρόνος έναρξης ισχύος των νέων ρυθμίσεων, για την 1η/1/2023, άλλως αυτές να μη συνοδεύονται μέχρι τις 31/12/2022 από κυρώσεις, με την ελπίδα ότι μέχρι τότε οι Δήμοι θα έχουν διαμορφώσει ολοκληρωμένα σχέδια αποκομιδής – απόθεσης οργανικών αποβλήτων.
«Στο ενδιάμεσο διάστημα θα πρέπει να επανεξεταστεί το νομικό πλαίσιο και να επεκταθεί, όπως είναι δίκαιο και σωστό, το κριτήριο του τζίρου και στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις σε σχέση με τα έσοδά τους που προέρχονται από τις υπηρεσίες εστίασης (και όχι και τις υπηρεσίες διαμονής).
Σημειώνεται πως, όπως επιβεβαιώνεται και από τον επιμερισμό των συντελεστών ΦΠΑ, στο ξενοδοχειακό προϊόν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων μιας ξενοδοχειακής επιχείρησης προέρχεται από τη διαμονή και όχι από την παροχή υπηρεσιών εστίασης και, επομένως, αντίστοιχα περιορισμένα είναι τα παραγόμενα οργανικά απόβλητα», καταλήγει η επιστολή της ΠΟΞ.