Συνάντηση σε πρώτο επίπεδο προκειμένου να συντονιστούν οι δράσεις και να αποτραπεί η αλλοίωση του προλιμένα Καλαμάτας, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στο πάρκο του Πανελληνίου.
Την πρωτοβουλία αυτή στήριξε μεγάλος αριθμός πολιτών, ενώ το «παρών» έδωσαν και επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, περιφερειακοί σύμβουλοι, φορείς και σύλλογοι, εκφράζοντας έτσι την εναντίωσή τους ως προς το σχεδιαζόμενο master plan.
Ειδικότερα, για το εν λόγω master plan που αφορά σε παρεμβάσεις στον προλιμένα της Καλαμάτας, περιλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, την ανέγερση δύο διώροφων κτηρίων συνολικού εμβαδού 1500 τ.μ. στο ύψος του αιγιαλού και την κάλυψη μεγάλου μέρους της αμμουδιάς από τσιμέντο, συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή που στο εξής θα έχει ως ρόλο την προώθηση των αιτημάτων των πολιτών στις αρμόδιες Αρχές και τη συνέχισης της συλλογικής διεκδίκησης για την προστασία του προλιμένα.
Μανώλης Μάκαρης
Το λόγο πήρε πρώτος ο επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες» στο Δήμο Καλαμάτας, Μανώλης Μάκαρης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι το master plan που πήρε θετική γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων κατά το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο έρχεται να αλλάξει προς το χειρότερο την εικόνα του προλιμένα.
Όπως υπογράμμισε στη συνέχεια: «Είναι ξεκάθαρο ότι, εάν εφαρμοστεί ο συγκεκριμένος σχεδιασμός, αλλάζει ουσιαστικά η φυσιογνωμία του προλιμένα και δημιουργείται το παράδοξο να καταστρέφεται η μοναδική αστική παραλία στην Ελλάδα».
Μαρίστα Ορφανού
Εκπροσωπώντας την Περιβαλλοντική Ένωση Μεσσηνίας ως συντονίστρια, η κα Μαρίστα Ορφανού ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι μία από τις πρώτες παρεμβάσεις που πραγματοποίησε η ΠΕΜ ήταν το Μάρτιο του 2020, όταν εξέφρασε δημόσια την αντίθεσή της με το σχεδιαζόμενο master plan, παραθέτοντας εναλλακτικές προτάσεις.
Όπως εξήγησε λίγο αργότερα, η Περιβαλλοντική Ένωση στέκεται απέναντι στο συγκεκριμένο σχεδιασμό στον προλιμένα, καθώς τα αναπτυξιακά έργα που αποβλέπουν στην αξιοποίηση και ανάδειξη του τόπου, οφείλουν να γίνονται με ηπιότερο σχεδιασμό, ο οποίος θα σέβεται το περιβάλλον και το συνολικό τοπίο.
Λέττα Σοφικίτη-Πετρουλάκη
Από πλευράς της, η κα Λέττα Σοφικίτη-Πετρουλάκη από την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας υπογράμμισε: «Οι αναπλάσεις θα πρέπει να γίνονται προς όφελος της πόλης, του φυσικού περιβάλλοντος και των πολιτών. Δεν μπορεί να γίνονται αναπλάσεις προς όφελος αυτών που έχουν χρήματα και μπορούν να παρκάρουν τα μεγάλα γιοτ στο λιμάνι».
Μιλώντας εκ μέρους ενός από τους πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης, όπως είναι η Πειραματική Σκηνή, εξέφρασε την ανάγκη της πόλης να προβλεφθεί και να υλοποιηθεί χώρος για τον πολιτισμό.
Φεβρωνία Εξακουστίδου
Εκπροσωπώντας τη νεοσύστατη «Πρωτοβουλία Προοδευτικών Πολιτών Καλαμάτας», η καΦεβρωνία Εξακουστίδου εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συλλογική κινητοποίηση των πολιτών ενάντια στην πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να μεταβάλλει την υπάρχουσα μορφή του προλιμένα. Κι όπως σημείωσε χαρακτηριστικά αναφορικά με την κατεύθυνση της προχθεσινής πρωτοβουλίας: «Μόνο ενωμένοι και μαζί μπορούμε να πετύχουμε πράγματα».
Στέφανος Κουνιάδος
Από την «Οικολογική Κίνηση Καλαμάτας» ο κ. Στέφανος Κουνιάδος στάθηκε στο γεγονός ότι στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από ένα τέτοιο έργο δε συζητήθηκαν σχεδόν καθόλου, καθώς στις συνολικά πέντε ώρες που διήρκεσε η συζήτηση αναπτύχθηκαν διάφορα άλλα ζητήματα και όχι αυτό, που θα έπρεπε να αναλυθεί.
Βασίλης Τσουλάκος
Εκπροσωπώντας τον περιφερειακό σύμβουλο και επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου», Θανάση Πετράκο, ο κ. Βασίλης Τσουλάκος ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να δεσμευτούν και να μην πάψουν να αγωνίζονται, προκειμένου η εικόνα που υπάρχει σήμερα στην παραλία της Καλαμάτας να μην αλλοιωθεί και, πολύ περισσότερο, να περάσει αυτούσια στις επόμενες γενιές.
Περαιτέρω, ως εκπρόσωπος της παράταξης, διαβεβαίωσε ότι θα μεταβιβάσει τις θέσεις που ακούστηκαν, για να ληφθούν υπόψη στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα στην Τρίπολη.
Βασίλης Τζαμουράνης
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Καλαμάτα-Πρότυπος Δήμος», Βασίλης Τζαμουράνης, στάθηκε σε ορισμένα κομβικά σημεία γύρω από τα οποία επικεντρώνονται οι βασικές ενστάσεις της παράταξής του. Αρχικά, ανέφερε ότι η υπάρχουσα μορφή του χώρου στον προλιμένα πρέπει με κάθε τρόπο να διατηρηθεί, μιας και αυτό είναι «μια άποψη που μας ενώνει όλους», όπως ανέφερε.
Επιπροσθέτως, εξήγησε ότι οι ενστάσεις που έχουν ακουστεί όλες αυτές τις ημέρες κατά του master plan και της ανοικοδόμησης των δύο μεγάλων κτηρίων σε καμία περίπτωση δεν βάλλουν κατά των ναυταθλητικών συλλόγων και κάτι τέτοιο δεν υπάρχει κατά νου. Στόχος, σχολίασε, είναι η στήριξη των συλλόγων και η ύπαρξη υποδομών που θα τους διευκολύνουν. Κλείνοντας πρότεινε, αντικαθιστώντας τα δύο μεγάλα κτήρια που έχουν προβλεφθεί στην εν λόγω μελέτη, να εφαρμοστεί ένα κτηριολογικό πρόγραμμα που να καλύπτει τις ανάγκες με φειδώ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξέφρασαν ακόμη τις απόψεις τους και οι: Δημήτρης Οικονομάκος (Λαϊκή Συσπείρωση), Παναγιώτης Λύρας (Κοινότητα Καλαμάτας), Νίκος Πατσαρίνος (Προοδευτικοί Πολίτες), Ηλίας Μπιτσάνης (δημοσιογράφος), Σταμάτης Μπεχράκης (Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες), Γιώργος Καραμπάτος (πρώην πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας) και Στάθης Παπαδόπουλος (SOS Κυπαρισσιακός).
Χρ. Μ.