Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος «απογειώθηκαν» στην Τουρκία, με τις σχετικές αυξήσεις να ξεκινούν από το 50% και να φτάνουν έως και το 125%, προκαλώντας «σοκ» μεταξύ των καταναλωτών που αντιδρούν βάζοντας φωτιά στους λογαριασμούς που δεν μπορούν να πληρώσουν
Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος «απογειώθηκαν» στην Τουρκία τον περασμένο μήνα, με τις σχετικές αυξήσεις να ξεκινούν από το 50% και να φτάνουν έως και το 125%, προκαλώντας «σοκ» μεταξύ των καταναλωτών που αντιδρούν βγαίνοντας στους δρόμους των μεγαλύτερων τουρκικών πόλεων και διαδηλώνοντας.
«Όποιος δεν διαμαρτύρεται για το υψηλό κόστος διαβίωσης είναι είτε κλέφτης είτε τρελός», γράφει ο Τούρκος κωμικός Τζεμ Γιλμάζ στο twitter, απευθυνόμενος στους πάνω από 15 εκατομμύρια ακολούθους του, με την εν λόγω ανάρτηση να αποτυπώνει όμως και το κλίμα που επικρατεί πια μεταξύ των πολιτών στη γειτονική χώρα.
Ενδεικτικές της λαϊκής δυσφορίας και οι εικόνες από τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που έλαβαν χώρα τις περασμένες ημέρες σε πολλές πόλεις της Τουρκίας, με τους διαδηλωτές να βάζουν φωτιά στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού που οι ίδιοι καταγγέλλουν πως δεν έχουν πια τα χρήματα για να πληρώσουν.
«Από σήμερα δεν θα πληρώνω τους λογαριασμούς του ρεύματος μέχρι ο Ερντογάν να αποσύρει τις αυξήσεις των τιμών που υπέγραψε στις 31 Δεκεμβρίου», δήλωσε από την πλευρά του και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).
Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκε στις αρχές Ιανουαρίου έως και κατά 125% για το βιομηχανικό ρεύμα και περίπου κατά 50% για τα νοικοκυριά.
Ιδιοκτήτες εστιατορίων έχουν – σε ένδειξη διαμαρτυρίας – κολλήσει στις βιτρίνες και στις προσόψεις των καταστημάτων τους τους λογαριασμούς ρεύματος, ενώ και η θρησκευτική μειονότητα των Αλεβιτών αποφάσισε να μην πληρώσει τους λογαριασμούς ρεύματος για τους χώρους λατρείας της.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών της ενέργειας θα ανακοινωθούν «πολύ σύντομα».
Όλοι διερωτώνται ωστόσο πόσο σοβαρό θα είναι το πολιτικό κόστος αυτής της κρίσης, με την άνοδο του πληθωρισμού στην Τουρκία, για τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στον δρόμο προς τις επόμενες διπλές (βουλευτικές και προεδρικές) εκλογές που είναι κανονικά προγραμματισμένες για το 2023.
Με πληροφορίες από Reuters, thenationalnews.com, ΑΠΕ-ΜΠΕ