Την ετοιμότητα των Περιφερειών της χώρας για την έναρξη της τουριστικής χρονιάς από το Μάρτιο ζήτησε χθες ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, από τους περιφερειάρχες στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, υπό την προεδρία του και με τη συμμετοχή της υφυπουργού Τουρισμού, Σοφίας Ζαχαράκη, της γ.γ. Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Ολυμπίας Αναστασοπούλου, του γ.γ. του ΕΟΤ, Δημήτρη Φραγκάκη, των περιφερειαρχών της χώρας και των αντιπεριφερειαρχών Τουρισμού.
Κηρύσσοντας την έναρξη της συνεδρίασης, ο υπουργός Τουρισμού κάλεσε τους περιφερειάρχες να είναι έτοιμοι και οργανωμένοι για την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου, καθώς τα μηνύματα από τις προκρατήσεις είναι πολύ αισιόδοξα και από τις αρχές Μαρτίου αναμένονται σημαντικές ροές επισκεπτών προς την Ελλάδα.
Απευθυνόμενος στους περιφερειάρχες της χώρας που σύσσωμοι έδωσαν το «παρών» στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο κ. Κικίλιας είπε χαρακτηριστικά: «Είμαστε συμπαίκτες σε αυτή την εθνική προσπάθεια. Ενώνουμε δυνάμεις και εργαζόμαστε σκληρά, με συναίσθηση της ευθύνης να επιστρέψει η ευημερία στη μέση ελληνική οικογένεια. Ξέρω ότι το κάνετε με επαγγελματισμό και με σοβαρότητα σε όλα τα θέματα και θέλω να ξέρετε ότι το υπουργείο Τουρισμού στέκεται δίπλα σας με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία».
Αναφερόμενος ειδικότερα στα εργαλεία αυτά, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε τη δυνατότητα της ίδρυσης Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού και της απευθείας διαφήμισης κάθε Περιφέρειας σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, που δίνεται πλέον μέσω του πρόσφατου νόμου του υπουργείου Τουρισμού, ενώ εστίασε στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, καλώντας τις Περιφέρειες να κάνουν προτάσεις για χρηματοδότηση έργων υποδομών.
Σε ό,τι αφορά το 2022, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι οι προκρατήσεις του Ιανουαρίου, καθώς και τα αιτήματα των αεροπορικών εταιρειών για θέσεις στα ελληνικά αεροδρόμια (slots) ξεπερνούν κάθε προσδοκία. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η κρουαζιέρα θα έχει αύξηση 250% στη Βόρεια Ελλάδα και την ίδια στιγμή Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα είναι λιμάνια εκκίνησης για κρουαζιέρες.
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η TUI φέτος προγραμματίζει να φέρει 3 εκατομμύρια επισκέπτες στην Ελλάδα, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό καταγράφεται το γεγονός ότι από τον Απρίλιο δρομολογούνται για την Ελλάδα 14 πτήσεις την εβδομάδα από τις ΗΠΑ.
Η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, απαρίθμησε τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί μέσα στο 2021 για την ενίσχυση των ειδικών μορφών τουρισμού, από τον οινοτουρισμό και τα δύο συνέδρια που έχουν ήδη διενεργηθεί, τις συμφωνίες με συναρμόδιους υπουργούς για οικοτουρισμό, ποδηλατικό τουρισμό, αγροτουρισμό, αλιευτικό τουρισμό, καταδυτικό τουρισμό, στρατιωτικό τουρισμό, αλλά και την ιδιαίτερη σημασία που δίνεται στον ορεινό, το γαστρονομικό, τον τουρισμό υγείας, το θρησκευτικό και τον συνεδριακό τουρισμό.
Τόνισε επίσης, ότι ξεκίνησε ήδη η εργασία για την αξιοποίηση της τεχνικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, αλλά και ότι 46 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης προορίζονται για εξ αποστάσεως εκπαιδευτικά προγράμματα για reskilling και upskilling των ανθρώπων του Τουρισμού.
Από την πλευρά τους, οι περιφερειάρχες στο σύνολό τους υπογράμμισαν ότι θα είναι πανέτοιμοι για τη νέα χρονιά.
Στη συνεδρίαση έγινε μία σύντομη παρουσίαση των Εθνικών Σχεδίων Δράσης «2030» της μελέτης του ΙΝΣΕΤΕ από τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, Γιάννη Ρέτσο, ενώ η Αγγελική Κοσμοπούλου από το Ίδρυμα Λασκαρίδη παρουσίασε τις δυνατότητες συνεργασίας των Περιφερειών για τον καθαρισμό των ακτών και των βυθών.