Στον αέρα τα αντιδιαβρωτικά σε Πεταλίδι και Δήμο Πύλου- Νέστορος
Έπειτα από μήνες με συνεδριάσεις μέσω τηλεδιασκέψεων ή στο Φιλοσοφικό Κέντρο το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης επέστρεψε την Τετάρτη στο φυσικό του χώρο, στο Δημαρχείο της πόλης.
Βέβαια, υπήρχε παράλληλα και η δυνατότητα συμμετοχής εξ αποστάσεως, αφού ακόμα ισχύουν κάποιοι περιορισμοί, αλλά το όλο κλίμα θύμιζε κάτι από τις προ κορωνοϊού εποχές. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι δεν υπήρξαν προβλήματα στη μετάδοση της συνεδρίασης για εμάς που παρακολουθούμε μέσω διαδικτύου, πρόβλημα που παρουσιαζόταν στις προηγούμενες συνεδριάσεις.
Οι ερωτήσεις των συμβούλων, οι απαντήσεις του δημάρχου αλλά και τα σημαντικά θέματα
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ανακοίνωση στο Σώμα ότι και ο Δήμος Μεσσήνης έχει αποφασίσει να συνδράμει στη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για το δοκιμαζόμενο λαό στην Ουκρανία και έτσι δήλωσε συμμετοχή στην ανάλογη πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί, ενώ θα υπάρξει ενημέρωση προς τον κόσμο που επιθυμεί να βοηθήσει.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο δήμαρχος Μεσσήνης που ενημέρωσε για εξελίξεις που αφορούν θέματα του Δήμου, αλλά και συναντήσεις που είχε και θα έχει στην Αθήνα.
Όπως ανέφερε, χθες Πέμπτη θα είχε συναντήσεις προκειμένου να υπάρξουν εξελίξεις για το Φιλοσοφικό Κέντρο της πόλης, καθώς και το Βιολογικό του Πεταλιδίου.
Σήμερα δε Παρασκευή θα συμμετέχει σε συνάντηση όλων των δημάρχων της χώρας για την αύξηση του ενεργειακού κόστους, πρόβλημα που επηρεάζει και τους Δήμους.
Όσο για θέματα που ήδη τρέχουν στο Δήμο, ενημέρωσε το Σώμα, μεταξύ άλλων, για τη σύσκεψη που έγινε και αφορούσε στη λιμνοδεξεμανή στο Τρίκορφο, που έχει φτάσει στο στάδιο των προμελετών, και για αναπλάσεις που είναι να γίνουν σε κάποιες Κοινότητες. Όπως είπε, σκοπός της Δημοτικής Αρχής είναι να τονώσει την ύπαιθρο και να βελτιώσει τη ζωή των κατοίκων της.
Σχετικά με την αγροτική οδοποιία, ανέφερε ότι υπάρχει χρηματοδότηση ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ και το καλό σενάριο προβλέπει ότι, αν όλα πάνε καλά, θα υπογραφούν οι συμβάσεις στα μέσα του επόμενου μήνα. Πρόκειται για έργα, όπως υποστήριξε, που θα λύσουν χρόνια προβλήματα που ταλαιπωρούν το Δήμο.
Μετά το δήμαρχο το λόγο πήρε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Τάσος Τσερπές, που επανέφερε το θέμα του χώρου για τις παρατάξεις της μειοψηφίας. Έπειτα μίλησε για πληροφορίες που έχει σχετικά με τα αντιδιαβρωτικά έργα στο Πεταλίδι. Όπως είπε, αυτά σταμάτησαν, ο εργολάβος απομάκρυνε τα μηχανήματά του και υπάρχει πλέον δυσμενής εξέλιξη, ζητώντας ενημέρωση.
Ο κ. Τσερπές αναφέρθηκε και στη λιμνοδεξαμενή του Τρικόρφου και όπως είπε, το Σώμα δε γνωρίζει λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο έργο, κατηγορώντας το δήμαρχο ότι κάνει ό,τι θέλει, αφού δεν τον κάλεσε ούτε καν στην τελευταία σύσκεψη.
Ζήτησε, μάλιστα, ενημέρωση, ξεκαθάρισε δε ότι έχει ενστάσεις, ενώ εξέφρασε το φόβο ότι μπορεί το έργο να καταντήσει σαν το Φιλιατρινό φράγμα. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι δημιουργείται μια δεξαμενή, χωρίς όμως να υπάρχει δίκτυο.
Απαντώντας του ο Γιώργος Αθανασόπουλος υποστήριξε ότι δεν ήταν η πρώτη σύσκεψη που έγινε για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ ζήτησε από το Σώμα να κάνει υπομονή, αφού το θέμα θα περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο λόγω της Μελέτης Περιβαλλοντικών Όρων.
Σχετικά με το θέμα του δικτύου που δεν υπάρχει στη συγκεκριμένη μελέτη, ο κ. Αθανασόπουλος υποστήριξε ότι θα χρησιμοποιηθεί αυτό που όριζε η προηγούμενη μελέτη, την οποία χαρακτήρισε μάλιστα «μελέτη – σκάνδαλο», με καθαρά ψηφοθηρικό χαρακτήρα.
Κλείνοντας το θέμα ανέφερε ότι θα υπάρχει αρχικά ένα δίκτυο, ενώ θα εκπονηθούν μελέτες για τα υπόλοιπα δίκτυα, μελέτες γεωργικές που θα ξεπεράσουν τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ.
Τι γίνεται στο Πεταλίδι
Απαντώντας στο άλλο σημαντικό θέμα που έθεσε ο κ. Τσερπές και αφορά στα αντιδιαβρωτικά του Πεταλιδιου, χαρακτήρισε ως θετικό ότι έχει γίνει υλοποίηση του έργου σε ποσοστό άνω του 50%.
Στη συνέχεια ο κ. Αθανασόπουλος επιτέθηκε στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή, αφού, όπως είπε, αν είχε ακολουθήσει τη δική της τακτική, το συγκεκριμένο έργο θα είχε χαθεί, διότι στην περιοχή είχε τελειώσει η περίοδος έκτακτης ανάγκης, κάτι που τελικά συνεχίστηκε έπειτα από παρέμβαση του Νίκου Χαρδαλιά.
Πρόσθεσε ακόμη ότι πλέον οι κάτοικοι του Πεταλιδίου προστατεύονται από το έργο που έγινε, καθώς και από τα έργα αποκατάστασης στο λιμάνι, ενώ ανέφερε ότι από το συγκεκριμένο έργο δεν έχει υλοποιηθεί μόνο ένα μικρό κομμάτι, σε αντίθεση με το Δήμο Πύλου- Νέστορος που δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.
Εξηγώντας δε την κακή εξέλιξη, είπε ότι μίλησε με την επιβλέπουσα στην Πάτρα και ενημερώθηκε ότι ο εργολάβος των δύο αυτών έργων προχώρησε σε διάλυση της σύμβασης, καθώς, όπως υποστήριξε, οι μελέτες είχαν προβλήματα.
Το υπουργείο από την πλευρά του, συμπλήρωσε, έκανε αίτημα αναστολής διάλυσης της μελέτης, κάτι που ίσως τελικά πετύχει, αφού δώσει κάποια παραπάνω χρήματα στον εργολάβο, και έτσι τα έργα σε Πεταλίδι και Δήμο Πύλου- Νέστορος να ολοκληρωθούν στην πρώτη περίπτωση και υλοποιηθούν στη δεύτερη.
Κλείνοντας ξεκαθάρισε ότι ο Δήμος δεν έχει ευθύνη για το συγκεκριμένο έργο, καθώς υλοποιείται από το υπουργείο.
Αναφερόμενος σε ανάλογο έργο στην Αίπεια, είπε ότι έχει ήδη φοβερά αποτελέσματα, με την παραλία μπροστά στα ξενοδοχεία να έχει αλλάξει εντελώς, κάτι που θέλει να γίνει και στο Πεταλίδι. Επίσης στο Πεταλίδι θέλει να γίνει η αντιδριαβρωτική προστασία, καθώς και ο Βιολογικός.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γιάννης Λάσκαρης, που μίλησε για ένα οικολογικό έγκλημα στην παρόχθια ζώνη του Παμίσου, όπου άγνωστοι, πέραν του ότι πετούν μπάζα, καταστρέφουν και τα δέντρα καιγοντάς τα.
Πρότεινε δε να υπάρξουν περιπολίες από τη Δημοτική Αστυνομία, κάτι που έκανε στην περίπτωση της Μπούκας και πλέον η κατάσταση είναι καλύτερη.
Ο Γιώργος Αθανασόπουλος σχολίασε ότι ο Δήμος δεν είναι μόνο για να καταδικάζει τέτοιες συμπεριφορές, αλλά και για να παίρνει πρωτοβουλίες να σταματήσουν.
Χαρακτηριστικά μίλησε για μπάζα που βρέθηκαν στο σημείο, ενώ έπειτα από έρευνες που έγιναν πλέον το θέμα βρίσκεται στο στάδιο των ανακρίσεων, καθώς προηγήθηκαν μηνύσεις. Είναι δε θέμα χρόνου να αποδοθούν ποινές όπως ορίζει η νομοθεσία, ενώ δεσμεύτηκε ότι το ζήτημα θα φτάσει μέχρι τέλους.
Τα νέα κάμπινγκ στο Πεταλίδι
Από την πλευρά του, ο κ. Παναγιώτης Γιαννόπουλος έκανε γνωστό στο Σώμα ότι αυτή τη στιγμή δημιουργούνται στο Πεταλίδι δύο κάμπινγκ, εγκαταστάσεις εναλλακτικού τουρισμού, αφού θα αποτελούνται από μογγολικού τύπου σπίτια και του χρόνου θα είναι έτοιμα να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους.
Ενημέρωσε ακόμη ότι ήδη 50 από αυτά τα σπίτια έχουν κλειστεί από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν να λειτουργούν οι δύο αυτές επιχειρήσεις.
Η αστυνόμευση και η παραβατικότητα στην περιοχή
Απαντώντας ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος στον Γιάννη Λάσκαρη ανέφερε ότι το ζήτημα στον Πάμισο είναι γνωστό από τον Απρίλη του 2021 και ήδη υπάλληλοι του Δήμου έχουν επέμβει.
Σχετικά με την αστυνόμευση, ανέφερε ότι υπάρχει πλέον, αφού όλοι βλέπουν να κυκλοφορούν περιπολικά στους δρόμους του Δήμου, οπότε ζήτησε από το Σώμα να μην αδικεί την προσπάθεια που γίνεται.
Ο Νίκος Κοτταρίδης σχολιάζοντας το θέμα της παραβατικότητας ανέφερε ότι δεν είναι όλα καλά, ενώ πρόσθεσε ότι αν δεν υπάρχει ασφάλεια, δεν υπάρχει και ανάπτυξη.
Αναφέρθηκε δε συγκεκριμένα σε περιπτώσεις συγγενικών του προσώπων αλλά και γνωστών του που πρόσφατα έπεσαν θύματα κλοπών, ενώ σημείωσε ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεφύγει η κατάσταση, αφού μια κοινωνική ομάδα δρα ανεξέλεγκτα και κανείς δε μιλά.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης που ισχύει στην πόλη και κατά τη γνώμη του πρέπει να ανασταλεί, αφού η πόλη δεν μπορεί να το υποστηρίξει υπό τις υπάρχουσες συνθήκες.
Όταν ολοκληρώθηκαν οι παρεμβάσεις των συμβούλων, το λόγο πήρε ο τέως δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης που σχολίασε τα περισσότερα θέματα που ακούστηκαν, ξεσπώντας για το ζήτημα της αστυνόμευσης.
Ανέφερε ότι είναι αστείο να ακούσει κανείς ότι υπάρχει αστυνόμευση στην περιοχή και όποιος το υποστηρίζει, είτε ζει σε άλλη πόλη είτε εξυπηρετεί άλλες καταστάσεις. Μιλώντας για τον ίδιο, ανέφερε ότι έπεσε για δωδέκατη φορά θύμα κλοπών.
Όσο για το τελευταίο διάστημα, υποστήριξε ότι πριν από τρεις μέρες έγινε η τέταρτη κλοπή μέσα σε ένα μήνα, σε χώρο προστατευόμενο από κάμερες και περίφραξη, ενώ του έκλεψαν αντικείμενα αξίας 50.000 ευρώ. Όπως εξήγησε, οι κλέφτες μπήκαν με γερανό πίσω από το οικόπεδό του, διασχίζοντας απόσταση 550 μέτρων μέσα στο ποτάμι. Όταν, δε, μπήκαν, αφού έκλεψαν αντικείμενα που το βάρος τους ξεπερνούσε τους 2,5 τόνους το καθένα, κατέστρεψαν τις κάμερες και το καταγραφικό.
Σχετικά με το θέμα που έθιξε ο Γιάννης Λάσκαρης, είπε ότι όλα θα είχαν λυθεί αν είχε γίνει το έργο ανάπλασης του Παμίσου, έργο μελέτης 3 εκατομμυρίων ευρώ.
Για το αντιδιαβρωτικό του Πεταλιδίου, κατηγόρησε τον Γιώργο Αθανασόπουλο ότι λέει ψέματα, ενώ ο λόγος που σταμάτησαν τα έργα δεν είναι ότι οι μελέτες δεν είναι σωστές.
Αναφερόμενος στη λιμνοδεξαμενή του Τρικόρφου, αναρωτήθηκε τι θα γίνει αν ο εργολάβος που είχε αναλάβει το έργο ζητήσει τα χρήματα.
Απαντώντας στα παραπάνω, ο Γιώργος Αθανασόπουλος αρχικά εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον τέως δήμαρχο για τις κλοπές, ενώ για την περίπτωση του Τρικόρφου είπε πως δεν υπάρχει θέμα, αφού ο προηγούμενος διαγωνισμός δεν υπογράφηκε ποτέ.
Τέλος, πριν ξεκινήσει η συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, ο πρόεδρος του Βλάση έκανε γνωστό στο Σώμα ότι υπάρχει στο χωριό σπίτι που είναι έτοιμο να φιλοξενήσει μια οικογένεια από την Ουκρανία.
Έτσι έχουν προβεί στις κατάλληλες ενέργειες για να αποφασιστεί ποια οικογένεια θα είναι αυτή, ενώ ζήτησε από το δήμαρχο τυχόν βοήθεια από το δημοτικό παντοπωλείο αν χρειαστεί.
Ο δήμαρχος έδωσε αρχικά συγχαρητήρια για αυτή την προσφορά, ενώ ανέφερε ότι ο Δήμος και οι Υπηρεσίες Πρόνοιας θα είναι δίπλα σε αυτή την προσπάθεια.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση