Φάκελος «Μπιρμπίτα»: Φέρνει αντιμέτωπους Μεσσήνιους πρώην και νυν αυτοδιοικητικούς

Φάκελος «Μπιρμπίτα»: Φέρνει αντιμέτωπους Μεσσήνιους πρώην και νυν αυτοδιοικητικούς

Τι έχει διαπιστώσει το πόρισμα των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης

Απέναντι αναμένεται να βρεθούν το επόμενο χρονικό διάστημα πρώην και νυν αυτοδιοικητικοί της Μεσσηνίας για το μεγάλο θέμα της κατασκήνωσης για Ρομά στην περιοχή «Μπιρμπίτα», που πλέον έχει πάρει τη δικαστικό οδό.

Σύμφωνα και με το ρεπορτάζ που δημοσιεύσαμε στο φύλλο της Τετάρτης, η προκαταρκτική που είχε διατάξει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας βρίσκεται σε εξέλιξη και αυτή την περίοδο έχουν κληθεί να καταθέσουν υπηρεσιακοί παράγοντες της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας και νυν Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.

Παράλληλα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι κινούνται και οι διαδικασίες για τη μήνυση που έχει καταθέσει κατά παντός υπευθύνου η Περιφέρεια Πελοποννήσου σχετικά με το θέμα της κατασκήνωσης, των χρημάτων που δαπανήθηκαν και της ολικής καταστροφής της.

Δεν αποκλείεται δε, η ενοποίηση των δύο υποθέσεων, μιας και έχουν το ίδιο αντικείμενο.

Δεν αποδόθηκαν ευθύνες
Με δεδομένο ότι το ζήτημα της συγκεκριμένης κατασκήνωσης είχαν χειρισθεί τα στελέχη της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας και του Δήμου Καλαμάτας, αλλά και το γεγονός ότι ο νυν περιφερειάρχης Πελοποννήσου, επί θητείας του οποίου κινήθηκαν οι διαδικασίες κατάθεσης μήνυσης κατά παντός υπευθύνου, υπηρέτησε σε βασικές θέσεις ευθύνης της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης την περίοδο που βρισκόταν σε εξέλιξη το θέμα της «Μπιρμπίτα», δεν αποκλείεται κατά το επόμενο χρονικό διάστημα να αποκαλυφθούν κι άλλες προεκτάσεις του ζητήματος, όσον αφορά στη δικαστική εξέλιξη, που θα φέρει απέναντι κάποιους αυτοδιοικητικούς, πρώην και νυν.

Άλλωστε και το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, που συντάχθηκε το 2018, αναφέρεται σε συγκεκριμένες αποφάσεις που είχαν ληφθεί τότε και σε επιτροπές που χειρίσθηκαν το ζήτημα.

Αντικείμενο της Επιθεώρησης ήταν η νομιμότητα των διαδικασιών του προγράμματος στεγαστικής αποκατάστασης έτους 2006 σε Έλληνες τσιγγάνους στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Καλαμάτας, ιδίως στην περιοχή «Μπιρμπίτα».

Μάλιστα, στο πόρισμα επισημαίνεται ότι από κανένα στοιχείο που τέθηκε υπόψη των Επιθεωρητών δεν προκύπτει ότι έγιναν ενέργειες αναζήτησης και δίωξης των ατόμων που προξένησαν τις φθορές, οι οποίες και οδήγησαν την εν λόγω κατασκήνωση στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα, είτε ενέργειες προστασίας του χώρου από την ήδη κατηργημένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας ή την Περιφέρεια Πελοποννήσου ή το Δήμο Καλαμάτας.

Συμπεράσματα πορίσματος
Οι επιθεωρητές χωρίζουν τα συμπεράσματά τους σε δύο κατηγορίες: αυτή της στεγαστικής αποκατάστασης των Ρομά και αυτή της νομιμότητας κατάθεσης αιτήσεων και δικαιολογητικών Ελλήνων Ρομά για τη χορήγηση δανείων στεγαστικής συνδρομής.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο μέρος, της στεγαστικής αποκατάστασης, οι επιθεωρητές αναφέρουν ότι η αποτίμηση του προγράμματος στην περιοχή «Μπιρμπίτα» χαρακτηρίζεται μη επιτυχής, αφού δεν επιτελέστηκε ο σκοπός που σχεδιάσθηκε και χρηματοδοτήθηκε το πρόγραμμα, με τη διάθεση πιστώσεων από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, ύψους τουλάχιστον 2.557.836 ευρώ, για την αγορά της έκτασης και την εκτέλεση έργων υποδομής, διαμόρφωσης του χώρου και εγκατάστασης ξύλινων οικίσκων για χρήση κατοικίας από τους Έλληνες Ρομά της περιοχής.

Χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται ότι στη μη επίτευξη του στόχου συνέβαλε η αμέλεια των αρμοδίων επί θεμάτων κοινωνικής πρόνοιας οργάνων της ήδη καταργημένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα: Νομαρχιακή Επιτροπή Κοινωνικών Θεμάτων, θεματικός αντινομάρχης, προϊστάμενος Διεύθυνσης Πρόνοιας, Επιτροπή Διαχείρισης της κατασκήνωσης, προσωρινές Επιτροπές Διαχείρισης και Διοίκησης της κατασκήνωσης, αλλά και ο Δήμος Καλαμάτας.

Οι ενέργειές τους είχαν ως συνέπεια αρχικά την αυθαίρετη κατάληψη των οικίσκων από τους Ρομά, καθώς δεν υπήρχε σχέδιο παραχώρησης της χρήσης αυτών, βάσει οικονομικών ή άλλων κριτηρίων και παράδοσής τους κατά συντεταγμένο τρόπο, και ακολούθως τη λεηλασία του χώρου, λόγω μη ανάληψης ενεργειών φύλαξης και συντήρησής του με ευθύνη των οργάνων αυτών, με αποτέλεσμα ο χώρος να εμφανίζει σήμερα εικόνα ερήμωσης και καταστροφής και το στεγαστικό πρόβλημα των Ελλήνων Ρομά της περιοχής να παραμένει άλυτο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αρμονική του συνύπαρξη με τους υπολοίπους κατοίκους της περιοχής.

Στεγαστικά δάνεια
Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος των συμπερασμάτων τους, για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων, οι επιθεωρητές κάνουν αναλυτική αναφορά στα όσα εντόπισαν στους φακέλους των δικαιούχων.

Ανάμεσα σε αυτά που επισημαίνουν είναι τα εξής:

-Δεν αποδεικνύονται, αν και είναι προαπαιτούμενα, η ιδιότητα του τσιγγάνου και η διαβίωση του συνόλου σχεδόν των δικαιούχων σε καταυλισμό, μέσα σε σκηνές, παράγκες ή άλλες κατασκευές

-Εντόπισαν προβλήματα ως προς την πληρότητα των φακέλων των δικαιούχων στεγαστικής συνδρομής. Για παράδειγμα: Δύο εγκεκριμένες αιτήσεις υποψηφίων δε βρέθηκαν καθόλου. Για 15 δικαιούχους δεν αποδεικνύεται η ιδιότητα του μόνιμου κατοίκου του Δήμου Καλαμάτας. Δε βρέθηκαν τα έγγραφα διαβίβασης 4 φακέλων δικαιούχων σε χρηματοδότρια τράπεζα ή στον ΟΤΑ απόκτησης κατοικίας του δικαιούχου. Σε άλλη περίπτωση διαπιστώθηκε ότι ένας Ρομά πρώτα είχε κριθεί δικαιούχος στεγαστικής συνδρομής με τόπο αγοράς κατοικίας την Εύβοια και σχεδόν έπειτα από ένα χρόνο παραχωρήθηκε οικίσκος στον καταυλισμό, το οποίο ήταν προϋπόθεση για τη στεγαστική συνδρομή…

Τέλος, σε δύο από τις οκτώ περιπτώσεις που διαβιβάστηκαν σε Δήμους της Αργολίδας για απόκτηση κατοικίας, βρέθηκαν οικίες ημιτελείς, πρόχειρες και εγκαταλελειμμένες. Μάλιστα, οι επιθεωρητές διευκρινίζουν ότι δεν μπορεί να διασταυρωθεί αν και άλλα άτομα στα οποία είχε παραχωρηθεί χρήση οικίσκου έλαβαν στεγαστική συνδρομή.

Τέλος, το πόρισμα αναφέρει ότι δεν αναζητούνται πειθαρχικές ευθύνες των συλλογικών και μονομελών οργάνων της τέως Ν.Α. Μεσσηνίας και του Δήμου Καλαμάτας λόγω παρέλευσης του χρόνου παραγραφής. Οπότε αυτό που απομένει είναι να καταλήξει η δικαστική έρευνα για το αν θα ασκηθούν ποινικές διώξεις και, κυρίως, αν έχουν τελεσθεί αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, τα οποία είναι και τα μόνα που δεν έχουν παραγραφεί ακόμα…

Της Βίκυς Βετουλάκη