Η επίσκεψη Τσίπρα στη Μεσσηνία πυροδότησε κόντρα κυβέρνησης με ΣΥΡΙΖΑ

Η επίσκεψη Τσίπρα στη Μεσσηνία πυροδότησε κόντρα κυβέρνησης με ΣΥΡΙΖΑ

Για «εθνικά και κοινωνικά επικίνδυνη επιμονή στη μικροπολιτική αντιμετώπιση κορυφαίων ζητημάτων» κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σχολιάζοντας με αιχμηρό τρόπο την κριτική του Αλέξη Τσίπρα στην κυβέρνηση με αιχμή την ανεξέλεγκτη ακρίβεια και τις πρωτοφανείς ενεργειακές ανατιμήσεις.

Όπως ισχυρίστηκε ο κ. Οικονόμου, «είτε ο κ. Τσίπρας δεν αντιλαμβάνεται το διεθνές περιβάλλον είτε συνειδητά ψευδολογεί όπως το συνηθίζει, το συμπέρασμα είναι ότι στερείται όλων των πολιτικών χαρακτηριστικών που απαιτούνται από τις κρίσιμες περιστάσεις: σοβαρότητα, υπευθυνότητα και κατανόηση των συνθηκών».

«Ως συνήθως, μιλά για ευθύνη φερόμενος ανεύθυνα και καιροσκοπικά» πρόσθεσε. Υποστήριξε, μάλιστα, πως «η κυβέρνηση, αξιοποιώντας κάθε εθνική και ευρωπαϊκή δυνατότητα, αντιστέκεται κατά το μέγιστο δυνατόν στην πίεση των διεθνών κρίσεων, υπερασπιζόμενη τα εθνικά δίκαια, την κοινωνία των πολιτών και την οικονομία. Με πολύπλευρες πρωτοβουλίες και με διαρκή ενίσχυση όσων δοκιμάζονται περισσότερο».

Αιχμηρή ήταν η απάντηση εκπροσώπου Τύπου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσου Ηλιόπουλου, στον κυβερνητικό εκπρόσωπο: «Περιμένουμε από τον εθνικό ψεύτη, αντί για ύβρεις να εξηγήσει στους απελπισμένους πολίτες πώς γίνεται οι δήθεν “μύθοι του ΣΥΡΙΖΑ” για μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και πλαφόν στα τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου να προωθούνται από την Κομισιόν και να εφαρμόζονται από τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. εκτός της Ελλάδας.

Στη Γαλλία έχει επιβληθεί πλαφόν στις αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος. Μόνο χθες (σ.σ. προχθές) Πορτογαλία και Ιρλανδία ανακοίνωσαν μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Το ίδιο και η Κύπρος, με την τιμή της βενζίνης στο 1,4 ευρώ, ενώ προμηθεύεται καύσιμα από την Ελλάδα, όπου η τιμή της είναι στα 2,1 ευρώ.

Αντί να κοροϊδεύει τους πολίτες, να κατασκευάζει δήθεν μύθους του ΣΥΡΙΖΑ για να κρύψει πίσω από τον πόλεμο τα εγκληματικά λάθη Μητσοτάκη με τη ΔΕΗ και τη βίαιη απολιγνιτοποίηση, είναι προτιμότερο ο κ. Οικονόμου να πει τη μόνη αλήθεια: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δε θέλει να τα βάλει με τα καρτέλ της αισχροκέρδειας.

Όσο για την “κατανόηση των συνθηκών” που λέει ο κ. Οικονόμου, τον ενημερώνουμε ότι ο κ. Τσίπρας γυρνά όλη την Ελλάδα και συζητά με τους πολίτες για τα προβλήματα που φέρνουν οι πολιτικές Μητσοτάκη. Μπορεί να κάνει το ίδιο και ο κ. Μητσοτάκης σε μία γειτονιά της χώρας χωρίς συνοδεία δύο διμοιριών ΜΑΤ; Αν το κάνει, θα κατανοήσει πλήρως τις συνθήκες…».

Αλέξης Τσίπρας από την Καλαμάτα: “Έχουμε κυβέρνηση της δικαιολογίας, θέλουμε κυβέρνηση της ευθύνης”
«Η ακρίβεια πλέον παίρνει διαστάσεις κοινωνικής κρίσης. Όσο το εισόδημα συρρικνώνεται και τα χρέη αυξάνονται, όσο ο λογαριασμός για την ενέργεια, το ρεύμα, το φυσικό αέριο πολλαπλασιάζεται, όσο ο τζίρος για τους καταστηματάρχες μειώνεται δραματικά, τόσο θα βρισκόμαστε μπροστά σε κίνδυνο να αντιμετωπίσουμε μία κρίση κοινωνική, που θα ξεπεράσει ίσως και τις δύσκολες στιγμές των πρώτων μνημονιακών χρόνων».

Αυτό τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά από την χθεσινή περιοδεία του στην εμπορική περιοχή της Καλαμάτας (σ.σ. από πλατεία Όθωνος έως τον πεζόδρομο της Αριστομένους), όπου είχε την ευκαιρία να συζητήσει με καταναλωτές, εργαζόμενους και καταστηματάρχες για την κατάσταση στην αγορά, «τις εκρηκτικές διαστάσεις» που λαμβάνει η ακρίβεια τόσο στην ενέργεια και τα καύσιμα όσο και σε όλα τα προϊόντα και τη «δραματική μείωση» του εισοδήματος και της αγοραστικής τους δύναμης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστήριξε ότι «τους τελευταίους οκτώ μήνες η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη στην πραγματικότητα παρατηρεί το φαινόμενο» και πως «όχι μόνο δεν είχε την ικανότητα να προβλέψει τι έρχεται, αλλά παρίστανε τον τροχονόμο των καρτέλ».

Τόνισε ότι «οι υψηλές τιμές ενέργειας σε πολύ μεγάλο βαθμό οφείλονται και στην αισχροκέρδεια των ηλεκτροπαραγωγών εταιρειών, των παρόχων», για να σημειώσει ότι «περίπου ένα 30% των αυξήσεων μετατρέπονται σε δικά τους κέρδη». «Αυτό το άφησε η κυβέρνηση να εξελιχθεί. Ήταν πολιτική της επιλογή να μη συγκρουστεί με συμφέροντα. Και ακόμα και σήμερα συνεχίζει να είναι πολιτική της επιλογή», υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας έθεσε το ερώτημα: «αντί ο κ.  Μητσοτάκης θα στέλνει επιστολές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θέλοντας δήθεν να ρυθμιστεί το πλαίσιο της ευρωπαϊκής και διεθνούς αγοράς, γιατί δεν παίρνει την απόφαση να εφαρμόσει εδώ μέτρα που ρυθμίζουν το πλαίσιο της εγχώριας αγοράς ενέργειας;».

 Συγκεκριμένα ρώτησε: γιατί δεν βάζει πλαφόν, όπως έχουν κάνει κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην τιμή της ενέργειας στο τιμολόγιο που παίρνει ο καταναλωτής; Γιατί δεν προχωράει άμεσα στην μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα στα κατώτατα επίπεδα που προβλέπει η Κομισιόν; Γιατί δεν προχωράει άμεσα στη μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης; Γιατί δεν προχωράει άμεσα στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, όπως έχουμε προτείνει;

«Η απάντηση είναι γιατί δεν έχει έγνοια να στηρίξει την κοινωνία. Μόνο να βρίσκει δικαιολογίες», σχολίασε, για να τονίσει ότι «τούτη την ώρα όμως η χώρα δεν χρειάζεται μία κυβέρνηση της δικαιολογίας, χρειάζεται μία κυβέρνηση της ευθύνης, της ευθύνης να προστατεύσει την κοινωνία από αυτή την πρωτοφανή κρίση, μέρος της οποίας αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη τους τελευταίους οκτώ μήνες».

 Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία είναι η μόνη διέξοδος για να αναλάβουμε την ευθύνη να ξαναστήσουμε στα πόδια της την κοινωνία, που κινδυνεύει με μία νέα λεηλασία».

Μετά την Καλαμάτα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το χωριό της Μικρομάνης, όπου μίλησε στους συγκεντρωμένους κατοίκους από την κεντρική πλατεία του χωριού, άκουσε τις απόψεις των αγροτών σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία επέλεξε να ολοκληρώσει την περιοδεία του σε μια κατ’ εξοχήν αγροτική περιοχή του Δήμου Καλαμάτας, αφού πρόσφατα κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για το κόστος τη αγροτικής παραγωγής.

Μάλιστα, είχε ζητήσει τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προκειμένου να προστατευτούν η παραγωγή του πρωτογενούς τομέα, η βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και το εισόδημα των αγροτών.
Α.Π.