Περίσσεψαν η συγκίνηση και η περηφάνια κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την παρουσίαση του βιβλίου του συνταξιούχου εκπαιδευτικού και συγγραφέα, Στάθη Παρασκευόπουλου, «Ο Παπατσώρης και τα παιδιά του Αδάμ και Αναγνώστης στο ’21. Διακόσια χρόνια από τότε», το βράδυ του Σαββάτου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Τριφυλίας «Αλέκος Παπαδόπουλος» στην Κυπαρισσία! Πρόκειται για ένα πόνημα με αγάπη και σεβασμό στην ιστορία, αλλά και με διάθεση αυτή να μείνει ζωντανή και να αναδειχθούν η προσωπικότητα του Παπατσώρη και των αγωνιστών παιδιών του, οι Ντρέδες και ο αγώνας τους για την πατρίδα και την ελευθερία!
Στο τέλος της εκδήλωσης ο Δήμος Τριφυλίας τίμησε τον Στάθη Παρασκευόπουλο για τα 50 χρόνια πνευματικής δημιουργίας και προσφοράς του στα γράμματα, τον πολιτισμό και την αγαπημένη του Κυπαρισσία, αποδίδοντάς του το Μετάλλιο των Ντρέδων, το οποίο έχει φιλοτεχνήσει ο γλύπτης και χαράκτης της Τράπεζας της Ελλάδος, Γεώργιος Σταματόπουλος.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με ανάγνωση μηνύματος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Τριφυλίας & Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος δεν παρευρέθη, εξηγώντας πως όταν η Μητρόπολη ακυρώνει όλες τις εκδηλώσεις της για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση λόγω του κορωνοϊού, δεν μπορεί ο ίδιος να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών του.
Τον αρχηγό ΓΕΣ, αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση, ο οποίος δεν παρευρέθη λόγω σοβαρών υποχρεώσεων, εκπροσώπησε ο συνταγματάρχης (ΠΖ), Ηλίας Δημητρακόπουλος, μεταφέροντας το χαιρετισμό του.
Από το βήμα της εκδήλωσης ο βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ., Γιάννης Λαμπρόπουλος, επισήμανε: «Τιμάμε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν και αυτός ο λαός και αγώνες έχει δώσει και ποτάμια αίματος. Τιμάμε τον Παπατσώρη και την οικογένεια του, τιμάμε τους Ντρέδες, τιμάμε και το συγγραφέα, τον πνευματικό αυτό άνθρωπό για την προσφορά του…». Αναφερόμενος στα τραγικά που συμβαίνουν στην Ουκρανία από τον αναθεωρητισμό του Πούτιν, αλλά και στη γειτονιά μας, με τον αναθεωρητισμό του Ερντογάν, σημείωσε: «Δε θα περάσουν και δεν πρέπει να περάσουν», τασσόμενος υπέρ της ειρήνης. Ο αντιδήμαρχος Σωτήρης Μπακούρος μετέφερε το χαιρετισμό του απόντος δημάρχου και ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας, Γιώργος Φάββας, μετέφερε το χαιρετισμό του δημάρχου Καλαμάτας.
Ο γλύπτης και χαράκτης της Τράπεζας της Ελλάδος, Γεώργιος Σταματόπουλος, που έχει φιλοτεχνήσει το Μετάλλιο των Ντρέδων τόνισε πως μέσα από το βιβλίο ο συγγραφέας κάνει γνωστούς τους Ντρέδες και τους δίνει τη θέση που τους αξίζουν. Στο πλούσιο βιογραφικό του συγγραφέα αναφέρθηκε η συντονίστρια της εκδήλωσης, αναπληρώτρια προϊσταμένη της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Τριφυλίας, Φώφη Στυλιανού, ενώ ο Σταύρος Σταθόπουλος επισήμανε πως η γραφή του συγγραφέα συνδέει το παρελθόν με το παρόν, τονίζοντας ότι «ο Στάθης Παρασκευόπουλος έχει χαρακτηρίσει τον Άγιο Δημήτριο στο Σουλιμά ως την Αγία Λαύρα της Τριφυλίας».
Ο απόγονος του Παπατσώρη, Αλέξανδρος Παπατσώρης, σημείωσε με νόημα πως πάνω από όλα ο Στάθης Παρασκευόπουλος είναι δάσκαλος και με συγκίνηση μετέφερε τις ευχαριστίες όλης της οικογένειάς του στο συγγραφέα, προσθέτοντας πως με το βιβλίο μάθαμε και μαθαίνουμε την ιστορία καλύτερα.
Ο πρώην δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας, μίλησε για το βιβλίο, για όσα αυτό πραγματεύεται, για τη συμμετοχή των Ντρέδων στον αγώνα, για το ρόλο της Εκκλησίας αλλά και τις μελανές σελίδες των εμφύλιων διενέξεων.
Μίλησε ακόμη με θερμά λόγια για το συγγραφέα, τονίζοντας ότι το έργο του είναι μεγάλο, σπουδαίο και πολυσύνθετο.
Από την πλευρά του ο Στάθης Παρασκευόπουλος, φανερά συγκινημένος, ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση, όσους μίλησαν, καθώς και τον ΑΓΕΣ, που προλογίζει το βιβλίο, το στρατιωτικό αναλυτή και εκδότη Σάββα Καλεντερίδη, από τις εκδόσεις του οποίου εκδόθηκε το βιβλίο και δεν κατέστη εφικτό να παρευρεθεί στην εκδήλωση, και το δήμαρχο Τριφυλίας.
Με συγκίνηση ευχαρίστησε τη σύζυγό του, Κάκια, επίσης συνταξιούχο εκπαιδευτικό, που τον ανέχεται, τονίζοντας ότι το μετάλλιο που του αποδίδεται το μοιράζεται μαζί της!
Ο κ. Παρασκευόπουλος ανέφερε ακόμη ότι «σήμερα έχουμε υποστείλει τα ιδεώδη για τα οποία θυσιάστηκαν οι πρόγονοί μας και είναι καιρός να αναστοχαστούμε και να βρούμε το βηματισμό μας», ενώ πρότεινε να φιλοτεχνηθεί μια προτομή από τους τόσους αγωνιστές που έχει η Κυπαρισσία και να τοποθετηθεί στην κεντρική πλατεία.
Του Ηλία Γιαννόπουλου