Η αγάπη τους για την ιστορία του τόπου τους και η ερασιτεχνική ενασχόλησή τους με τη δημιουργία ταινιών μικρού μήκους στάθηκαν η αφορμή για να ασχοληθούν εντατικά με τη δημιουργία μιας σειράς ντοκιμαντέρ, με στόχο να αναδείξουν τις προσωπικότητες της Μεσσηνίας οι οποίες έπαιξαν σπουδαίο ρόλο κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, αλλά δεν έχουν λάβει την αναγνώριση που τους αξίζει…
Έτσι, λοιπόν, κάνοντας το χόμπι τους καθημερινότητα, η ζωή των Ιωάννη Κωνστ. Μουτσούλα και Γιώργου Αναστ. Κορμά συμπληρωνόταν από νέα ταξίδια και ιδέες για την αποτύπωση της μεσσηνιακής ιστορίας σε ντοκιμαντέρ που θα μείνουν για τις νέες γενιές.
Σήμερα, οι δυο τους νιώθουν υπερήφανοι για όσα έχουν κατακτήσει ερασιτεχνικά, καθώς η προβολή των ταινιών τους έχει ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα, με ένα από τα τελευταία ντοκιμαντέρ τους να γνωρίζει μεγάλη απήχηση στη μεσσηνιακή ομογένεια της Αμερικής. Επίσης, στιγμιότυπα από τις ταινίες τους προβάλλονται στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών και στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Πλέον με τη σφραγίδα του διαδικτυακού καναλιού τους, “MessiniaView” στο YouTube, στρέφουν το βλέμμα τους σε δύο νέες παραγωγές ταινιών, οι οποίες είναι προγραμματισμένες να πάρουν σάρκα και οστά από το ερχόμενο καλοκαίρι.
Η αγάπη για τον τόπο… αστείρευτη πηγή έμπνευσης
«Το κανάλι ξεκίνησε το μακρινό πια, 2009, με σκοπό να προβληθούν ευρύτερα οι φυσικές ομορφιές και η πολιτιστική κληρονομιά της Μεσσηνίας μας», λέει στο «Θ» ο Ιωάννης Μουτσούλας, εμπνευστής και κινηματογραφιστής του συνολικού εγχειρήματος για την παραγωγή ντοκιμαντέρ.
Πιάνοντας το νήμα της πορείας του από πολύ νωρίτερα, ο ίδιος μας εξηγεί τι είναι αυτό που τον κινητοποιεί προκειμένου να συνεχίζει με την ίδια ορμή για δημιουργία, όπως στο ξεκίνημά του, παρότι έχουν περάσει ήδη δεκατρία χρόνια: «Από μικρός, λόγω και της γενέτειρας του πατέρα μου, που είναι η ιστορική Πολιανή Μεσσηνίας, τόπος όπου έχουν γεννηθεί δύο μεγάλοι ήρωες της ιστορίας μας, ο Παπαφλέσσας και ο Αναγνωσταράς, είχα μιαν αγάπη προς την ιστορία και ιδιαίτερα για τα γεγονότα που περικλείουν την Ελληνική Επανάσταση. Αυτό, φυσικά, είναι κάτι το οποίο προσπαθώ να αποτυπώνεται και στα ντοκιμαντέρ μου».
Στην ερώτηση «αν υπήρξαν συνεργασίες μέσα σε αυτά τα χρόνια», απαντά: «Το ταξίδι για τη δημιουργία ταινιών με τοπικό χαρακτήρα συνεχίζεται μέσα στα χρόνια σταθερά. Μέσα από το διαδικτυακό μας κανάλι έχουμε καταφέρει μερικές συνεργασίες με αναβιωτές που ασχολούνται με το 1821 στην περιοχή της Μεσσηνίας. Από αυτές τις συνεργασίες είχαμε την ευκαιρία να δουλέψουμε συλλογικά πάνω σε διάφορα κομμάτια της ιστορίας και να δημιουργήσουμε, τελικά, αρκετές ταινίες-ντοκιμαντέρ. Μερικές από αυτές τις συνεργασίες αφορούν σε συλλόγους όπως είναι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμάτας “Αγία Τριάδα”, ο Σύλλογος “Ελληνομνήμονες”, ο Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Παράδεισος”, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νεδουσαίων, ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας “Χαράλαμπος Βιλαέτης” από τον Πύργο Ηλείας, καθώς και ο Σκοπευτικός Σύλλογος Παραδοσιακών Όπλων Πάτρας.
Μιλώντας για συνεργασίες δε θα μπορούσα να παραλείψω τον Γιώργο Κορμά, φίλο και συνοδοιπόρο τα τελευταία χρόνια. Η συνεργασία μας ξεκίνησε πριν από περίπου τρία χρόνια, ενώ πλέον από κοινού δημιουργούμε όμορφα πράγματα, με κοινή αφετηρία την αγάπη μας για τον τόπο μας».
Η συνεργασία με το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών και οι προβολές στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»
Δίνοντας το λόγο στον κ. Γιώργο Κορμά, το δεύτερο Μεσσήνιο «συνεργό» του εγχειρήματος που φαίνεται να έχει γερές ρίζες, μας παρουσιάζει τη δική του οπτική γύρω από το δημιουργικό κομμάτι των ντοκιμαντέρ. Παράλληλα, μας μιλά για την πρόσφατη συνεργασία που είχαν με το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών για τη δημιουργία ενός ακόμα ντοκιμαντέρ γύρω από το Μοριά.
«Μέσα στα χρόνια της συνεργασίας μας με τον Γιάννη έχουμε πραγματοποιήσει αρκετά ντοκιμαντέρ. Από όλες τις δουλειές μας μέχρι σήμερα, ξεχωρίζω την ταινία “Υπέρτατη Θυσία – Αντιστράτηγος Ηλίας Κορμάς”, μιας και βασίζεται στη ζωή ενός ανθρώπου που “έπεσε” ηρωικά στο Μανιάκι μαζί με τον Παπαφλέσσα, τον Μάιο του 1825», τονίζει.
Μιλώντας δε για τη συνεργασία του με τον κ. Ιωάννη Μουτσούλα, υπογραμμίζει: «Η κοινή μας συνεργασία για την ταινία του Αντιστράτηγου Κορμά, και η συνολική μας προσπάθεια για την ανάδειξη της προσωπικότητάς του, ανταμείφθηκαν πέραν των προσδοκιών μας. Ήδη η ταινία έχει προβληθεί με διάφορες αφορμές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Παράλληλα, σε συνεργασία με το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, εν μέσω κορωνοϊού καταφέραμε να δημιουργήσουμε μία ακόμα ταινία, “Ο Μοριάς”, της οποίας τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στην ιστορική Μονή Βελανιδιάς. Πλέον το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας προβάλλεται στο χώρο του Πολεμικού Μουσείου στην Αθήνα».
Επίσης, ο κ. Κορμάς αναφέρει την προβολή αποσπασμάτων στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» από όλες τις ταινίες που έχουν δημιουργήσει μέχρι σήμερα με τον κ. Γιάννη Μουτσούλα, ως μια ακόμη αφορμή για να νιώσει υπερήφανος για όλα όσα έχουν δημιουργήσει αφιλοκερδώς, από κοινού, όλα αυτά τα χρόνια.
Η αναγνώριση από τη Μεσσηνιακή Ομογένεια της Αμερικής
Ωστόσο, οι ταινίες των δύο Μεσσηνίων που έχουν ως σκοπό να αναδείξουν την ιστορία της Μεσσηνίας και των ηρώων της δε σταματούν στα σύνορα της Ελλάδας.
Στην κατεύθυνση αυτή, καταλυτικός παράγοντας στάθηκε η επικοινωνία που είχαν το περσινό καλοκαίρι με μέλη της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά που βρέθηκαν στην Καλαμάτα. Τόσο ο κ. Σταύρος Γιαννόπουλος, αντιπρόεδρος της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, όσο και η κα Αλεξάνδρα Κατσαρού, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσσηνίων της Νέας Υόρκης, παρακολούθησαν τα ντοκιμαντέρ που γλαφυρά ανασύρουν στην επιφάνεια τη συμβολή της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας στην Επανάσταση. Τους πρότειναν, δε, να διανείμουν το εν λόγω ντοκιμαντέρ και στην υπόλοιπη ομογένεια που δεν είχε την ευκαιρία να μάθει για τα γεγονότα αυτά στο παρελθόν.
Ταυτόχρονα, με πρωτοβουλία της ομογένειας και του κ. Αναστασίου Κοκκαλιάρη, προέδρου και ιδρυτή της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας, η ταινία κατά το επόμενο διάστημα θα μοιραστεί σε ελληνικούς συλλόγους ανάμεσα στο Τορόντο και στο Σικάγο, με σκοπό να τιμηθεί η Ελληνική Επανάσταση που θα εορτασθεί με επετειακές εκδηλώσεις τον Ιούλιο του 2022 στο Μανχάταν.
Τα σχέδια για το μέλλον
Ιωάννης Μουτσούλας: «Αυτό το διάστημα ολοκληρώθηκε το σενάριο για ένα νέο ντοκιμαντέρ σχετικά με το Μητροπέτροβα που σχεδιάζουμε, το οποίο έχει γράψει ο καλός μας φίλος, Γιώργος Κουρκούτας, φιλόλογος-ιστορικός ερευνητής.
Ταυτόχρονα, προετοιμάζουμε το σενάριο για μια ακόμα παραγωγή αναφορικά με την Ελληνική Επανάσταση, σε συνεργασία με τον ιστορικό και συγγραφέα, Θεόδωρο Λάμπρο, και ελπίζουμε να το υλοποιήσουμε μέσα στο 2022 στην Καλαμάτα».
Γιώργος Κορμάς: «Συμπληρωματικά με τα παραπάνω, μέσα από τη διαδικασία του να συνεργαστούμε με το Πολεμικό Μουσείο και να μετατρέψουμε σε ταινία τη ζωή και την ενεργό συμμετοχή σπουδαίων προσωπικοτήτων της ελληνικής ιστορίας ήρθε και η υλοποίηση ενός ακόμα ντοκιμαντέρ, αυτή τη φορά για τον Μακεδόνα “Καπετάν Χάψα: Το λιοντάρι της Χαλκιδικής”, η οποία θα προβληθεί μέσα στο 2022 στη Θεσσαλονίκη».
Οι δυο τους ευχαριστούν από κοινού όλους όσους συμμετείχαν και συνεχίζουν στη δημιουργία των ντοκιμαντέρ με γνώμονα την ανάδειξη της κληρονομιάς του τόπου.
Της Χριστίνας Μανδρώνη