Η κυβέρνηση αποφάσισε έκτακτη χρηματοδότηση για να καλύψει το αυξημένο κόστος ενέργειας
Έκτακτη χρηματοδότηση, που όμως δεν επαρκεί για να αντισταθμίσει το αυξημένο ενεργειακό κόστος που καλούνται να «σηκώσουν» Δήμοι και Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Άρδευσης (ΔΕΥΑ), ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Στην προχθεσινή συνεδρίαση της προπαρασκευαστικής ομάδας εργασίας για τα οικονομικά των Δήμων (συμμετέχουν ΚΕΔΕ, υπουργείο Εσωτερικών, υπουργείο Οικονομικών), σύμφωνα με ρεπορτάζ του Στέργιου Ζιαμπάκα στην “Εφημερίδα των Συντακτών”, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στ. Πέτσας, ανακοίνωσε στους δημάρχους τη χορήγηση έκτακτου πακέτου 114 εκατ. ευρώ (ποσό που ισοδυναμεί περίπου με μία δόση ΚΑΠ), που αναμένεται να «σπάσει» σε δύο δόσεις (57 εκατ. ευρώ έκαστη), με την πρώτη να εκταμιεύεται εντός των επόμενων δύο εβδομάδων και τη δεύτερη μέχρι αρχές Μαΐου.
Αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις αποφασίστηκαν και για τις Περιφέρειες. Παράλληλα, επιπλέον 14 εκατ. ευρώ θα χορηγηθούν στους Δήμους για τις αυξημένες δαπάνες των σχολικών επιτροπών.
Ο έκτακτος ΚΑΠ έχει ως στόχο να ανακουφίσει τους Δήμους από το αυξημένο κόστος ενέργειας, ωστόσο, σύμφωνα με αυτοδιοικητικά στελέχη, το ποσό αρκεί να καλύψει ανάγκες μόνο του επόμενου μήνα.
Η ΚΕΔΕ είχε ζητήσει από την κυβέρνηση χρηματοδότηση 300 εκατ. ευρώ, όταν η αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας κινούνταν στο 100%. Τώρα που το ποσοστό της αύξησης έχει αποδειχθεί ακόμη μεγαλύτερο, απαιτούνται ακόμα περισσότεροι πόροι, σύμφωνα με αυτοδιοικητικά στελέχη, που συμπληρώνουν ότι ειδικά για τις ΔΕΥΑ η μόνη ρεαλιστική λύση είναι να υπάρξει απευθείας χρηματοδότησή τους με επιδότηση μεγαλύτερη των 65 ευρώ/MWh.
Δήμαρχοι προειδοποιούν για νέες οικονομικές «τρύπες», εξηγώντας ότι οι Δήμοι της χώρας θα έχουν πρόβλημα με την είσπραξη ανταποδοτικών τελών: οι ρυθμίσεις/διακανονισμοί εξόφλησης λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος από πλευράς πολιτών θα μεταθέσουν χρονικά και την είσπραξη των εσόδων που αναλογούν στους Δήμους. Την ίδια στιγμή, παρατηρούνται φαινόμενα καθυστέρησης απόδοσης τελών στους Δήμους από ιδιωτικούς παρόχους, σε βαθμό που πολλοί δήμαρχοι έχουν φτάσει να διεκδικούν τα χρεωστούμενα με εξώδικα ή αγωγές.
Για την τόνωση της ρευστότητας των Δήμων, το υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού που θα ενισχύσει την εισπραξιμότητα ληξιπρόθεσμων οφειλών (προσεγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ) από φυσικά πρόσωπα, δεν επιβεβαιώνει ωστόσο την εμπλοκή ιδιωτών στον μηχανισμό.
Τέλος, η ΚΕΔΕ επιμένει να προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι δεν πρέπει να επιβληθεί από φέτος το (νέο) τέλος ταφής απορριμμάτων, που υπολογίζεται ότι ισοδυναμεί με επιβάρυνση 80 εκατ. ευρώ για τους δημότες.