Προβληματισμένοι οι πατατοπαραγωγοί από το νέο χτύπημα του παγετού

Προβληματισμένοι οι πατατοπαραγωγοί από το νέο χτύπημα του παγετού

Οι αναποδιές συνεχίζονται για τους Μεσσήνιους, νέες ζημιές από παγετό

Ο κ. Άγγελος Λιάκος, παραγωγός πατάτας από τη Λακκόπετρα Αχαΐας, τόνισε στον ΑγροΤύπο πως «τις πατάτες που φυτεύτηκαν το Δεκέμβριο και εκείνες που φυτεύτηκαν Ιανουάριο τις έπληξε παγετός δυο φορές. Μία όσο ήταν στο χώμα στα τέλη Γενάρη με αρχές Φλεβάρη και άλλη μία τώρα, τις ημέρες που διανύουμε με το νέο κύμα κακοκαιρίας κι έχει αναπτυχθεί αρκετά το φυτό. Σίγουρα υπάρχει πρόβλημα. Αρκεί να σκεφτείτε ότι η πατάτα, που φυτεύτηκε το Δεκέμβριο, έχει πάει ένα μήνα πίσω, λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως η συγκομιδή τόσο της πατάτας φύτευσης Δεκεμβρίου όσο και εκείνης που φυτεύτηκε τον Ιανουάριο θα γίνει μαζί, άρα θα συμπέσει το προϊόν στην αγορά κι αυτό δεν είναι καλό».

Εξαιρετικά προβληματισμένοι είναι και οι αγρότες στην Ηλεία λόγω των συνεχόμενων αναποδιών που βρίσκουν μπροστά τους. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Διονύσης Μάλλιαρης, παραγωγός πατάτας που κάνει και εμπόριο-εξαγωγές, έχει γίνει ζημιά στις πατάτες που τώρα είναι σε ύψος 10 πόντους περίπου, από τον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες, που έφθασαν έως και τους μείον 3 βαθμούς Κελσίου. Ζημιά, σύμφωνα με τον ίδιο, είχε γίνει και με τον προηγούμενο παγετό.

Ο κ. Μάλλιαρης τονίζει πως υπάρχει μεγάλη δυσκολία στους παραγωγούς λόγω των συνεχόμενων απογοητεύσεων από τις ζημιές λόγω καιρού, αλλά και το αυξημένο κόστος παραγωγής. Τέλος, όπως μας ανέφερε ο ίδιος, η τιμή παραγωγού κινείται στα επίπεδα των 50 λεπτών το κιλό, για τις λίγες, εναπομείνασες ποσότητες.

Ζημιές, όμως, στην πατάτα από τον παγετό, που δυστυχώς δεν έχει ακόμα τελειώσει ως φαινόμενο, αντιμετωπίζουν και οι παραγωγοί στη Μεσσηνία. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ιωάννης Πανταζόπουλος, παραγωγός από το χωριό Ανάληψη Μεσσήνης, «υπάρχουν ζημιές από τον παγετό και μάλιστα μεγάλες, οι οποίες προφανώς και θα ρίξουν στο τέλος τις στρεμματικές μας αποδόσεις. Να σημειωθεί πως όλες αυτές τις ημέρες, προσπαθούμε να κάνουμε αντιπαγετική προστασία στην πατάτα, ποτίζοντας τα φυτά μέσα στη νύχτα και το πρωί.

Όμως, έτσι ξοδεύουμε πολλά χρήματα για το νερό, ενώ σε πολλές περιπτώσεις από το πολύ πότισμα έχουν… ξεπλυθεί εντελώς τα λιπάσματα που ρίξαμε πρόσφατα κι έτσι έχουμε απώλεια. Επίσης υπάρχουν πολλά χωράφια, που πλέον δεν υπάρχει διαθεσιμότητα σε νερό, αφού τα ποτίσαμε μέρες ολόκληρες μόλις η θερμοκρασία έπεφτε στο μείον 1 βαθμό Κελσίου».

Σύμφωνα, τέλος, με τον ίδιο, οι πρώτες πατάτες της περιοχής πρόκειται να βγουν στα τέλη του Απριλίου, δηλαδή έχει πάει πίσω η χρονιά, ενώ μειωμένες θα είναι οι ποσότητες λόγω των λιγότερων εκτάσεων που μπήκαν φέτος.