Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που έγινε φανερό ότι η χώρα μας πρόκειται να πληγεί από ένα πρωτόγνωρο κύμα ακρίβειας, με αποκορύφωμα τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και στα καύσιμα, έχει θέσει σε εφαρμογή ένα ευρύ πλέγμα μέτρων με στόχο το μετριασμό των επιπτώσεων και την ανακούφιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Πέραν όμως των γενικών μέτρων στήριξης που αφορούν στο σύνολο του πληθυσμού και των επαγγελματιών, η κυβέρνηση φρόντισε να θέσει σε εφαρμογή επιπλέον μέτρα ενίσχυσης ειδικά για τους αγρότες, αναγνωρίζοντας τις μεγάλες δυσκολίες που συνεχίζει να αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, προερχόμενος από δύο δύσκολες χρονιές, κυρίως λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Έτσι, εκτός από τη γενική στήριξη στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, η οποία αυξάνεται, καθώς και τις παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν την περασμένη Πέμπτη για τη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης, η κυβέρνηση δρομολογεί επιπλέον μέτρα συνολικού ύψους άνω των 180 εκ. ευρώ, τα οποία απευθύνονται αποκλειστικά προς τους αγρότες.
Ειδικότερα:
•Τίθεται σε εφαρμογή η επιδότηση κατά 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα για όλες τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις για τους μήνες Αύγουστο έως και Δεκέμβριο 2021 και κατά 50% για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2022.
•Ψηφίζεται από την Ελληνική Βουλή η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το αγροτικό πετρέλαιο, μέτρο το οποίο καλύπτει ολόκληρο το 2022.
•Τα λιπάσματα εντάσσονται στο χαμηλότερο ΦΠΑ του 6%.
•Για τις ζωοτροφές επίσης υλοποιείται μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
•Εγκρίθηκε καταβολή του 4% του τζίρου των κτηνοτρόφων ως ενίσχυση για τις ζωοτροφές.
•Ενεργοποιείται νωρίτερα η “Κάρτα του Αγρότη” μέσω της Τράπεζας Πειραιώς, ώστε οι αγρότες να αποκτήσουν ταχύτερα πρόσβαση σε κεφάλαιο κίνησης.
•Συστήνεται το “Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας”, μέσα από το οποίο μπορούν να αντληθούν μικρά δάνεια προς αγρότες με το 50% του κεφαλαίου να παρέχεται άτοκα.
Σε όλα αυτά προστίθενται οι ενισχύσεις που ήδη έχουν δοθεί για μια σειρά αγροτικών προϊόντων όπως το ελαιόλαδο, η επιτραπέζια ελιά, το καρπούζι, η πατάτα και οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Επιπλέον, τα μέτρα στήριξης συμπληρώνονται από νέες ενισχύσεις που προγραμματίζεται να δοθούν το επόμενο διάστημα, όπως για τα ξερά σύκα μέχρι το τέλος του Ιουνίου, αλλά και για τη σταφίδα μέσω του de minimis. Τεκμηριώνεται έτσι με τον καλύτερο τρόπο ότι η κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη στήριξη του πρωτογενoύς τομέα, ενισχύοντας το αγροτικά εισοδήματα και διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα κάθε παραγωγής, προϊόντος και καλλιέργειας που πραγματοποιείται στην ελληνική γη.
Του Περικλή Μαντά
Βουλευτή Μεσσηνίας με Νέα Δημοκρατία