Εγκαταστάθηκε Σταθμός Συλλογής Θαλάσσιων Απορριμμάτων
Ο βυθός του λιμανιού της Καλαμάτας έκρυβε πολλά σκουπίδια και μαζί την αδιαφορία για το περιβάλλον που επιδεικνύουν κάποιοι συμπολίτες μας, οι οποίοι αδυνατούν να κατανοήσουν ότι η ρύπανση της θάλασσας έχει άμεση σχέση με τη ζωή μας.
Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, 2-3 Απριλίου, στο λιμενοβραχίονα μπροστά από το «Πανελλήνιον», εξελίχθηκε δράση υποβρύχιου καθαρισμού από ομάδα εθελοντών του Aegean Rebreath.
Η επιχείρηση απορρύπανσης του βυθού έγινε στο πλαίσιο συμμετοχής του Δήμου Καλαμάτας στο Δίκτυο Μπλε Δήμων. Όσοι βρέθηκαν στο σημείο έμειναν έκπληκτοι, όχι μόνο από την ποσότητα, αλλά και από την ποικιλία των σκουπιδιών που έβγαλαν στην επιφάνεια οι δύτες: άφθονα μπουκάλια, ποτήρια, πιάτα, σωλήνες, μουσαμάδες, λάστιχα αυτοκινήτων, μπαταρία, ψυγείο, γαλότσες, καλώδια, σκοινιά, δίχτυα, σπασμένο καλάμι ψαρέματος, ακόμη και έμβολο μηχανής βρίσκονταν μεταξύ των “εκθεμάτων”!
Το σημείο που γινόταν ο υποβρύχιος καθαρισμός, υπό τη διακριτική επίβλεψη της ανθυποπλοιάρχου, προϊσταμένης του Γραφείου Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Λιμεναρχείου, Δήμητρας Παναγιωτοπούλου, επισκέφθηκε το πρωί της Κυριακής και ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Μιχάλη Αντωνόπουλο και τη διευθύντρια της Διεύθυνσης Διαχείρισης Απορριμμάτων και Οχημάτων του Δήμου, Κοκκωνία Γιαννοπούλου.
Έγινε δε αναλυτική ενημέρωση για τον καθαρισμό, αλλά και για το Σταθμό Συλλογής Θαλασσίων Απορριμμάτων που δημιουργήθηκε σε σημείο του λιμενοβραχίονα με την υποστήριξη του Ιδρύματος “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου”.
Ο κ. Βασιλόπουλος σε δηλώσεις του ανέφερε: «Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι μόνο σεβόμενοι το περιβάλλον μπορούμε να έχουμε μέλλον. Γι’ αυτό βρισκόμαστε εδώ με την Aegean Rebreath, με τη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει, μια από τις πολλές που έχει ο Δήμος.
Όπως γνωρίζετε, ο Δήμος έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια στα θέματα της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης, της ενεργειακής εξοικονόμησης. Τώρα με την Aegean Rebreath κοιτάμε πώς θα προστατεύσουμε το θαλάσσιο πλούτο μας. Έχουμε ξεκινήσει από πέρυσι συνεργασία με το δίχτυ που τοποθετήσαμε στον ποταμό Νέδοντα, συνεχίζουμε σήμερα με τον καθαρισμό του πυθμένα του λιμανιού και θα συνεχίσουμε και με άλλες δράσεις στο μέλλον.
Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι ο Δήμος Καλαμάτας διεκδικεί τη συμμετοχή του στις 100 έξυπνες και κλιματικά ουδέτερες πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το 2030, μια προσπάθεια συνολική που, προφανώς, έχει ως προτεραιότητα τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Θέλω να ευχαριστήσω το λιμενάρχη, το προσωπικό του Λιμεναρχείου, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και τον πρόεδρό του, τον υπεύθυνο της Aegean Rebreath, τους εργαζομένους της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου και, φυσικά, όλους τους εθελοντές που είναι μαζί μας στην προσπάθεια».
Ο υπεύθυνος της δράσης, Γιώργος Σαρελάκος, δήλωσε ευτυχής που η ομάδα του επέστρεψε στην Καλαμάτα, μετά τον πρώτο καθαρισμό το 2017 και πρόσθεσε: «Βλέπουμε με χαρά ότι η συνεργασία μας με το Δήμο, το Λιμενικό Ταμείο και το Λιμεναρχείο είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο. Με τη δράση αυτή και με την εγκατάσταση Σταθμού Συλλογής Θαλάσσιων Απορριμμάτων, η Καλαμάτα μπαίνει και επίσημα στο Δίκτυο των Μπλε Δήμων.
Είδαμε ότι και ο δήμαρχος έκανε σημαντικές προσπάθειες να ενισχύσει τη συμμετοχή της Καλαμάτας στο Δίκτυο. Θυμίζω ότι η Καλαμάτα είναι ο πρώτος Δήμος στην Πελοπόννησο που εντάσσεται σε ένα εθνικό δίκτυο. Σκοπός μας, λοιπόν, είναι, όπως είπε και ο κύριος δήμαρχος, να συνεχίσουμε τις ολιστικές παρεμβάσεις στην περιοχή, τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο απορρύπανσης. Έχουμε ήδη εγκαταστήσει ένα δίχτυ στον ποταμό Νέδοντα για να συγκρατούνται τα φερτά υλικά, υπάρχει πλέον και σταθμός στην Καλαμάτα. Αυτό, όμως, που έχει σημασία είναι ότι αυτό είναι ένα εγχείρημα που εμπλέκει την εκπαίδευση της τοπικής κοινωνίας και την ευαισθητοποίησή της, καθώς και τις συνέργειες».
Τέλος, ο κ. Σαρελάκος ευχαρίστησε το δήμαρχο και το Δήμο, το Λιμενικό Ταμείο και όλους τους φορείς της πόλης για τη βοήθεια που παρείχαν στο εγχείρημα.
Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Μιχάλης Αντωνόπουλος, αφού ευχαρίστησε τους εθελοντές και όσους συμμετείχαν στον καθαρισμό, δήλωσε ότι ο Δήμος Καλαμάτας και το Λιμενικό Ταμείο έχουν συντονιστεί στην προσπάθεια που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια με καλά αποτελέσματα.
Και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, όλα αυτά που κρύβει ο βυθός δε μας τιμούν. Η προσπάθεια είναι συνεχής. Το σημαντικό είναι να περάσει το μήνυμα ότι οι θάλασσές μας πρέπει και μπορούν να είναι καθαρές, αρκεί να προσπαθούμε όλοι. Είναι πολύ σημαντικό να μάθουν οι συμπολίτες μας, ιδιαίτερα οι μικρότεροι, ότι η ανάπτυξη έχει σχέση με τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, την αειφορία και τις καθαρές θάλασσες».