Εμπορικοί Σύλλογοι Μεσσηνίας: Χωρίς γενναία μέτρα ενάντια στην ακρίβεια οι επιχειρήσεις θα καταρρεύσουν

Εμπορικοί Σύλλογοι Μεσσηνίας: Χωρίς γενναία μέτρα ενάντια στην ακρίβεια οι επιχειρήσεις θα καταρρεύσουν

Με σπασμένα τα φρένα κινείται ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, καθώς εκτινάχθηκε στο 8,9% το Μάρτιο από 7,2% το Φεβρουάριο, καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ λόγω των ραγδαίων αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας και βασικών ειδών διατροφής.

Μπροστά σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση για πολίτες και επιχειρήσεις, με κοινή τους δήλωση οι Εμπορικοί Σύλλογοι Καλαμάτας, Μεσσήνης, Φιλιατρών και ο Σύλλογος Επαγγελματιών Κορώνης ζητούν την άμεση λήψη μέτρων ανακούφισης, μια οι περισσότεροι που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους.

Το άσχημο αυτό κλίμα επιδεινώνει και η δεκαετία των μνημονίων που δεν άφησε τίποτα όρθιο στο διάβα της.

Η ανακοίνωση των Συλλόγων έχει ως εξής: “Μετά έκτακτη διευρυμένη σύσκεψη της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών – Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Μεσσηνίας, του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας και του Εμπορικού Συλλόγου Μεσσήνης με σκοπό την αποτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης που επικρατεί στην τοπική μας οικονομία και τη λήψη αποφάσεων για την προστασία των πολιτών και των επιχειρήσεων από τη συνεχόμενη κρίση ακρίβειας, που εξελίσσεται από τον Αύγουστο του 2021, λόγω του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης, ελήφθη ομόφωνα η παρακάτω πρόταση- ψήφισμα:

Λόγω της έξαρσης του συνεχόμενου κύματος ακρίβειας από τον πληθωρισμό, καθώς και από τη ραγδαία αύξηση των τιμών ενέργειας που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στη χώρα, πιστεύουμε ότι πρέπει να επανέλθει η οικονομική ευημερία των πολιτών και των επιχειρήσεων, μέσα από την αύξηση των εισοδημάτων και την ταυτόχρονη μείωση του λειτουργικού κόστους.

Οι μικρές και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τη δεκαετή οικονομική κρίση, αλλά και τα δύο χρόνια της πανδημίας στη χώρα μας, είναι κυριολεκτικά εξουθενωμένες με τα νούμερα να είναι απογοητευτικά, καθώς μόνο σε αυτά τα 12 έτη 250.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν κλείσει Πλέον οι ενεργές επιχειρήσεις είναι στο όριο της επιβίωσής τους, ιδιαιτέρως μετά από τη νέα κρίση του πληθωρισμού και της ενέργειας που μαστίζει τη χώρα μας.

Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις προσπαθώντας να απορροφήσουν μέρος της αύξησης του κόστους προϊόντος μειώνουν τη μικτή κερδοφορία τους. Επίσης, λόγω των ανατιμήσεων στις πρώτες και βοηθητικές ύλες, στις μεταφορές και στην ενέργεια, οι λειτουργικές δαπάνες έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα καθιστώντας τις επιχειρήσεις μη βιώσιμες.

Αν συνυπολογίσουμε και τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις από το παρελθόν, αλλά και τον αποκλεισμό από το τραπεζικό σύστημα, οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε οικονομική κατάρρευση.

Τέλος, πέρα από τη ραγδαία αύξηση του λειτουργικού κόστους, στον αντίποδα έχουμε και συντριπτική απώλεια των εσόδων. Ο τζίρος των επιχειρήσεων βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, οι οποίοι στα νοικοκυριά τους αντιμετωπίζουν την ίδια ακριβώς κατάσταση με τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Οι επιχειρηματίες βρίσκονται σε απόγνωση. Είναι βέβαιο πως οδηγούμαστε στις μαύρες μέρες της βαθιάς οικονομικής κρίσης των λουκέτων.

Αντιλαμβανόμαστε πως πολλά από τα παραπάνω προβλήματα είναι αποτέλεσμα παγκόσμιων συνθηκών. Ωστόσο δεν μπορεί αυτό να αποτελεί δικαιολογία για την παντελή έλλειψη ενίσχυσης του μικρού και του πολύ μικρού επιχειρηματία. Ακολουθεί μια καταγραφή εύλογων και αυτονόητων αιτημάτων μας, προκειμένου να διατηρηθεί όρθια η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, η μικρή και η πολύ μικρή επιχείρηση, η οποία σηκώνει το βάρος τα τελευταία 12 χρόνια.

Για όλους αυτούς τους λόγους και κυρίαρχα για τη διασφάλιση της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής, διεκδικούμε:

•Για το διάστημα που θα διαρκέσει η ενεργειακή κρίση κατάργηση του συνόλου της ρήτρας αναπροσαρμογής και κατάργηση όλων των φόρων

•Γενναία μείωση, έστω και προσωρινή, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα

•Μετατροπή όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών σε μη επιστρεπτέες. Σε περίπτωση που δε θα συμβεί αυτό, απλά μετατίθεται η οικονομική ασφυξία αργότερα

• Νέα ρύθμιση 120 δόσεων για όλα τα χρέη που δημιουργήθηκαν από τις απανωτές κρίσεις των 12 τελευταίων ετών, που να περιλαμβάνει οφειλές προς Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, με διαγραφή όλων των προσαυξήσεων

•Ένταξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στο νέο Αναπτυξιακό νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, στο νέο ΕΣΠΑ και στο Ταμείο Ανάκαμψης

•Δημιουργία ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού, κάτι που είναι πάγιο αίτημα όλων των επαγγελματιών τα τελευταία χρόνια

•Κάλυψη αποζημίωσης σε νοσούντες επιχειρηματίες και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανεξαρτήτως ασφαλιστικής ενημερότητας

•Μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ), ώστε οι πολίτες να χρησιμοποιήσουν, έστω, αυτό το μέρος του κόστους τους για να ανακάμψουν. Ενός φόρου ο οποίος εξαιτίας της ακρίβειας και της αύξησης των τιμών των εμπορευμάτων μας, λειτουργεί πολλαπλασιαστικά εισφέροντας προσωρινά στο κράτος περισσότερο. Νομοτελειακά, ωστόσο, θα οδηγηθεί στο απόλυτο μηδέν.

•Αύξηση του κατώτατου μισθού πάνω από τον πληθωρισμό προκειμένου να αυξηθεί η κατανάλωση.

•Επαναφορά του Γέφυρα και ΣΥΝ-Εργασία ακόμα και σε αυτούς που έχασαν το δικαίωμα της επιδότησης λόγω καθυστερήσεων ή περίοδος χάριτος από τις τράπεζες για όσο διάστημα βρισκόμαστε σε καθεστώς κρίσης. Οι επιχειρήσεις και η κοινωνία στηρίξαμε τις τράπεζες με γενναίες ανακεφαλαιοποιήσεις. Είναι καιρός “να βάλουν και αυτές πλάτη”!».
Α.Π.