Έρχεται επίδομα στέγασης -Στήριξη για ενοίκιο ή για χαμηλότοκα δάνεια, ποιους θα αφορά

Έρχεται επίδομα στέγασης -Στήριξη για ενοίκιο ή για χαμηλότοκα δάνεια, ποιους θα αφορά

Τον Φεβρουάριο το κόστος στέγασης ανέβηκε 25,4% σε σύγκριση με πέρσι και το ύψος του ενοικίου είναι σημαντικό μέρος αυτής της δαπάνης. 

Αν αναλογιστεί, δε, κανείς ότι περίπου το 27% των Ελλήνων δεν έχουν ιδιόκτητη κύρια κατοικία και βάλει στην εξίσωση και τη φοιτητική στέγη, που επιβαρύνει χιλιάδες οικογένειες, έχει μπροστά του την πλήρη εικόνα.

Στα ύψη και τα ενοίκια
Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου είναι συντριπτικά. Σε μια συγκυρία, όπου οι τιμές βασικών αγαθών, καυσίμων, ρεύματος, φυσικού αερίου έχουν πάρει «φωτιά» και «ροκανίζουν» την αγοραστική δύναμη των πολιτών, τα ενοίκια έχουν βγάλει «φτερά», δυσκολεύοντας ακόμα πιο πολύ τη ζωή κυρίως των χαμηλότερων εισοδηματικών κλιμακίων. Ακόμα και στις αποκαλούμενες «λαϊκές συνοικίες» των Δυτικών Προαστίων, τα στοιχεία του spitogatos.gr δείχνουν ότι μια οικογένεια θα χρειαστεί πάνω από 720 ευρώ κατά μέσο όρο για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ., ενώ ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, η επιστροφή των βραχυχρόνιων μισθώσεων ανεβάζει τη ζήτηση και συμπαρασύρει τις ζητούμενες τιμές ενοικίων σε πολύ υψηλά επίπεδα. Όσο για τα νησιά -κυρίως τις Κυκλάδες- η κατάσταση δείχνει εκτός ελέγχου, καθιστώντας αδύνατη τη διαβίωση κυρίως των μη μόνιμων κατοίκων που βρίσκονται εκεί για επαγγελματικούς λόγους. 

Τεράστιο το κόστος στέγασης στα λαϊκά νοικοκυριά
Σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες μετρήσεις της Στατιστικής Αρχής, στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, το κόστος στέγασης απορροφά το 22,5% των μηνιαίων δαπανών, έναντι 13,4% στα εισοδηματικά ρετιρέ. Σε απόλυτους αριθμούς, από τη μέση μηνιαία δαπάνη των 1.331 ευρώ που έκανε το 2020 ένα νοικοκυριό, περίπου 308 ευρώ πήγαιναν στη διατροφή και άλλα 204 ευρώ για το κόστος στέγασης. Αν λάβει κανείς υπόψιν το άλμα της ανελαστικής δαπάνης, που έχει κάνει το κόστος στέγασης στο τελευταίο 12μηνο, αντιλαμβάνεται το βάρος που έχει συσσωρευθεί ειδικά στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια. Με βάση σύγκρισης το 2020 (100), ο μέσος δείκτης στέγασης διαμορφώθηκε το 2021 στο 105,33 ενώ το Φεβρουάριο του 2022 είχε φτάσει στο 127,07.  

Μένουν αναπάντητα τα δύσκολα ζητήματα που θέτει η κτηματαγορά
Το πλαίσιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να στηρίξει κυρίως τα νέα ζευγάρια μέσω επιδότησης ενοικίου και χαμηλότοκων ή άτοκων δανείων, θα δώσει κάποιες ανάσες αλλά αναμφίβολα δεν μπορεί να δώσει όλες τις απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτει εκ των πραγμάτων η κτηματαγορά σε αυτήν τη συγκυρία. Και η πραγματικότητα είναι ότι ενώ τα εισοδήματα δοκιμάζονται, ενώ ανακόπτεται η πορεία ανάκτησης του χαμένου εδάφους σε όρους κατά κεφαλήν ΑΕΠ, οι τιμές των ακινήτων ακολουθούν διαφορετική πορεία.  

Αυξήσεις σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας
Είναι ενδεικτικό ότι στην ετήσια Πανελλαδική έρευνα της REMAX, καταγράφηκαν σχεδόν παντού αυξήσεις. Ειδικότερα, σε συνολικά 60 περιοχές της Αττικής καταγράφηκε αύξηση 11,2% το 2021 σε σύγκριση με το 2020 για μεταχειρισμένα ακίνητα άνω των 5 ετών, ενώ για ηλικίας άνω των 5 ετών το ποσοστό της αύξησης διαμορφώνεται στο 12,1%. Αντίστοιχα σε 31 περιοχές της Θεσσαλονίκης, οι τιμές πώλησης μεταχειρισμένων ακινήτων ηλικίας άνω των 5 ετών αυξήθηκαν κατά 10,4% μέσα σε ένα χρόνο, ενώ για τα νεόδμητα ακίνητα οι αυξήσεις κινήθηκαν κατά μέσο όρο στο 9,1%. 

Σε περιοχές της περιφέρειας, οι τιμές στα μεταχειρισμένα ακίνητα άνω των 5 ετών είχαν και αυτές θετικό πρόσημο στη μεταβολή τους καθώς αυξήθηκαν κατά 5.2%, ενώ στα ακίνητα έως 5 ετών καταγράφηκε γενναία αύξηση 11,5%. 

Πηγή: iefimerida.gr